Србија и Балкан

Жиофре: ЕУ рачуна на партнере са Западног Балкана, посебно на Србију

Унија је спремна да унапреди сарадњу с Београдом будући да обе стране имају неупитан заједнички интерес на пољима мира, безбедности и одбране, поручио је шеф Делегације ЕУ у Србији
Жиофре: ЕУ рачуна на партнере са Западног Балкана, посебно на Србију© Milos Tesic/ATAImages

Желимо да избегнемо свако потенцијално преливање тренутног погоршања европске безбедносне ситуације на Западни Балкан, и с тим у вези рачунамо на наше партнере са Западног Балкана који доприносе акцијама Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, пише шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре у ауторском тексту за "Политику", уочи другог дводневног издања Шумановог безбедносно-одбрамбеног форума који почиње данас у Бриселу.

У том погледу Србија се издваја по активном и висококвалитетном доприносу мисијама и операцијама ЕУ за управљање кризама, додаје Жиофре, те набраја мисију обуке у Мозамбику у којој учествује српски официр, затим ростер борбених група ЕУ, пројекат Европске борбене агенције Мултинационалног хеликоптерског центра за обуку, али и балканску медицинску оперативну групу Европског мировног инструмента.

"Гледајући унапред, такође се радујемо што ћемо дочекати српске стручњаке у нашим цивилним центрима, када правни оквир буде у потпуности успостављен у Србији", пише Жиофре.

Шеф Делегације ЕУ у Србији истиче да је Унија спремна да додатно унапреди сарадњу с партнерима са Западног Балкана, а нарочито у Србији, те да зато блок одржава посебан билатерални дијалог с Београдом.

Према његовим речима, Србија је развила завидну одбрамбену индустрију, способну да пројектује и ствара нове системе наоружања, затим показала велику експертизу у војној медицини.

"ЕУ и Србија имају неупитан заједнички интерес да унапреде своје партнерство у питањима мира, безбедности и одбране. Решеност ЕУ да реагује на нови геополитички контекст је јасна. Заједно треба да градимо нашу заједничку будућност у безбедној и стабилној Европској унији и Србија има много тога да донесе, данас као близак партнер, а сутра као пуноправна држава чланица ЕУ", закључује  Жиофре за "Политику".

image