Србија и Балкан

Аљбин Курти за "Фајненшел тајмс": ЕУ и САД меки према Србији, ултиматум за санкције Русији

"Меки" приступ Запада "последица је велике наде да ће Србија што пре ускочити у западни демократски табор", рекао је приштински премијер
Аљбин Курти за "Фајненшел тајмс": ЕУ и САД меки према Србији, ултиматум за санкције РусијиGetty © Photo by Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Европска унија и Сједињене Америчке Државе су превише благе према Србији и треба да јој одреде рок до кад треба да уведе санкције Русији, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Додао је да би Београд требало да се сврста са Западом а против Москве, како би уверио Приштину да је посвећен нормализацији односа.

"Брисел и Вашингтон морају да промене свој приступ и дају рок Србији да уведе санкције Руској Федерацији и заустави њене напоре да седи на три или четири столице", прецизирао је Курти у интервјуу за "Фајненшел тајмс".

Према његовим речима, пошто Србија уведе санкције Руској Федерацији, доказаће да жели да се интегрише у ЕУ.

Такође, како каже, пошто Србија без Русије не може да угрози безбедност континента, тек тада ће веровати да Београд жели мир.

"А Сједињене Државе и ЕУ више не би покушавале да смире Србију", додао је Курти.

Говорећи о питању забране динара на КиМ, Курти је рекао да ограничења произлазе из устава Косова, који дефинише само једно средство плаћања, те да две трећине Срба добија бенефиције од "Косова" у еврима.

Курти је у интервјуу признао да "понекад постоје разлике са европским и америчким савезницима када су у питању стратегије, операције и тактике на терену, с једне стране, и када су у питању односи са Србијом", али не и када се ради о принципима.

Он је рекао да је "меки" приступ Запада "последица велике наде да ће Србија што пре ускочити у западни демократски табор".

"По мом мишљењу, предуго смо чекали да бисмо и даље имали наду", закључио је Курти.

image