Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Приштина жели да живот Срба учини неподношљивим

Руски амбасадор прокоментарисао је одлуку Аљбина Куртија да именује Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак и истакао да реакција ЕУ није изненађујућа
Боцан-Харченко: Приштина жели да живот Срба учини неподношљивимNone © Tanjug/STF

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да Запад даје Приштини могућност да поново повећа напетост на Косову и Метохији. Он је коментарисао одлуку премијера привремених приштинских власти Аљбина Куртија да на нелегитиман начин именује Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак. 

"Не чудимо својевољним одлукама косовског 'премијера' Куртија да именује њему послушне Србе на министарске функције. Исто тако, нисмо ни очекивали негативну реакцију ЕУ. Као што смо наглашавали, све је потпуно прогнозирано. Запад, тек мало угасивши једну кризу, даје Приштини могућност да поново повећа напетост", поручио је руски амбасадор Боцан-Харченко.

Уз то, навео је амбасадор, "циљ косовских Албанаца је исти, да се за покрајинске Србе створе неподношљиви услови, да се они натерају да напусте своја огњишта."

Амбасадор Русије је истакао да су реакције председника Србије Александра Вучића и других званичника који су осудили именовање Ненада Рашића, достојанствене и оправдане, али и са правне стране, исправне.

"Само Београд се придржава Бриселског споразума", оценио је Боцан-Харченко.

Он се осврнуо и на недавно гостовање Аљбина Куртија на телевизији Н1 када је истакао да не подржава формирање Заједнице српских општина, јер би то, према његовим речима, "била српска држава унутар 'Косова'."

"Клеветничке изјаве Аљбина Куртија су увреда и за Србију и за Русију", рекао је Боцан-Харченко.  

Премијер привремених приштинских институција именовао је јуче Ненада Рашића за министра за мањинске заједнице и повратак. Српске власти осудиле су то именовање, као и млаку реакцију Брисела, као "срамну".

"Избор Рашића, човека који је добио мање од један одсто гласова, као и Раде Трајковић, која је била на његовој листи, показује да они желе прогон, протеривање и нестанак Срба на КиМ", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Брисел је данас позвао Приштину да поштује све процедуралне кораке при именовању министра који долази из невећинске заједнице, као и да именовања министара буду у сагласности за "косовским уставом"

image
VV inauguration
banner