Србија и Балкан

Због Сребренице прете конзулу БиХ у Штутгарту: Тражи заштиту полиције

Након што је добила захтев за уступање просторија Конзулата за обележавање сећања на ратне жртве у Сребреници генерални конзул Вера Сајић је поручила да дипломатско-конзуларна мрежа БиХ не сме да служи за одавање помена жртвама рата само једног народа и да се жртве не смеју политизовати
Због Сребренице прете конзулу БиХ у Штутгарту: Тражи заштиту полицијеwww.globallookpress.com © Juliane Sonntag

Генерални конзул БиХ у Штутгарту Вера Сајић затражила је заштиту немачке полиције након објаве и коментара у сарајевским медијима у којима се позива на њен линч пошто није дозволила уступање просторија Конзулата за обележавање сећања на ратне жртве у Сребреници, што би била политизација.

"Након објаве у сарајевским медијима и коментара који су увредљиви за мене и моју породицу, који ме нападају на националној основи, којима се шири мржња и позива на линч, упутила сам вербалну ноту Министарству унутрашњих послова покрајине Баден-Виртемберг и затражила заштиту", рекла је Сајићева Срни.

Она је навела да је о свему обавестила и Министарство иностраних послова у Сарајеву.

Након што је добила захтев за уступање просторија Конзулата за обележавање сећања на ратне жртве у Сребреници, Сајићева је поручила да дипломатско-конзуларна мрежа БиХ не сме да служи за одавање помена жртвама рата само једног народа и да се жртве не смеју политизовати.

"С обзиром на то да се иста манифестација одржавала и у Минхену, где сам три године била генерални конзул, и да се организатори нису никада обраћали, нити користили просторије конзулата била сам изненађена мејлом и захтевом којим је извесна госпођа и креатор петиције послала у Генерални конзулат БиХ у Штутгарту", навела је Сајићева.

Она је истакла да у БиХ нема договора три народа о обележавању страдања ниједног народа, нема ни заједничког става Председништва БиХ о страдањима нити Срба, нити Бошњака, ни Хрвата.

Сајићева је подсетила да је Председништво БиХ колективни орган који доноси одлуке консензусом и једино је задужено за вођење спољне политике.

Она је навела да се Генерални конзулат БиХ у Штутгарту претходних година користио за потребе само једног народа и партије, те прикупљања политичких поена и гласача, што је злоупотреба дипломатско-конзуларне мреже, поручујући да то неће дозволити.

"Желим да истакнем да ми је жао свих страдалих у грађанском рату у БиХ и сваке ожалошћене породице и мајке. Жао ми је и што у БиХ једни друге не погледамо у очи и не извинимо се за сва страдања, за све жртве", рекла је Сајићева.

Истакла је да је као генерални конзул одговорна за конзулат, запослене у њему и њено је, каже, да упозори власти земље пријема о потенцијално нарушеној безбедносној ситуацији када то процени.

"Затражила сам личну заштиту и заштиту објекта Генералног конзулата", навела је Сајићева.

Она је напоменула и да је у Генерални конзулат, одмах након медијских објава, стигао и захтев српских удружења Баден-Виртемберга за одржавање комеморативног скупа за страдале Србе на подручју Подриња.

Сарајевски медији објавили су 18. маја да су организатори обележавања централне манифестације сећања на ратне жртве у Сребреници потписали петицију како би им се омогућило коришћење Генералног конзулата БиХ у Штутгарту, те да им је ове године, како кажу, то ускратила Сајићева.

image