Србија и Балкан

Гујон: Канцеларија за јавну дипломатију промовисаће Србију и радити за будуће генерације

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију је навео да ће Канцеларија слати политичке поруке и одговарати на све лажи које се шире ван Србије

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон изјавио је да је циљ те новоосноване институције при Влади Србије да промовише нашу земљу и оно чиме се Срби поносе, да шаље политичке поруке и одговара на неистине и истакао да је пред њима важан, захтеван и изазован задатак који ће обављати и за будуће генерације.

"Циљ Канцеларије је да у свету промовише српске интересе, да на различитим језицима представи оно најбоље што Србија има, чиме се Срби с правом поносе, а верујемо да цео свет то треба да зна", рекао је Гујон за Танјуг поводом именовања за директора Канцеларије, основаној како би домаћој и страној јавности промовисала државне интересе кроз презентовање националних вредности и циљева.

Канцеларија ће, како је рекао Гујон, промовисати истину о догађајима на нашим просторима и кроз изложбе, стручне скупове, манифестације, документарце, књиге, али говориће и о култури, уметности, огромном доприносу Срба у области науке, спорта...

Гујон је навео да ће Канцеларија слати политичке поруке и одговарати на све лажи које се шире ван Србије. Бавиће се и дигиталном дипломатијом, тако што ће одмах реаговати на све што се дешава.

"Где год неко нападне Србију, српски народ, српске интересе, мора да зна да ће добити одговор из наше канцеларије", казао је Гујон и нагласио да их чека обиман посао.

"Тесно ћемо сарађивати са министарствима спољних послова и културе као и са другим институцијама, појединцима који могу и желе да допринесу нашој заједничкој борби", рекао је Гујон који је прошлог четвртка именован на нову функцију, и након чега су одмах почели да раде на остваривању циљева због којих је Канцеларија основана.

Подсетио је да је тог дана у најчитанијем француском листу "Фигаро", објављен оригинални текст у којем је из другачије перспективе представио шта се дешавало у сребреничком крају, као и чињеницу да усвојена резолуција не доприноси ничему добром и да су и Срби били жртве а о тим жртвама нико не говори.

У целом процесу, како каже значајну улогу ће имати наши пријатељи - и Французи и Немци, Италијани, Американци, али који су благонаклони према Србији и српском народу, а циљ је да са њима успоставимо још блискију сарадњу.

"Наш циљ је и да нам пријатељске земље, у којима нема предрасуда према Србији и Србима буду још већи пријатељи, да радимо и са Кином и Русијом и другим земљама чији људи имају стварну жељу да са нама успоставе што боље културне везе. Циљ је да и у земљама у којима су наши економски партнери, а са којима понекад политички нисмо на истим таласним дужинама, нађемо пријатеље, да им објаснимо истину да би они имали више разумевања, мање предрасуда и како би полако кроз културну и јавну дипломатију мењали приступ нама и нашем региону", навео је Гујон.

image