Србија и Балкан

Председница Словеније: Крајње време да признамо Палестину

Словенија се у Савету безбедности УН залаже за решење две државе, поручила је председница Словеније Наташа Пирц Мусар
Председница Словеније: Крајње време да признамо Палестину© Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Председница Словеније Наташа Пирц Мусар изјавила је данас да је крајње време да Словенија призна палестинску државу.

Она је поздравила најаву премијера Роберта Голоба да ће влада у четвртак гласати о томе да ли ће релевантну резолуцију упутити парламенту.

"О потреби признавања Палестине говорим још од првог дана најновијег сукоба у Појасу Газе", рекла је Пирц Мусар, напомињући да је Палестину признало 146 земаља, укључујући Норвешку, Шпанију и Ирску, које су то данас и званично учиниле, преноси агенција СТА.

Према њеним речима, Словенија се у Савету безбедности УН залаже за решење две државе.

"Како Словенија може да се залаже за решење две државе ако признамо Израел, али не и Палестину", запитала је словеначка председница.

Премијер Словеније најавио је да ће влада у четвртак одлучивати о словеначком признању Палестине, након чега ће одлука бити послата парламенту на коначно одобрење.

Гласање би се могло одржати 4. јуна.

Подсећамо, шпанска влада је данас на састанку званично признала палестинску државност, саопштио је министар спољних послова те земље Хозе Мануел Албарес.

Министарство спољних послова Шпаније саопштило је да су "Косово" и Палестина дваразличита случаја због чега та земља не мења став по питању непризнавања независности "Косова", а истовремено је одлучила да призна Палестину, преноси РСЕ.

"Ситуација у Палестини је другачија. Признавање државе Палестине не утиче на територијални интегритет Израела, јер та територија никада није била правно део државе Израел", рекла је саветница МСП Шпаније Елена Аљарила Кортезон.

Прошле недеље је ирски премијер Сајмон Херис саопштио да су Норвешка, Ирска и Шпанија званично признале државу Палестину.

Одлука Норвешке да званично призна палестинску државу је ступило данас, саопштила је норвешка Влада. На овај начин скандинавска земља постала је десета чланица ЕУ која је признала Палестину.

image