Србија и Балкан

Ђурић на Дан српске дипломатије: Настојања да Србија буде трајно жигосана доживела морални банкрот

Шеф српске дипломатије је нагласио да је Србија кроз свој рад освежила мрежу контаката широм света и подсетио да је 107 земаља одбило да подржи резолуцију о Сребреници
Ђурић на Дан српске дипломатије: Настојања да Србија буде трајно жигосана доживела морални банкрот© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Настојања да Србија и српски народ буду трајно "жигосани" доживела су "морални банкрот", изјавио је министар спољних послова Марко Ђурић поводом усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку.

Ђурић је истакао да не може довољно да нагласи значај тога што је Србија успела да спречи да већина човечанства подржи резолуцију.

"Они јесу само захваљујући процедуралним околностима и условима у којима су имали 84 гласа од 193 чланице прогурали резолуцију, међутим, чињеница да је 107 држава одбило то да подржи и чињеница да 5,3 милијарде становника живи у земљама које су одбиле да подрже тако нешто, нас ставља у потпуно другачији положај", рекао је Ђурић за ТВ Прва.

Министар је подвукао да су настојања да Србија буде жигисана доживела "потпуни морални банкрот".

Шеф српске дипломатије је напоменуо да је Србија имала две велике борбе у претходном периоду, међу њима и спречавање чланства тзв. Косова у Савету Европе.

"Али и ту је наш тим на челу са председником Вучићем успео да спречи Приштину да већ у овом месецу уђе у Савет Европе", рекао је Ђурић.

Дан српске дипломатије: Срби стар и поносан народ

Ђурић је поводом обележавања Дана српске дипломатије положио венац испред зграде Министарства у знак сећања и одавања почасти трагично страдалом колеги Ненаду Николићу током НАТО агресије, и поручио да ће Србија наставити да улаже у своју дипломатску мрежу, у знање својих стручњака из области међународних односа, међународне политике, као и у унапређење капацитета.

"Ми имамо озбиљан план за унапређење рада српске дипломатије у наредним годинама који ће градити на свему ономе што је урађено до сада, али који ће створити претпоставке да имамо најсавременија средства за рад, ниво знања и нове генерације меритократски примљених дипломата, да постанемо земља препознатљива по врхунској дипломатији", рекао је Ђурић.

Он је подсетио да су Срби "стар и поносан народ" и да се данас обележава 835 година од како је Стефан Немања упутио своје изасланике у Нинберг код Фридриха Барбаросе да припреме успостављање односа и посету Фридриха Барбаросе, који је наредне 1189. године посетио Србију.

"Толико је стара српска дипломатија и наш принцип да је Србија изнад подела, да је Србија место сусрета, да је Србија земља која води националну одговорну спољну политику пружене руке", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Београд је данас један од ретких градова из којих се може директним летом отићи и у Њујорк, и у Чикаго, али и у Пекинг, Москву, на Блиски Исток, у многе друге делове света.

image