Србија и Балкан

Сарајевско "Ослобођење": Сребреница показала да је Вучић Путинов агент, избацити Мађарску из ЕУ

Медијска хајка из Сарајева се наставља
Сарајевско "Ослобођење": Сребреница показала да је Вучић Путинов агент, избацити Мађарску из ЕУ© Lukas Kabon/Anadolu Agency via Getty Images

Вучић је Путинов агент и све што је радио у Њујорку радио је у корист руског режима, тврди сарајевско "Ослобођење" у памфлету којим је настављена хајка званичног Сарајева против Србије и српског председника, након што је "Слободна Босна" избриљирала својим насловом "Је ли овај човек нормалан: Александар Вучић дотакао дно – Само поремећен човек може тако да се понаша".

Српског председника "треба једноставно игнорисати и пустити да се угуши у злу и тоталитаризму који сам ствара", саветују саговорници овог медија, покушавајући да убеде читаоце да бошњачку теорију о дешавањима у Сребреници нипошто не смемо преиспитивати, те да сваког ко се усуди да стављење жига српском народу доведе у питање – треба гледати као непријатеља.

У тој мисији прикључује се и професор Филозофског факултета у Београду Никола Самарџић, који за почетак наводи да је "БиХ остављена без стратешке потпоре", те до сад невиђеном менталном гимнастиком успева да гласање о Сребреници повеже и са смрћу брата потпредседника Владе Федерације БиХ у Београду.

"Уследило је убиство Ђорђа Мијатовића након непосредних Вучићевих претњи извођењем хулигана на улице и тргове у Београду и Србији, не само БиХ. Близак Вучићев сарадник Жељко Митровић позива на насиље", каже Самарџић који закључује како се Вучић заправо "враћа самом себи из 1995. године". Ни саговорник "Ослобођења", па ни сам новинар, не помињу напад на дечака у Сарајеву због тога што је имао ћирилични натпис на мајици, који је био директан резултат тензија подигнутих оживљавањем приче о Србима као "геноцидашима".

Борељ и његова претходница Могерини су, оптужује он, најодговорнији за "предају западног Балкана руском малигном утицају" који је за Вучића, како каже, "не само средство остваривања намера на које указује Резолуција, не само етничког чишћења него и наметања политичке диктатуре по руском моделу". Професор, стиче се утисак, не мисли на етничко чишћење које деценијама већ многи покушавају да спроведу над Србима. Јер, Срби немају жртве. Они су увек "злочинци".

"Ову кризу је могуће разрешити само одлукама које превазилазе политичке и интелектуалне потенцијале европских лидера: Мађарску избацити из ЕУ, суспендовати статус Словачке, и конференција о окончању југословенске кризе која ће предвидети санкције за свако позивање на насиље и припрему насиља, те етапно увођење остатка бивше Југославије у ЕУ. Пре свега, увођење у зону Шенгена", саветује Самарџић.

Политички аналитичар из Хрватске Давор Гјенеро тврди и да ће "у једном тренутку морати доћи до потпуне изолације ауторитарног режима у Београду и затварања пора кроз које Србија извози нестабилност у суседство". На који начин Србија дестабилизује регион, у тренутку док Сарајево покушава да деценијама касније васкрсне причу о геноциду и подигне тензије – остаје нејасно.

"Са Вучићем није могућ дијалог, није могућ разговор. Вучић није политичар којег обавезују начела заштите људских права и темељних слобода, он не спада у исти политички свет као Конаковић. Као што нема смисла преговарати са Владимиром Путином, што је европским политичарима данас потпуно јасно, тако нити није могуће разговарати о помирењу и добросуседским односима са Вучићем", истиче Гјенеро.

Вучићу, каже, није циљ смиривање односа у регији, него управо супротно, спровођење његовог пројекта српског света, кога се изгледа сви много више плаше од спровођења великохрватских и великоалбанских идеја и од очигледне џихадизације БиХ – због којих најчешће трпе Срби.

"Због тога му треба нестабилност коју он систематски изазива, потиче, заоштрава. Он све отвореније и снажније функционише као агент Путиновог режима. Све ово што је радио у Њујорку Вучић је радио у корист руског режима", закључује Гјенеро.

image