Барац: Санкције ЕУ према Приштини шарада, ЕУ нема снагу да "преваспита" Куртија

Аљбин Курти, као неко ко представља крњу државу, понаша се бахато и без икаквог нормалног функционисања и рационалног политичког рада са јединим јасним циљем да протера Србе са простора КиМ, сматра Срђан Барац из Центра за друштвену стабилност

Срђан Барац из Центра за друштвену стабилност оценио је данас да казнене мере ЕУ према Приштини нису имале смисла, јер се суштински ништа на терену није променило, већ се видело да нема никаквог суштинског притиска.

"Цела шарада око санкција и казнене политике према премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију је пала у воду када су за нешто што је требало да буде урађено по сили закона, а то је да се врати земља манастиру Високи Дечани, награђени могућим чланством у Савету Европе, рекао је Барац за Танјуг поводом извештаја који високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ треба да сачини у вези са могућим укидањем санкција Приштини.

Барац сматра да се тиме у потпуности оголило да нема никаквог суштинског притиска, казне и вођства од стране ЕУ која, како он напомиње, има снагу да Куртија убеди и примора да се понаша у складу са нормалним политичким оквирима у међународним односима.

"Аљбин Курти, као неко ко представља крњу државу, понаша се бахато и без икаквог нормалног функционисања и рационалног политичког рада са јединим јасним циљем да протера Србе са простора КиМ", истакао је Барац.

И после Куртија иста политика

Одговарајући на питање да ли се могу очекивати превремени избори на КиМ имајући у виду и Куртијеву изјаву да су они сада "питање месеца", Барац је оценио да уколико би дошло до превремених избора – ситуација би остала иста.

Он сматра да није само Запад одговоран за то што постоји Аљбин Курти, већ што више од 50 одсто грађана подржава Куртијеву политику.

Према његовим речима, ако не буде Аљбин Курти, биће неко други ко ће заговарати политику протеривања Срба са простора КиМ и политику "велике Албаније".

"Могу се мењати они као персонална решења и може бити боље да није баш Аљбин Курти, потпуности ирационалан политичар који користи сва могућа средства не би ли дошао до циља, а циљ је јасан и то је та политика која има подршку и политичких елита на простору КиМ, али и бирача, а то је да протера Србе са КиМ", објаснио је Барац.

Он се нада да ће након избора за Европски парламент 9. јуна нова администрација у потпуности раскрстити са старом администрацијом, односно са начином понашања, да ће суштински покушати да води политику која би обезбедила основни минимум за живот Срба на КиМ, и да ће имати улогу какву и треба да има међународна заједница на КиМ, а то је да омогући живот за све који живе на КиМ.

Он додаје да међународна заједница има оружану силу на КиМ, Кфор, која је задужена за безбедност свих који живе на КиМ, а коју они не употребљавају.

"Уколико би они одговарали, Срби би се осећали безбедније и самим тим не би напуштали КиМ, и самим тим нека улога међународне заједнице би постојала. Овако је улога међународне заједнице обесмишљена, они не раде ништа суштински на терену, већ само фингирају у Бриселу да постоји дијалог, фингирају идеју уређеног односа иако постоји хаос, безакоње, сила, криминал, корупција и све оно што је Курти показао у претходном периоду", оценио је Барац.