Србија и Балкан

Накнада за Сребреницу: Милојко Спајић са Михаелом Ротом, подршка Немачке Црној Гори

Немачки парламент нам даје пуну подршку на том путу, јер жели да постанемо део велике европске породице, рекао је Спајић
Накнада за Сребреницу: Милојко Спајић са Михаелом Ротом, подршка Немачке Црној Гори© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Премијер Црне Горе Милојко Спајић састао се са председником Одбора за спољне послове Бундестага Михаелом Ротом, након чега је изјавио да Немачка жели да Црна Гора постане део европске породице. 

"Црна Гора је успешна прича и узор како реформе у ЕУ интеграцијама доносе бенефите грађанима. Немачки парламент нам даје пуну подршку на том путу, јер жели да постанемо део велике европске породице", саопштио је Спајић на платформи Икс.

Са Ротом су се састали и председник Одбора за међународне односе и исељенике Душко Стјеповић, заменик председника Адмир Адровић и чланови Одбора Сеид Хаџић и Абаз Диздаревић.

Том приликом је, како је саопштено из Скупштине, председник Одбора Стјеповић истакао допринос Скупштине у делу европских интеграционих процеса, у сусрет добијања Извештаја о испуњености привремених мерила (ИБАР), преноси подгорички "Дан".

"Уз очекивање наставка недвосмислене подршке Немачке нашем европском путу, Стјеповић је позвао на конкретну посвећеност политици проширења, с циљем да Црна Гора што пре буде пуноправна чланица Европске уније", додаје се у саопштењу.

Он се осврнуо на добре билатералне односе две земље, који су "оснажени партнерством у НАТО савезу и сарадњом која је посебно значајна у тренутном геополитичком контексту".

"У складу са стратешким правцем црногорске спољне политике, председник Одбора је нагласио важност континуираног усклађивања са спољном и безбедносном политиком Европске уније, у чему се Црна Гора без изузетка придружује ставовима и одлукама ЕУ", наводи се.

Изражавајући отвореност за јачање парламентарне сарадње Бундестага и Скупштине, Стјеповић је нагласио значај редовне комуникације законодавних институција и парламентараца, а заједнички је констатовано да парламентарна дипломатија игра важну улогу.

Председник Одбора за спољне послове Бундестага Рот поручио је да очекује да Црна Гора консеквентно и брзо заврши реформски пут, како би постала чланица Европске уније, уз оцену да 2028. може бити реалистична година за придруживање Унији.

Оцењујући да је ситуација у региону веома забрињавајућа, Рот је истакао да је Црна Гора "светионик на Западном Балкану који ће осталим државама дати подстицај", те да Немачка "са сигурношћу верује у пут Црне Горе и са пажњом прати дешавања на Западном Балкану".

Посланик Бундестага је охрабрио чланове Одбора да међусобно сарађују са колегама из држава чланица ЕУ, те да изграђују и унапређују односе са парламентима са којима још увек није успостављена фреквентна сарадња.

"Саговорници су дискутовали и о актуелним дневнополитичким дешавањима у земљи, уз једногласни став да је највећа вредност и богатство Црне Горе у њеном грађанском карактеру, и неговању мултиетничког, мултиверског и мултикултуралног склада", закључује се у саопштењу.

image