Србија и Балкан

Војска Србије обучава Националну гарду Кипра: Грмеле "норе" на Пасуљанским ливадама

Завршне активности обуке реализоване су на полигону "Пасуљанске ливаде"
Војска Србије обучава Националну гарду Кипра: Грмеле "норе" на Пасуљанским ливадама© Министарство одбране Републике Србије

На основу Плана билатералне војне сарадње са Републиком Кипром, припадници Националне гарде те земље бораве у Републици Србији ради обуке за борбену употребу самоходних топ-хаубица Б-52 М15 "нора" у калибру 155 мм, саопштило је Министарство одбране.

Обуку кипарских војника реализовали су инструктори из Мешовите артиљеријске бригаде, у чијем се наоружању налази овај савремени артиљеријски систем. Они су током двонедељног оспособљавања полазницима пренели знања о тактици употребе топ-хаубице и оспособили их за непосредно руковање и гађање у складу са задатим стандардима и нормама за ефикасно дејство овим борбеним системом.

Завршне активности обуке реализоване су на полигону "Пасуљанске ливаде" и обухватале су поседање ватреног положаја, извиђање, откривање циљева и заузимање елемената за гађање, и, потом, припремна и бојева гађања из самоходних топ-хаубица, наводи се у саопштењу МО.

Постигнути одлични резултати артиљеријских бојевих гађања потврђују да је обука кипарских послуга у Мешовитој артиљеријској бригади била квалитетна и да је циљ обучавања у потпуности испуњен.

Извршењу гађања на полигону "Пасуљанске ливаде" током јучерашњег дана је присуствовао амбасадор Кипра у Републици Србији Његова екселенција Андреас Фотиу.

Обука припадника Националне гарде Кипра, која у свом наоружању има српске самоходне-топ хаубице "нора", једна је од бројних активности билатералне војне сарадње Србије и Кипра усмерених на јачање међусобног поверења и изградњу способности оружаних снага.

image