Вучевић: Резолуција доживела дебакл, Србија и Српска да дигну главу

Београд ће остати на европском путу, али ће развијати односе и са Кином и Русијом

Резолуција о Сребреници је доживела политички дебакл оних који су изнад њих стали, а Србија и Српска треба да дигну главу горе, поручује премијер Милош Вучевић у интервјуу за "Политику".

"Нисмо геноцидан народ, нисмо ни лоши људи. Требало би да више радимо и политички се боримо и ту нема одустајања. Упркос огромном политичком притиску, уценама и свему што се дешавало претходних дана, како би резолуција била усвојена  и како би се стигматизовао српски народ, Србија и Република Српска су заједно са две трећине човечанства и великом већином држава показале јасно и гласно шта је истина", уверава Вучевић.

Он оцењује и како ће резолуција погоршати односе и узбуркати страсти, али и пробудити духове прошлости. Документ је уз то дао и "подлогу" да други народи, па и српски народ траже резолуције којима би се осудио геноцид који су они претрпели.

Коментаришући недавни упад полиције тзв. Косова у просторије Поштанске штедионице, премијер наводи да се Аљбин Курти одлучио на нови чин варварства јер је "очајан што му његови ктитори још увек нису омогућили улазак у Савет Европе".

"Због чега су косметски Срби једина заједница у Европи која не може нормално да послује. Имају ли косметски Срби право на плате и пензије. Ово нису питања за екстремисту Куртија јер његов став знамо. Ово су питања за међународну заједницу која дуго и преблаго (не)реагује на његова непочинства", истиче Вучевић.

Два су, каже, циља Србије када је реч о Космету – да сачувамо наш народ, светиње и одбранимо легитимне државне интересе, али и да очувамо мир.

"Једини начин да Срби на Космету опстану јесте да остану међусобно јединствени, да не наседају на провокације Куртијевог режима и да остану у садејству са званичним Београдом. Буде ли Курти успео да уз помоћ ктитора завади Србе међусобно на Космету, перспективе нашег народа на територији јужне српске покрајине неће бити добре", подвлачи премијер.

Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ, али жели и да чува и развија односе са Кином и Русијом, уверава Вучевић.

"Знамо да ћемо због тога трпети притиске, свесни смо да ће тај наш став бити лоше примљен у многим центрима моћи, али без обзира на све, ми ћемо истрајати и нећемо дозволити никоме да доноси одлуке у наше име. Србија ће сарађивати са различитим војним савезима, али неће постати чланица ниједног. Остајемо непоколебљиво на путу сопственог развоја и стремимо испуњењу циљева у интересу наших грађана", каже председник Владе Србије.

Он додаје и да је план Експо 2027. нови мотор јачања наше економије и есенција политике – прилика да се створе бољи услови за живот наших грађана.