Србија и Балкан

Мања излазност на локалним изборима у Србији: Свака од четири листе прелази цензус

Mања излазност ће највише одговарати владајућој коалицији, а главни разлог су поделе у опозицији, оцењује аналитичар Бојан Клачар
Мања излазност на локалним изборима у Србији: Свака од четири листе прелази цензус© Танјуг / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Свака од четири изборне листе на локалним изборима у Србији, које ће сигурно прећи цензус, покушаће да изборни резултат представе као успех, а мања излазност би могла да одговара владајућој коалицији, преноси "Блиц".

Како оцењују аналитичари, раскол у коалицији "Србија против насиља" ће вероватно највише одговарати покрету "Крени промени" Сава Манојловића.

Пре свега, јасно је да ће излазност бити мања него крајем прошле године, и то можда за читавих 10 одсто. Кладионице превиђају излазност у Београду на 48,4 одсто.

Излазност на београдским и локалним изборима у Србији, према проценама ЦЕСИД-а, биће око 50 одсто.

Бојан Клачар, извршни директор ЦЕСИД-а, слаже се са том проценом: "Излазност у Београду ће сигурно бити мања него у децембру."

"Мислим да ће излазност бити ближа 50 одсто, него 55 одсто. Први разлог за то је што имамо бојкот у Београду, који ће у престоници бити пуно видљивији него у другим градовима", оценио је Клачар.

Како он сматра, мања излазност ће највише одговарати владајућој коалицији. Први разлог за то су поделе у опозицији након раскола "Србије против насиља". Други је тај што мања излазност одговара странкама са јаком организацијом и дисциплинованим бирачима.

Како закључује , и да се није распала "Србија против насиља", излазност би била мања, јер опозиција није испунила велика очекивања својих бирача.

Клачар оцењује да ће владајућа коалиција свакако бити прва према броју гласова, додајући да ће бити занимљиво видети како ће изгледати дистрибуција гласова у опозицији између покрета "Крени промени" и коалиције "Бирамо Београд".

"Владајућа коалиција ће сматрати успехом ако након избора буде могла да формира већину и власт у Београду", сматра Клачар. "Ако покрет 'Крени промени' буде други по броју гласова, свакако ће моћи да каже да је победник и важан фактор у политици."

Како сматра Клачар, бојкот опозиција ће мању излазност представити као свој успех и биће делимично у праву.

"Такође," наставља Клачар, "ако 'Бирамо Београд' буде трећи по броју гласова, странке које бојкотују изборе могу да то интерпретирају као свој успех. За 'Бирамо Београд' успех ће бити ако буду испред Сава Манојловића, а за Несторовића би победа била ако освоји више гласова него у децембру."

image