Матурантска журка на стратишту: Музеј жртава геноцида позива на поштовање страдалих

У току јучерашњег дана је, наводе из Музеја жртава геноцида, на сремачком стратишту организована журка за матуранте сремскомитровачких школа уз пратњу гласне музике

Музеј жртава геноцида са забринутошћу је примио још једну информацију о скрнављењу Спомен-гробља стрељаних у Сремској Митровици у оквиру кога је сахрањено око 6.000 српских, јеврејских и ромских жртава хрватског геноцида и немачког нацистичког терора, наводи се у саопштењу Музеја.

У току јучерашњег дана, наводе, на овом сремачком стратишту организована је "журка" за матуранте сремскомитровачких школа уз пратњу гласне музике.

"Добронамерни коментари суграђана који су указали организаторима да такав вид понашања и прослава није доличан Спомен-гробљу стрељаних нису уродили плодом. Спомен-гробље стрељаних дуги низ година је на удару несавесних грађана који овај меморијал користе за игру, разбибригу, забаву, санкање и друге активности непримерене масовном губилишту недужних цивила" наводи се у саопштењу.

Музеј жртава геноцида је у сарадњи са Градском управом Сремске Митровице 20. и 27. фебруара ове године организовао низ образовних радионица за ученике свих основних и средњих школа у Сремској Митровици, као и акредитовану обуку за стручно усавршавање наставника историје под називом ,"Учење о геноциду почињеном над Србима" која је реализована 13. априла 2024. године.

"Музеј жртава геноцида изражава поштовање и захвалност челницима Града Сремска Митровица на показаном високом степену разумевања, исказаној подршци и оствареној сарадњи у циљу заједничког снажења културе сећања на наше недужно пострадале претке. Музеј жртава геноцида овим путем снажно апелује на несавесне и неодговорне појединце да без одлагања обуставе непримерене активности на Спомен-гробљу и да својим понашањем укажу минимум поштовања невино пострадалим прецима из периода Другог светског рата", поручује се у саопштењу.