"Политико": Гервала оптужује Русију и Србију да припремају нови рат на Балкану

Амбасада Србије у Вашингтону саопштила је да одређени актери у региону покушавају да створе неистинит наратив како би остварили своје политичке интересе

Mинистарка спољних послова у привременим приштинским институцијама Доника Гервала Шварц изјавила је да се територијалне амбиције руског председника Владимира Путина не заустављају на Украјини и да би само победа Кијева могла да обезбеди стабилност на Балкану, преноси "Политико".

Русија би могла да подстакне напетости на Балкану, тврди Гервала, и да изазове нови рат, који би Запад онемогућио уколико победи у рату у Украјину.

"Путинова стратегија је да омета Запад изазивањем разних сукоба", рекла је министарка, из чега је извукла закључак да би "Русија поздравила још један рат на Балкану".

"Косово" је посебно примамљиво за Путина, додала је, јер напредак ове земље подрива његов аргумент да Запад није у стању да помогне земљама бившег источног блока.

"Путин сваке недеље говори о Косову", додала је. "Не ради се о геополитичком значају Косова, већ о томе да је Косово успешна прича Запада и САД, прича о успеху НАТО-а и успешна прича европског Запада", сматра она.

Али, чињенице говоре супротно. Са такозваног Косова нису протерани само Срби, већ се, све више, исељавају и Албанци.

Упозорење Гервале-Шварц долази у тренутку када европске државе у суседству Русије изражавају забринутост због "претње од Путинове агресије."

Прошле недеље, Шведска је оптужила Москву да гаји претензије ка стратешки значајном острву Готланд.

Фински премијер Петери Орпо тврди да Русија већ напада своје суседе користећи "хибридну тактику".

Европска унија је осудила Русију због уклањања бова са речне границе са Естонијом.

За то време, пише "Политико", српска влада се зближава са Москвом и "пориче геноцид у Сребреници." Београд је покренуо и кампању лобирања против резолуције Скупштине Уједињених нација о Сребреници.

И САД и ЕУ су забринуте да би Србија могла да се одлучи да војно поврати "Косово", додаје овај лист, оптужујући председника Србије да "кокетира са реториком о 'великој Србији'", која обухвата и Босну и Херцеговину.

Неке руске војне групе су већ присутне у региону, додаје овај лист.

Стејт департмент је саопштио да подржава дијалог који води ЕУ о такозваном Косову "као пут за постизање мирних и продуктивних односа".

Србија и Русија демантују оптужбе које долазе са "Косова" и кажу да желе мирно решавање напетости.

Амбасада Србије у Вашингтону, преноси "Политико", навела је у саопштењу да "одређени актери у региону покушавају да створе неистинит наратив како би остварили своје политичке интересе", али да се Србија "одлучно противи било каквом регионалном сукобу".