Марко Милачић у "Релативизацији": Срби у Црној Гори треба да преиспитају одлуку да подрже власт

"Очекивао сам да ће нова власт показати много већи сензибилитет не само према Србији, Републици Српској и српском народу, него према елементарним цивилизацијским вредностима – према правди и истини", каже саговорник Љиљане Смајловић

У новој епизоди емисије "Релативизација" Љиљана Смајловић је разговарала с председником Праве Црне Горе Марком Милачићем, дипломираним новинаром и магистром међународних односа, о резолуцији о Сребреници, али и оној о Јасеновцу, као и о паду подршке влади на чијем челу је Милојко Спајић, односно о српској подршци владајућој структури у Црној Гори.

Резолуција о (наводном) геноциду у Сребреници, која је усвојена у Генералној скупштини Уједињених нација, дестабилизовала је не само власт у Црној Гори него и прилике у целом региону, каже Милачић на почетку разговора, те додаје да је реч о парадоксу јер док су творци, спонзори, коспонзори ове резолуције говорили о миру, видели смо да је иста имала за последицу и за сврху нешто супротно.

"Што се тиче Црне Горе, она је продубила старе ране и јазове, и зато мислим да је њен циљ била дестабилизација региона. Срамотна је одлука Владе Црне Горе да гласа за њу у УН, то је туга модерне Црне Горе и она више боли од одлука Мила Ђукановића. Од Ђукановића смо свашта очекивали и током дугог периода те власти нисмо могли ништа да урадимо јер смо против себе имали најокорелији организовани криминал пресвучен у боје квазиполитичке партије. Међутим, ово је дошло од људи које смо довели на власт", истиче Милачић.

Очекивао је, каже, да ће нова власт показати много већи сензибилитет не само према Србији, Републици Српској и српском народу него према елементарним цивилизацијским вредностима – према правди и истини.

"Уместо тога имали смо закуцану резолуцији, гласање за њу, уз прљаву игру с амандманима који су имали улогу да замажу очи српском становништву, а да суштина остане иста. Амандмани су били као пригушивач на пиштољу из којег треба да пуцате у леђа у рођеног брата", оштар је гост "Релативизације".

Коментаришући катастрофалан пораз Покрета Европа сад на изборима у Будви, каже да је подршка резолуцији сигурно утицала на исход избора, али да су грађани пре свега казнили актуелну политику. Пораз Милојка Спајића је сплет бројних околности и политичка последица свега што се дешавало последњих месеци. Владајућа структура није задовољила неке елементарне политичке критеријуме, и показала је велику неозбиљност.

Бистри се замућена политичка вода

На опаску Љиљане Смајловић да је Брисел презадовољан црногорским руководством са Спајићем на челу, одговара да је Брисел био задовољан и Милом Ђукановићем толике године, односно да онај којим је Брисел задовољан, тај губи изборе јер губи осећај према свом народу.

Ипак додаје да у ПЕС-у сјајних људи и прогресивних идеја, али да они сами себи наносе велику штету јер су мислили да се политика може водити лако преко Икса, занемаривши да је сасвим другачије на терену, у контакту с грађанима.

"Ова ситуација је разбистрила замућену политичку воду и кад се томе дода резолуцији о Сребреници, али и многи други ставови, нпр. гласање у Савету Европе, однос према Косову итд, мислим да смо ми у Црној Гори, нарочито српски народ, зрели за једно политичко преиспитивање подршке влади на чијем је челу Милојко Спајић", упозорава Милачић.

С тим у вези, подсећа да је председник Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежевић суспендовао подршку влади док у парламенту не буде изгласана резолуција о геноциду у Јасеновцу, али и изнео низ врло утемељених захтева за опстанак коалиције.

"Кнежевић захтева да се коалициони споразум доради и да се након евентуалног усвајања резолуције о Јасеновцу парламентарна већина обавеже на низ иницијатива – између осталог за нормирање српског језика као службеног у Црној Гори, да тробојка постане народна застава, те да се регулише питање двојног држављанства кроз међудржавне споразуме са Србијом итд. Тако је одлучио Кнежевићев ДНП с којим ми, Права ЦГ, имамо споразум о сарадњи", прецизира Милачић.

Поменута резолуција о геноциду у Јасеновцу требало би да се крајем јуна нађе на дневном реду Скупштине Црне Горе, али, како каже, никад се не зна шта ће се десити јер је Црна Гора ипак земља чуда. Сигурно је само да уколико не буде изгласана, Кнежевић и Мандић ће одмах повући подршку већини.  

Коментаришући наводе "Јутарњег листа" да ће Мило Ђукановић бити ухапшен, у контексту изручења Душка Кнежевића, каже да је чудно што је то објављено у овом тренутку, али да се нада да су написи истинити јер неће бити правде у Црној Гори све док Ђукановић не буде процесуиран.

"Каква се порука шаље ако ми не процесуирамо човека који је 30 година најодговорнији за организовани криминал, похару економије, дискриминацију једног народа, идентитетски инжењеринг итд. Прегршт је доказа и до тога мора доћи. Без тога нема слободне Црне Горе, нема праведне Црне Горе, нити истините Црне Горе", закључује гост "Релативизације".