Србија и Балкан

Додик: Српска има право на одлуку о мирном раздруживању, споразум до краја јуна

Милорад Додик је рекао да ће до краја јуна Република Српска Федерацији БиХ понудити споразум о мирном раздруживању, који ће садржавати и аналитички дeо о угрожавању Дејтонског мировног споразума
Додик: Српска има право на одлуку о мирном раздруживању, споразум до краја јунаGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска има право на одлуку о мирном раздруживању, јер је у државну заједницу БиХ унела своју територију, надлежности и самосталност.

Додик је рекао да ће до краја јуна Република Српска Федерацији БиХ понудити споразум о мирном раздруживању, који ће садржавати и аналитички део о угрожавању Дејтонског мировног споразума.

"Ми смо рекли да ћемо до 30. јуна то урадити и урадићемо. До краја јуна ми ћемо направити анализу краха Дејтонског споразума који је остао само у сегментима. Многе ствари нису уставне у овој земљи и рећи ћемо да ми не можемо да останемо у тој заједници у коју смо раније унели своју територију, своју надлежност и самосталност. Имамо право на то, без обзира што Американци измишљају и мисле да их се неко боји. Нису они безопасан противник, знају они свашта урадити, али то не значи да су у праву", истакао је Додик.

Он је подсетио да је Влада Републике Српске данас донела одлуку да именује Радну групу за израду споразума о мирном раздруживању са ФБиХ, рекавши да Српска има право на ту иницијативу која је заснована на Уставу и Дејтонском мировном споразуму.

"Ови принципи из Женеве и Њујорка су рекли да је Република Српска фактор и субјект и страна Дејтонског мировног споразума. Република Српска је задржана као страна која може заједно са ФБиХ да чак мења Дејтонски споразум и ниједна друга структура то не може", рекао је Додик.

Додик је рекао да за све што би се урадило у БиХ неопходан је споразум Републике Српске и ФБиХ, да ли да се концентрише или да се раздружи.

"Ми рачунамо да ће то ФБиХ дочекати на звоно, да ће негативно поступати, али разумемо зашто, јер они желе од Парламентарне скупштине БиХ да направе парламент и скупштину која одлучује, а то је збир парламената и то није уобичајен парламент, а од Савета министара покушавају да направе владу БиХ. Ни једно, ни друго није тачно", нагласио је Додик.

Да је неко мислио да БиХ треба да буде озбиљна држава, истакао је Додик, онда не би правио Парламентарну скупштину.

"Ми у континуитету одржавамо седнице, доносимо закључке, радимо смишљено да се акумулира то незадовољство и да се кроз аналитички приступ види да ми 10 година на то упозоравамо, а да нико то неће реално да прихвати", закључио је Додик. 

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Палама са начелником ове општине Бошком Југовићем.

image