Србија и Балкан

Вулин: Предлог о раздруживању Српске и ФБиХ резултат усвајања резолуције о Сребреници

БиХ може да постоји само ако постоји Република Српска, то је Дејтонски споразум, не може другачије, поручио је Александар Вулин
Вулин: Предлог о раздруживању Српске и ФБиХ резултат усвајања резолуције о Сребреници© ATA images

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин рекао је да је најава председника Републике Српске Милорада Додика да ће Српска поднети формални предлог за раздруживање са Федерацијом БиХ резултат усвајања резолуције о Сребреници у УН.

"БиХ може да постоји само ако постоји Република Српска, то је Дејтонски споразум, не може другачије. Ми Срби дајемо све од себе да сачувамо мир", поручио је Вулин.

Коментаришући саопштење америчке Амбасаде у Сарајеву која најаву о раздруживању тумачи као крај Републике Српске, Вулин је рекао да то упозорење треба посматрати с пажњом, али и указао да је тешко објаснити да је Словенија покренула процес мирног раздруживања у СФР Југославији, а да други конститутивни народ те исте државе звани Срби то не могу да ураде.

Он је навео да је тешко објаснити да је све друго светиња осим српске границе.

"Српски свет мора да буде наш одговор, мора да буде целина. Поштујем то што је Додик рекао мирно раздруживање - није ни орочено, ни ограничено. То доживљавам као покушај формулисања става, осећаја српског народа у политичку платформу", рекао је Вулин за Спутњик.

Вулин сматра да је резолуцијом о Сребреници, која је изгласана у Генералној скупштини УН, већ отворена Пандорина кутија, наводећи да не верује да је то било случајно, те да је Немачка, чије је средње име "геноцид", одлучила да пере сопствену биографију на терет Срба.

Он оцењује да је ово био начин да Немачка истакне своју доминацију у Европи, али да је униполарни свет мртав и да, како год се заврши сукоб у Украјини, мора доћи до нове поделе света у којој ће се о судбини света питати САД, Русија, Кина и неке земље БРИКС-а.

Вулин је навео да после ове резолуције Србија треба редефинисати своју спољну политику.

Он је рекао да је мотив предлагача резолуције да изазову нестабилност на Балкану, те указао да сви планови Запада за регион Балкана подразумевају елиминисање српског фактора, те да он говори о "српском свету" као одговору на притисак на Србе где год да живе и зато што показује да су јединствен народ.

Он је нагласио да је тренутак да Србија преиспита спољну политику и пут ка ЕУ, истичући да Србија никада неће признати "Косово" и да ће бранити Републику Српску, као и да воли Русију, док Запад од ње тражи све супротно томе.

Вулин је додао да западни стратези сматрају да су Срби тај "клин" у њиховом фронту који мора бити елиминисан, пре него што дође до коначног обрачуна са Русијом.

Што се тиче односа са Русијом, Вулин је рекао да је бескрајно поносан што Србија није постала дио антуруске хистерије у Европи. 

image