Србија и Балкан

Бивши пуковник полиције тзв. Косова провоцира: Прави тренутак за отварање моста на Ибру

Сулејмани је истакао да је север и даље критичан део "Косова" када је реч о безбедности, али да се, како тврди, "ред и закон повећавају сваким даном"
Бивши пуковник полиције тзв. Косова провоцира: Прави тренутак за отварање моста на Ибру© Konstantinos Zilos/NurPhoto

Бивши пуковник полиције тзв. Косова Рахман Сулејмани је изјавио да је право време да се омогући слободно кретање људи и отвори мост на Ибру јер сматра да је безбедносна слика на северу Косова умногоме боља него пре само годину дана, преноси Коха.

"Било је покушаја претходних влада да отворе мост на Ибру. Пошто је ситуација стављена под контролу нема разлога за чекање. Данас је прави тренутак и не треба одлагати ту одлуку, владавина права значи и слобода кретања људи", изјавио је Сулејмани.

Истакао је да је север и даље критичан део "Косова" када је реч о безбедности, али да се "ред и закон повећавају сваким даном".

Према његовој оцени полиција тзв. Косова треба да настави са активностима на успостављању владавине права.

"Данас можете слободно ићи у Бањску, иако је тамо ситуација крхка. Данас је разлика дан и ноћ у поређењу са пре годину дана. Обични грађани срећни су што постоји ред и закон. Север је данас безбеднији, али та безбедност је крхка, питање севера је политички проблем. Тензије појачавају неки поступци власти", нагласио је Сулејмани.

Јуче је заменик командира Косовске полиције за Север Ветон Ељшани најавио да ће главни мост на Ибру, који дели северни - српски од јужног - албанског дела Косовске Митровице "бити отворен веома брзо".

Поводом овог веома важног питања за Србе који живе у северном делу Митровице реаговала је мисија ЕУ на КиМ саопштивши да "све одлуке у вези са мостом у Митровици треба да се одвијају у оквиру дијалога уз учешће званичних делегација и "Косова" и Србије.

Претходно, у априлу прошле године, само пет дана после избора које су Срби бојкотовали и на којима је Северна Митровица добила градоначелника Албанца, албански одборници, који чине већину у СО Северна Митровица, донели су одлуку да се мост отвори за саобраћај.

Одлука одборника тада је, као и садашња најава, унела велики немир међу Србе у северном делу града, а тада је реаговала и Српска листа саопштењем да се "том одлуком, односно отварањем главног градског моста за моторни саобраћај, крши Бриселски споразум и најдиректније угрожава мир на том простору".

Главни мост на Ибру у Косовској Митровици један је од најважнијих ако не и најважнији симбол отпора Срба на северу Косова и Метохије али, истовремено и једна од најнеуралгичнијих тачака на КиМ.

У последњих 25 година, на мосту и око њега десило се више од хиљаду инцидента у којима је 250 Срба теже повређено, док је већи број људи задобио лакше повреде.

image