Србија и Балкан

Куртијево "Самоопредељење" иза затворених врата тражи отварање моста на Ибру

Новинари су избачени са седнице Скупштине општине Северна Митровица
Куртијево "Самоопредељење" иза затворених врата тражи отварање моста на ИбруGetty © Chris McGrath

Одборници на седници Скупштине општине Северна Митровица, на којој би требало да се разматра и отварање моста на Ибру, одлучили су да са седнице удаље све новинаре и затворе је за јавност, а обезбеђење је затражило од медија да одмах напусте зграду, преноси "Косово онлајн".

Куртијев покрет "Самоопредељење" у Скупштини општине Северна Митровица захтевао је да се примени одлука о отварању главног моста преко Ибра за саобраћај.

Поводом јучерашње вести о отварању моста на Ибру, одборница "Самоопредељења" Аида Ферати Доли, која је у априлу прошле године дала предлог локалној скупштини у Северној Митровици да се донесе одлука о отварању моста, изјавила је да је то жеља грађана.

Нелегални председник Скупштине општине Северна Митровица Неџад Угљанин рекао да је отварање моста за слободно кретање "по европским стандардима", преноси "Коха".

Угљанин је додао да је примена одлуке о питању моста обавезна за локалне власти, и навео да ће подржати његово отварање.

Одборници су на почетку усвојили и записник са седнице, иако исти није ни направљен, истиче "Косово онлајн"

Поводом овог веома важног питања за Србе који живе у северном делу Митровице реаговала је мисија ЕУ на КиМ саопштивши да "све одлуке у вези са мостом у Митровици треба да се одвијају у оквиру дијалога уз учешће званичних делегација и "Косова" и Србије.

Подсећамо да је најава за отварања моста било и раније, али ова долази у тренутку када су северни део града и читав север КиМ преплављени патролама и снагама полиције тзв. Косова, које контролишу све важне тачке, када је центар града покривен великим бројем камера и када су демонтиране сирене за узбуну које су позивале српско становништво у случају ванредних догађаја.

image