Србија и Балкан

Ђерлек: Србија ће у најскорије време увести скрининг на рано откривање рака плућа

Одавно је познато да је пушење директно повезано са настанком рака плућа, од којег у нашој земљи свакодневно умре 13 особа. По томе је Србија међу водећим земљама у Европи, поручила је Олга Ћоровић из дружења за борбу против рака плућа "Пуним плућима"
Ђерлек: Србија ће у најскорије време увести скрининг на рано откривање рака плућа© CAVALLINI JAMES/BSIP/Universal Images Group via Getty Images

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек најавио је данас на конференцији поводом Светског дана без дуванског дима, у организацији Удружења за борбу против рака плућа "Пуним плућима", да ће Србија у најскорије време увести организовани скрининг на рано откривање рака плућа.

Удружење за борбу против рака плућа "Пуним Плућима" организовало је, поводом Светског дана без дуванског дима, едукативно дружење под слоганом "Данас нам је ДУВАН дан", уз покровитељство Министарства здравља.

"Више од трећине одраслог становништва повремено или свакодневно пуши цигарете, а у највећем проценту дуван конзумирају особе старости између 35 и 44 године, показују најновији подаци истраживања Института за јавно здравље 'Батут' о употреби дуванских и сродних производа спроведеног у Србији током децембра 2023. године", рекла је за Танјуг Оља Ћоровић из удружења "Пуним плућима".

Она наводи да од карцинома плућа у Србији годишње оболи готово 7.000 људи, а нажалост умре више од 5.000.

"Један од најважнијих предуслова успешног лечења је рано откривање рака плућа, што у Србији није случај, јер се код више од 70 одсто пацијената открије у последњем стадијуму, када су шансе за успешно излечење готово исцрпљене", каже Ћоровићева.

Тим поводом ће чланови удружења, заједно са лекарима и представницима државе, симболично угасити последњу цигарету у Србији и на тај начин послати снажну поруку да је дувански дим штетан, истакла је она.

Она наводи да је превасходни циљ Удружења "Пуним плућима" да се смањи конзумација цигарета код деце и младих и да се пошаље јасна порука јавности о штетности дуванског дима.

"Одавно је познато да је пушење директно повезано са настанком рака плућа, од којег у нашој земљи свакодневно умре 13 особа. По томе је Србија међу водећим земљама у Европи. Међутим, упркос чињеници да су више од 90 одсто оболелих од рака плућа пушачи, забрињавајуће је да број оних који конзумирају дуван у нашој земљи стално расте, а поготову међу млађим генерацијама", упозорила је Ћоровићева.

image