Србија и Балкан

Шта пише у црногорском Предлогу резолуције о геноциду у Јасеновцу?

Предлог су потписала 43 посланика парламентарне већине
Шта пише у црногорском Предлогу резолуције о геноциду у Јасеновцу?Getty © Stipe Majic/Anadolu Agency

Група посланика предала је Скупштини Црне Горе Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу, који ће, како је раније саопштио председник парламента Андрија Мандић, бити на дневном реду седнице крајем јуна.

Предлог су потписала 43 посланика парламентарне већине, а у тексту се, између осталог, наводи да се Скупштини предлаже усвајање Резолуције о геноциду у Јасеновцу:

"С дубоким саосећањем према жртвама геноцида у Јасеновцу током 1941-1945. године, уважавајући да ће 2025. бити 80. годишњица од овог ужасног злочина, а препознајући да је 22. априла 1945. логор смрти Јасеновац био расформиран и на тај дан последњи преостали затвореници убијени, Скупштина Црне Горе је вођена повељом Уједињених нација, Универзалном декларацијом о људским правима и Конвенцијом о спречавању и кажњавању злочина геноцида, одлучује да посвети посебну пажњу комеморацији и осуди злочине почињене у том логору смрти."

Свесни историјске важности Јасеновца као места где су животе изгубили невини људи, Скупштина Црне Горе одлучује да 22. април буде званично признат као Дан сећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обележити сваке године.

Скупштина Црне Горе осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спречити било какав облик ревизионизма.

Кроз усвајање ове резолуције Скупштина Црне Горе обавезује се да активно доприноси очувању сећања на жртве геноцида у Јасеновцу, промовише толеранцију, разумевање и борбу против свих облика мржње и дискриминације.

Подстиче се обележавање 22. априла као дана сећања на жртве геноцида у Јасеновцу, који је почињен током периода 1941-1945, и Скупштина ће сваке године слати делегацију која ће учествовати у програмима комеморације.

Скупштина Црне Горе охрабрује државне организације на свим нивоима, председника Црне Горе, цивилно друштво, укључујући и невладине организације, академске институције и друге релевантне стране, да обележавају 22. април, укључујући организацију посебних догађаја и активности у сећању на жртве геноцида у Јасеновцу".

image