Србија и Балкан

Стано: Питање отварања моста на Ибру решавати у оквиру дијалога

Неизвршене обавезе из споразума морају се спровести без одлагања, а то се односи и на питање моста, али и на Споразум о путу нормализације односа, рекао је портпарол ЕУ
Стано: Питање отварања моста на Ибру решавати у оквиру дијалогаGetty © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да је питање отварања моста на Ибру део дијалога који води ЕУ и да би расправа и било какве одлуке везано за мост требало да се одвијају у оквиру дијалога уз учешће представника обе стране, преноси "Дукађини".

Стано је додао да стране треба да крену напред у имплементацији постојећих споразума и да спроводе обавезе постигнуте у дијалогу.

"Заинтересовани смо да спречимо још једну кризу, доста нам је ових и неколико решења и корака ка деескалацији. Што се тиче питања о отварању моста у Митровици, оно је било предмет два споразума о дијалогу уз посредовање ЕУ 2015. и 2016. И упркос напорима да се посредује током година, овај мост остаје затворен за саобраћај", рекао је он.

Стано је нагласио да "све док је ово питање које спада у дијалог који води ЕУ, о преговорима и било каквој одлуци у вези са мостом треба разговарати и доносити одлуке у оквиру дијалога, уз учешће представника обе стране, Косова и Србије".

Он је истакао да једностране акције скрећу фокус са спровођења обавеза из Споразума за нормализацију односа, оценивши то као главни приоритет.

"Понављамо позиве странама да крену даље са спровођењем споразума који су на чекању. Још једном, споразум о нагодби за мост је део договора који су већ постигнути у дијалогу, два пута. Дакле, неизвршене обавезе из споразума морају се спровести без одлагања, а то се односи и на питање моста, али и на Споразум о путу нормализације односа", истакао је он.

Стано је рекао и да "будући да једностране акције удаљавају фокус са главног приоритета, први приоритет треба да буде спровођење обавеза из Споразума за нормализацију односа", навео је Стано.

image