Србија и Балкан

Министар привреде и предузетништва Српске: Парламент и Влада РС донеће одлуку о раздруживању

Влада Републике Српске именовала је јуче Радну групу за израду споразума о мирном раздруживању Републике Српске са Федерацијом БиХ
Министар привреде и предузетништва Српске: Парламент и Влада РС донеће одлуку о раздруживањуGetty © ccr_358

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је данас да Радна група коју је именовала Влада Српске има задатак да у наредних 30 дана направи предлог споразума о мирном раздруживању Републике Српске са Федерацијом БиХ.

Митровић је рекао да ће се предлог споразума потом наћи пред Владом Српске, а затим иде у Народну скупштину Републике Српске која ће донети коначан суд о томе.

"Резолуција о Сребреници је проузроковала нашу реакцију. Ово је, прије свега, изнуђена реакција. Потези које тренутно предузима политичко Сарајево терају нас да изађемо из БиХ, али не и да одемо. Ми остајемо на нашем простору. Ово је наша земља, ми смо ту и опстаћемо", рекао је Митровић у Власеници.

Он је истакао да представници власти желе да се боре за Републику Српску и немају право да дозволе да, пре свега Сарајево, па онда и цели свет, осуде један народ због тога што је неко у одређеном тренутку лишио живота одређени број лица, односно извршио одређене злочине.

"Злочини почињени у логору Јасеновац никада нису били предмет, али надам се да ће и то доћи на дневни ред УН. У Јасеновцу је било 700.000 жртава, а у Сребреници имамо пар хиљада, па је тај број дошао до 8.000. Неће ме изненадити да у наредном периоду то буде 15.000", рекао је Митровић.

Истакао је да су посљедња дешавања, поред свих ових активности у Сарајеву, укључујући и политички процес пред Судом БиХ против председника Републике Српске Милорада Додика, показатељ да то нема везе са правом, нити са уставима БиХ и Српске.

Влада Републике Српске именовала је јуче Радну групу за израду споразума о мирном раздруживању Републике Српске са Федерацијом БиХ.

image