Србија и Балкан

Шта су западни амбасадори говорили о отварању моста на Ибру: Повезујте људе, отворите кафиће

Амбасадор Немачке у Приштини изјавио је да мост који раздваја северну и јужну Косовску Митровицу треба да спаја, а не раздваја људе, док се француски амбасадор, чија је жеља да ту види кафиће, сетио рањавања француских трупа приликом инцидената на мосту, али поручио да треба гледати у будућност
Шта су западни амбасадори говорили о отварању моста на Ибру: Повезујте људе, отворите кафићеwww.globallookpress.com © © IMAGO

Из Приштине су стигле најаве да би мост на Ибру требало да буде отворен за саобраћај, а приштински "Репортери" подсећа да је немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде недавно рекао да би требало склонити барикаде и омогућити отварање моста који дели Митровицу на северни и јужни део.

Како је навео, мостови би требало да спајају, а не да раздвајају људе.

Амбасадор Француске у Приштини Оливије Геро казао је да би волео да на том мосту види кафетерије и цвеће.

Роде је недавно рекао да би политичари требало да раде на томе да грађани уживају у граду те да је неопходно урадити домаћи задатак како би се мост отворио.

"Када погледамо и са једне и са друге стране моста видимо полицајце и контролне пунктове. Дакле, види се да постоје домаћи задаци које треба урадити. Овај мост треба да повезује људе, а не да их дели јер мостови служе за повезивање", рекао је Роде.

Подсетио је и на посету немачког министра спољних послова мосту на Ибру пре две године и навео да је и тада било обећања да ће тај мост бити отворен.

"Мостови повезују људе. Политичари, друштво морају да се труде да људи у Митровици, на северу и на југу, могу једноставно да уживају у граду, као што смо то радили у прошлости. Немачки министар спољних послова је био овде пре две године, разговарао са градоначелницима општина и обећања су дата, али блокаде још нису уклоњене. Политичари би требало да раде у том правцу", рекао је Роде.

Амбасадор Француске Оливије Геро рекао је недавно да жели да на мосту на Ибру буде што више кафетерија и цвећа.

"Француске трупе су у једном тренутку зауставиле екстремисте са обе стране, не дозвољавајући им да пређу на другу страну и постарале се да се ситуација не погорша. Много наших војника рањено је у тим операцијама, али морамо да гледамо будућност. Оно што видим, овде имамо пешачки део, затим мост који је пешачки са свих страна. Само желим да видим више кафића или цвећа и да повежем ове две мале пешачке зоне на најмирнији могући начин и верујем да је то крајња дестинација моста", рекао је Геро.

image