Србија и Балкан

Сутра избори у 89 градова и општина, гласа се од 7.00 до 20.00 сати

Бирачи морају да понесу на увид личну карту или пасош како би доказали свој идентитет, а онима који се у тренутку затварања гласачког места затекну у реду мора да се омогући да гласају
Сутра избори у 89 градова и општина, гласа се од 7.00 до 20.00 сати© Antonio Ahel/ATAImages

У Србији се сутра одржавају избори у 89 градова и општина, међу којима и за Скупштину Београда, а грађани ће моћи да гласају на бирачким местима која се отварају у 7.00, а затварају у 20.00 часова, када се завршава и изборна тишина.

На почетку изборног дана, бирачки одбор у присуству бирача који први дође на бирачко место утврђује да ли је гласачка кутија исправна и празна и то уписује у контролни лист.

Након тога, контролни лист потписују бирач који први дође на бирачко место и најмање један члан бирачког одбора.

Бирачки одбор у присуству бирача који први дође на бирачко место убацује попуњен и потписан контролни лист у гласачку кутију, коју након тога печати.

Бирачи морају да понесу на увид личну карту или пасош како би доказали свој идентитет, а онима који се у тренутку затварања гласачког места затекну у реду мора да се омогући да гласају.

Сваком бирачу спрејом се обележава кажипрст десне руке и контролише УВ лампом да се не би догодило да гласа два пута, а гласа се иза паравана који обезбеђује тајност.

Бирачи који услед неписмености, слабовидости, инвалидитета или неког другог разлога нису у стању да сами попуне гласачки листић имају право да на бирачко место поведу помагача који ће уместо њих попунити гласачки листић, онако како му одреде.

Уколико бирачи нису у могућности да гласају на бирачком месту услед тешке болести, старости или инвалидитета, потребно је да о томе обавесте управу градске општине града Београда у којој има пребивалиште најраније 30. маја, а најкасније 2. јуна до 11.00 часова, односно бирачки одбор на дан гласања најкасније до 11.00 часова.

На основу измене и допуне Закона о јединственом бирачком списку, грађани који су променили пребивалиште после 3. јула 2023. године неће моћи да гласају на новој адреси.

Према Закону о локалним изборима, изборна комисија у року од 96 часова од затварања бирачких места доноси и објављује за сва бирачка места укупан извештај о резултатима локалних избора.

Тај извештај садржи податке о броју бирача уписаних у бирачки списак, броју оних који су изашли на изборе, оних који су гласали, податке о броју неважећих и важећих гласачких листића, као и број гласова који је добила свака изборна листа и број мандата.

Против укупног извештаја о резултатима локалних избора подносилац проглашене изборне листе и бирач могу поднети приговор изборној комисији у року од 72 часа од објављивања укупног извештаја на веб-презентацији.

Када је реч о расподели мандата, у томе могу учествовати само изборне листе које су добиле најмање три одсто гласова од броја бирача који су гласали, а мандати се расподељују системом највећег количника.

Када је реч о листама националних мањина, њима за освајање одборничких места није потребан цензус од три одсто.

Изборна комисија у року од седам дана од дана објављивања укупног извештаја о резултатима локалних избора решењем додељује мандате кандидатима за одборнике по њиховом редоследу на изборној листи, почев од првог кандидата са изборне листе и издаје уверења о избору за одборника.

Мандат одборника почиње да тече оног дана када је потврђен, а о његовом потврђивању одлучује скупштина на конститутивној седници.

image