Србија и Балкан

Правда на Куртијев начин: Приштина неће стати са отимањем српског земљишта

Мета Приштине је 138 хектара српског земљишта на севру Косова и Метохије
Правда на Куртијев начин: Приштина неће стати са отимањем српског земљишта© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Приштина неће стати са отимањем српске имовине, па је овај процес који траје месецима уназад влада лажне државе сада "формализовала" усвајајући коначну одлуку о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток, а за које тврде да је "од јавног интереса" за реализацију инфраструктурних објеката.

Та инфраструктура су заправо полицијске и војне базе које премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти инсталира на северу КиМ, на дедовини тамошњих Срба.

Мета Приштине су њиве у власништву наших људи, у катастарским зонама Лешак и Дрен у општини Лепосавић где је предвиђена узурпација 83 хектара, као и местима Брњак, Зубин Поток, Вељи Брег, Горњи Јасеновик и Бање у општини Зубин Поток, тако да је укупно предвиђено заузимање 138 хектара српског земљишта.

Када су кренули да отимају, крајем протекле године, житељи села Дрен у Лепосавићу су протестовали данима, посебно револтирани тиме што се на мети експропријације нашло и сеоско гробље, као и камена црквица из 13 века. После интервенције међународне заједнице, ове две локације су изузете, али се са узимањем остале приватне својине - наставља.

Курти се и овај пут оглушио о званична упозорења Запада да експропријација мора бити спроведена по закону.

Канцеларија за Косово и Метохију саопшtила је да је нова одлука тзв. владе Косова "атак на приватну имовину Срба.

"То је још један показатељ да Курти наставља да спроводи једностране и противправне одлуке и то на директну штету српског народа, као и да поново демонстрира да, када је потребно нашкодити Србима, не преза од кршења ни сопствених закона и прописа, нити споразума из дијалога и то пред очима комплетне међународне заједнице. Иако су се против нелегалне експропријације на северу КиМ јасно огласили сви представници међународне заједнице и упркос чињеници да су такви потези у супротности са међународним правним актима и томе што су чак и одређене такозване судске инстанце из Приштине пресудиле да је експропријација урађена мимо важећих прописа, Курти се у свом антисрпском бунилу оглушује о све, само да напакости српском народу", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Напомињу да су на мети и објекти Српске православне цркве, приватни поседи Срба, образовне установе попут Универзитета, зграде за социјално угрожено становништво. Подсећају и на узурпација лечилишног комплекса Рајска бања и избацивање редакције приштинског "Јединства" на улицу... Иако је Основни суд у Приштини, на основу жалби власника имања, донео пресуду којом је поништио прелиминарну одлуку тзв. владе Косова о експропријацији земљишта и вратио је на поновно разматрање, Курти се оглушио и поново је донео.

Без кворума за мост

У низу провокација Приштине, ових дана се говори и о отварању за саобраћај главног моста на Ибру, између јужне и северне Митровице, на којем је од 1999. године до данас било 1.000 сукоба. У 26 је употребљено оружје, а са српске стране је погинуло двоје људи 17. марта 2004. године.

Подсећамо, више од 40.000 Албанаца кренуло је 13. фебруара 2000. са јужне стране, под слоганом "Марш мира", да насилно уђе у северни српски део града, али их је спречио француски Кфор. У свим сукобима на мосту на Ибру лакше и теже повређено је више од 230 Срба, 180 припадника Кфора и УН полиције и 290 Албанаца.

Иако је било најављено да ће се на јучерашњој седници СО Северна Митровица разматрати питање отварања моста, према сазнањима "Новости" није било кворума. 

image