Србија и Балкан

У Србију стигла моћна борбена возила: 50 оклопних транспортера из Мађарске (ФОТО)

Ради се о оклопним возилима точкашима са погоном 8х8 која су наоружана совјетским/руским аутоматским топовима 2А72 калибра 30мм (КПБ Тула)
У Србију стигла моћна борбена возила: 50 оклопних транспортера из Мађарске (ФОТО)www.globallookpress.com © Ministry of Defence of the Russi/Twitter.com

У Србију је стигла велика железничка композиција са 50 оклопних борбених транспортера БТР-80А који ће појачати јединице Војске Републике Србије. 

Очекује се да ће до вечерас у касарну у Панчеву бити пребачено око 20 возила, док се допунских 30 очекује сутра.

Ради се о оклопним возилима точкашима са погоном 8х8 која су наоружана совјетским/руским аутоматским топовима 2А72 калибра 30мм (КПБ Тула), наводи се на телеграм групи Борбени ефективи.

У плану је да се до краја ове године на 30 возила уради ремонт након чега ће ући у састав оклопно-извиђачког батаљона који се са штабом налази у Нишу (појачаће борбено-извиђачка оклопна возила БРДМ-2МС). 

Након тога се планира интеграција савременог пакета опреме који ће подићи њихове способности на још виши ниво, кроз уградњу система за управљање ватром (СУВ), командно-информационог система и повећања нивоа оклопне заштите.

Треба истаћи да се наредног месеца очекује испорука још 16 возила овог типа тако да ће њихов укупан број нарасти на 66 јединица (више од 2 комплетна батаљона), где ће одређен број бити употребљен за резервне делове.

Уколико се остваре првобитне процене које говоре би група од 50+16 БТР-80А (део би се искористио за одржавање) ушло и у оклопно-извиђачки батаљон у Нишу, може се рачунати и на промену његове формације, где би овај батаљон прерастао у моторизовану бригаду, јер се у оквиру њега већ налази око 30 БРДМ-2МС.

У пропратном писму које је том приликом послао мађарски премијер Виктор Орбан наглашава се висок ниво сарадње између две државе која је остварена захваљујући агилном руководству Републике Србије.

image