Србија и Балкан

Завршени избори, мања излазност него лане; СНС-у натполовична већина у Београду и Новом Саду

МУП је навео да током избора није било озбиљнијих инцидената, осим напада на полицију и оштећења имовине Сајма у Новом Саду где су се сукобили припадници опозиције са полицајцима након чега су активисти владајуће странке напустили кол-центар
Завршени избори, мања излазност него лане; СНС-у натполовична већина у Београду и Новом Саду© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Локални избори у Србији завршени су вечерас, а Српска напредна странка је, према процени Ипсоса и Цесида, освојила натполовичну већину и у Београду (52,6 одсто) и у Новом Саду (52,7 одсто).

На основу 72 одсто обрађеног узорка у Београду, највише гласова освојила је листа "Александар Вучић - Београд сутра" - 52,6 одсто, на другом месту је листа "Крени промени" са 17,5 одсто гласова, док је треће место, заузела листа "Бирамо Београд" са 12,5 процената.

Четврто место заузела је листа "Ми снага народа" са 8,1 процената, а у престонички парламент ући ће и Руска странка са 1,2 одсто.

Опозиција је прогласила победу у централној градској општини Стари град, а ситуација је неизвесна и на Врачару. 

Према незваничним подацима из изборног штаба СНС-а у Чачку, на основу обрађених 77,88 гласова, листа коју предводи Српска напредна странка освојила је 53,20 одсто гласова, односно 41 мандат.

Нешто је другачија ситуација у Нишу где је, на основу обрађеног 60,2 одсто узорка, листа "Александар Вучић - Ниш сутра" освојила је 46,6 одсто гласова, а највеће изненађење је Група грађана Др Драган Милић којој је припало 24,2 одсто обрађених гласова.

Тим поводом реаговао је и председник Србије Александар Вучић наводећи да је у Нишу била најтежа политичка утакмица и да ће морати да се поштује резултат ове групе грађана и да се разговара и види како да се проблеми убудуће дешавају.   

Кандидат за градоначелника Београда на листи "Ми снага народа - проф. др Бранимир Несторовић" Борислав Антонијевић изјавио је вечерас да су резултати локалних избора "шарени" и да је та листа освојила око 10 одсто гласова.

Такође, Бранимир Несторовић је изјавио је да је тај покрет остварио зацртане циљеве у овој кампањи.  

Хаос је био испред хале Новосадског Сајма када дошло је до кошкања и гурања полицајаца и представника опозиције и активиста, који су покушали да упадну у просторију у којој се, налази кол центар Српске напредне странке. Активисти СНС-а су напустили те просторије, а представници опозиције су се сукобили са полицијом.

Инцидент је избио и у СЦ "Бањица" у Београду где је био још један кол центар СНС-а који су посетили представници опозиције, али ситуација је протекла без већих тензија.  

У Србији су грађани данас бирали одборнике Скупштине града Београда и локалну власт у још 14 градова, 51 општини и 23 градске општине.

Све најновије вести о изборним резултатима пратите у блогу уживо РТ Балкан.

  • 2. јун 2024 • 23:35

    23:35

    Црта: Неправилности нису значајно утицале на изборне резултате

    Програмски директор Црте Раша Недељков изјавио је да је још увек у току процес анализе неправилности које је та организација забележила на бирачким местима, али да је њихова тренутна процена да те неправилности нису значајно утицале на дистрибуцију процената гласова.

    Он је поновио да је за Црту најважније да ли гласови, односно њихови бројеви рефлектују слободну вољу бирача или не.

    "У овом тренутку, наш правни тим и даље анализира инциденте и неправилности. Сутра у један сат поподне ћемо имати укупну прелиминарну оцену самог изборног дана, укључујући и нашу оцену у односу на квалитет изборног дана и у којој мери су те неправилности утицале на ове резултате", закључио је Недељков.

  • 23:32

    Шапић: Ускоро формирање Скупштине града

    Кандидат за градоначелника Београда лист "Александар Вучић- Београд сутра", саопштио је вечерас резултате листе "Александар Вучић - Београд сутра" и истакао да је ова странка остварила победу у Београду и додао да је потребно да се настави даље са радом, јер су наредне четири године кључне за развој града.

    Шапић је додао да очекује да ће ускоро бити формирана Скупштина града Београда.

    "На 81,5 одсто обрађеног узорка, Александар Вучић – Београд сутра освојио је 53 посто – 64 мандата, Крени промени 16,8 посто – 20 мандата, Бирамо Београд 12,12 посто – 14 мандата, Несторовић 8,3 посто и 10 мандата и Руска странка 2 мандата“, навео је Шапић.

  • 23:26

    Стевандић: Тријумф државотворне идеје

    Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оценио је резултате избора као "тријумф државотворне идеје".

    "Нема више круга двојке-сад је круг тројке. Честитке листи Александра Вучића.
    Нисам гласао на локалним изборима 2023 год.( јесам 2010. и 2011.)али су ме вређали аутошовинисти. 2024. јесам и опет ме вређају. До њих је, а не до гласања", написао је Стевандић на свом Икс налогу.

  • 23:14

    Победа опозиције на Старом граду

    Радомир Лазовић из Зелено-левог фронта прогласио је победу опозиције на локалним изборима на општини Стари Град из Београда.

    "На основу 90 одсто узорка који имамо проглашавамо победу на општини Стари град. Ова општина је светионик слободе, прва у Београду за коју можемо да кажемо да је опозициона", рекао је Лазовић за Н1.

    Он је изјавио да је листа "Бирамо Стари град" освојила 37 одсто гласова, она окупљена око СНС 34, док је на трећем месту "Чувари Старог града" коју предводи Марко Бастаћ са 16 одсто.

    "Позивамо листу 'Чувари Старог града' на сарадњу и формирање власти", закључио је потпредседник Зелено-левог фронта.

    Кандидат коалиције "Бирам борбу" за градоначелника Београда Добрице Веселиновић рекао је да ће опозиција у општини Стари град моћи да формира власт и додаје да ће позвати листу око Марка Бастаћа како би се договорили.

  • 22:58

    Дачић: Показала се исправном идеја да се на изборе изађе са јединственом листом

    Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је предлог Александра Вучића да се на изборе изађе на заједничкој листи апсолутно оправдао сва очекивања и да му је веома драго што је цела Србија препознала да је држава угрожена и што је имала јединствен одговор на сва тешка државна и национална питања.

    Додао је да су, како је рекао, одлучни да бране наше националне и државне интересе, али и да су одлучни и чврсти да наставе путем развоја земље и стварања боље Србије сутра.

    Дачић је замолио Александра Вучића да не расписује изборе сваке године.

    "Хоћу да идем у пензију за три, четири године и молим вас да то не чините. Не могу сваке године да имам срчане сметње", рекао је Дачић.

  • 22:49

    У Зрењанину обрађено 31,08 одсто бирачких места

    На основу 31,08 одсто обрађених бирачких места, резултати гласања у Зрењанину показују да је листа  "Александар Вучић-Зрењанин сутра", са својим коалиционим партнерима освојила је 61,19 одсто, Савез војвођанских Мађара др Балинт Пастор 5,97 одсто, "Ми снага народа проф. др Бранимир Несторовић-Зрењанин" 4,48 одсто. 

    Следи "Вода и слобода-НАДА-Уједињена опозиција Зрењанина" 14,93 одсто и листа Зрењанин против насиља  Бирамо Зрењанин, Демократска странка, Зелено-леви фронт, Лига социјалдемократа Војводине-ВОЈВОЂАНИ, Народни покрет Србије, Ново лице Србије, 13,43 одсто.

  • 22:45

    Цесид: На основу 72 одсто прегледаних листића највише гласова листи "Београд сутра"

    Према проценама Цесида и Ипсоса, а на основу 72 одсто обрађеног узорка у Београду, највише гласова освојила је листа "Александар Вучић - Београд сутра" - 52,6 одсто.

    На другом месту је листа "Крени промени" са 17,5 одсто гласова, док је треће место, према проценама, заузела листа "Бирамо Београд" са 12,5 процената.

    Четврто место заузела је листа "Ми снага народа" са 8,1 процената, а у престонички парламент ући ће и Руска странка са 1,2 одсто.

    Остале листе, према проценама, нису освојиле довољан број гласова за прелазак цензуса.

    У Новом Саду на основу 85,3 одсто узорка, највише гласова освојила је листа "Александар Вучић - Нови Сад сутра" - 53,1 одсто, на другом месту је листа "Удружени за слободан Нови Сад" са 24 одсто гласова, док се на трећем месту налази листа "Крени промени" која је добила 9,7 одсто гласова.

    На четвртом месту је листа "Хероји" са 3,8 одсто, а листа Савеза војвођанских Мађара са 1,2 одсто гласова.

    У Нишу је листа "Александар Вучић - Ниш сутра", освојила 44,7 одсто гласова, Група грађана "Др Драган Милић 24,5, "Бирамо Ниш - Ђорђе Станковић" 15, 7, "Уједињени-Нада за Ниш-Миодраг Станковић-Нова демократска странка Србије-Ниш, Мој град-Народна странка-Социјалдемократска" четири одсто, а "Др Саво Манојловић - и ја сам Ниш - Крени - промени", четири одсто гласова.

    Руска странка - Русија и Ниш у срцу! - Тихомир Перић освојила је 1,3 одсто гласова и једно место у нишкој градској скупштини.

  • 21:54

    Чачак: СНС-у 41 мандат, "Истина и част" 11 мандата

    Према незваничним подацима из изборног штаба Српске напредне странке у Чачку са обрађених 77,88 бирачких места, листа коју предводи Српска напредна странка освојила је 53,20 одсто гласова, односно 41 мандат.

    Изборна листа Иван В. Ћаловић – Истина и част освојила је 14,52 одсто, што је 11 мандата.

    Листа Група грађана "Пробудимо Чачак" освојила је 13 одсто гласова у скупштини града Чачка са 10 одборника.

    Коалиција "Сви за Чачак" освојила је 6,46 одсто гласова у градском парламенту има четири одборника.

    По четири мандата имаће и листа Прим. др Милан Роганивић – Српски покрет Двери, која је освојила 5,72 одсто гласова, као и коалиција "Чачак против насиља" и Нови ДСС са 5,98 одсто гласова. Мањинска Руска странка освојила је 1,12 одсто гласова и имаће једног одборника. 

  • 21:49

    Антонијевић: Резултати шарени, "Ми - снага народа" освојила око 10 одсто

    Кандидат за градоначелника на листи "Ми снага народа - проф. др Бранимир Несторовић" Борислав Антонијевић изјавио је вечерас да су резултати локалних избора "шарени" и да је та листа освојила око 10 одсто гласова.

    Он је на конференцији за медије у изборном штабу рекао да се нису оствариле прогнозе многих, да та листа није нестала са јавне сцене и да су грађани Београда препознали да они нису политичари већ су опција у политици која је одржала реч.

    Он је рекао да медији нису много преносили предлоге те листе и програма и додао да би се људи изненадили када би видели колико "флексибилности" има у програму.

  • 21:39

    У Нишу обрађено 60,2 одсто узорка

    На основу обрађеног 60, 2 одсто узорка у Нишу листа "Александар Вучић - Ниш сутра" освојила је 46,6 одсто гласова, ГГ Др Драган Милић припала је 24,2 одсто. Следе листе "Бирамо Ниш" са 14,5 одсто, ПОТОМ "Нада за Ниш" и "Крени промени" по 3,7 одсто.

    Листи "Ниш наш град" припало је 1,6 одсто гласова, Руској странци 1,3 одсто и За наш Ниш 0,7 одсто.

image