Србија и Балкан

Додик: Све партије нек се повуку са избора у БиХ

Председник Републике Српске реаговао је на одлуку ЦИК Босне и Херцеговине да Српска демократска странка не може да учествује на изборима
Додик: Све партије нек се повуку са избора у БиХ© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut)

Aпсолутно je неприхватљива одлука ЦИК-а да Српска демократска странка (СДС) не може да учествује на изборима, оцењује председник Републике Српске Милорад Додик који додаје да очекује да након тога председник те странке Милан Миличевић закаже састанак председника свих политичких партија.

"Мој предлог је да се тај састанак одржи што је пре могуће и да се све политичке партије које су се пријавиле на изборе повуку и да се усмеримо на доношење закона Републике Српске о изборима и спроведемо их по нашим законима", рекао је Додик, лидер СНСД-а, након што је ЦИК БиХ одлучио да СДС не испуњава услове због тога што је рачун странке за финансирање кампање отворен на физичко лице.

Према његовим речима, тада ће СДС имати прилику да учествује на изборима, а свако друго понашање СДС-а је "кукавичко и јадиковање над властитом немоћи и неспособностима", пренела је Срна.

Додик је за одлуку ЦИК-а рекао да је противна сваком демократском принципу, што говори о томе да је ЦИК "монструм који је изабран управо помоћу гласова СДС".

"Занимљиво је да су и њихови представници које су они предложили у ЦИК подржали такву одлуку. Да нису, вероватно би било коректно да напусте ЦИК", напоменуо је Додик на мрежи Икс.

Додик је оценио да је очигледно ту у питању нека друга игра, покушај да се сада окриве сви за такво стање у СДС, које су креирали Американци, и додао да поданичка позиција СДС-а према Американцима довољно говори о свему.

"Сам покушај да направимо изборни закон Републике Српске и чињеница да је он још у процедури, говори колико смо били у праву када смо то радили", нагласио је Додик.

Члан Главног одбора Додиковог СНСД-а Љубиша Ћосић оценио је парадоксалном одлуку ЦИК БиХ да одбаци пријаву СДС за учешће на локалним изборима, јер се налазе на црној листи САД и да евентуално неуважавање жалбе иде у прилог томе да Република Српска спроводи изборе по свом закону.

Ћосић је упитао каква је БиХ "држава" и да ли је она колонија САД.

"Право Американаца је да имају црне листе санкционисаних, али да се у једној сувереној и аутономној земљи због таквих ствари људима затварају рачуни, да домаће банке без икаквог законског упоришта у правном систему доносе одлуку о затварању рачуна странака, институција, предузећа и појединаца, у овом случају СДС-а, потпуни је апсурд", рекао је Ћосић.

Миличевић: Излазимо на изборе

Срамни чин Централне изборне комисије БиХ, која је одбацила пријаву Српске демократске странке за учешће на локалним изборима у октобру, не угрожава само СДС, већ је и директан атак на Републику Српску поручио је лидер ове странке Милан Миличевић на конференцији за новинаре.

"СДС ће изаћи на изборе са најбољим кандидатима, а правни представници ће и у форми жалби решавати спорна питања зарад очувања интереса СДС-а, али и демократских процеса у БиХ и Српској", рекао је Миличевић и подсетио да је рачун СДС угашен под притиском странаца, оценивши да су битну улогу у томе (не)намерно одиграли одређени домаћи органи.

Додао је да је трагична и чињеница да је двоје Срба у ЦИК-у учествовало у доношењу одлуке о забрани учешћа на изборима странци, која је била парламентарна и учествовала у стварању Републике Српске.

 

image