Србија и Балкан

Додик најавио састанак с Вучићем о Свесрпском сабору: Усвојићемо заједничку декларацију

Декларација би требало да садржи смернице којим путем ићи даље, као и одговоре на актуелна питања, а претходиће јој заједничка седница две владе, рекао је председник РС на телевизији Прва
Додик најавио састанак с Вучићем о Свесрпском сабору: Усвојићемо заједничку декларацију© Milos Tesic/ATAImages

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће се данас у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем и да ће разговарати о Свесрпском Сабору, који ће бити одржан 8. јуна.

Додик је за Прву ТВ, нагласио да на дан Сабора долази из Русије, као и да ће скуп окупити све сегменте српског друштва.

Како је навео, заједничко окупљање планирано је на Славији, а на различитим локацијамa биће организовани наступи фолклора.

Председник Републике Српске додао је да ће се на Сабору усвојити декларација, која би требало да садржи смернице којим путем ићи даље, као и одговоре на актуелна питања, истичући да ће томе претходити заједничка седница две владе које ће наставити да раде на решавању свих питања.

Нагласио је да, захваљујући Вучићу, разумевање и поимање Републике Српске у Србији никад није било значајније и поручио да они заједничким снагама "руше Дрину" у смислу административних и других перипетија.

"Идеја о Српској као самосталној држави мора да заживи међу Србима", нагласио је Додик.

Он је подсетио и како је Србија устала што се, према његовим речима, видело у Њујорку приликом гласања о резолуцији о Сребреници и додао да је тада послао поруку Вучићу како је поносан на њега.

Додао је да у њему живи осећај туге што српске жртве нису једнако вредноване и подсетио на трагични случај четворочлане породице Гавриловић из Коњица, који су убијени због свог српског порекла, а злочинци су накнадно убили дечака који је био преживео.

Председник РС изјавио је и да сматра да смо на врхунцу кризе која се зове БиХ.

Додик је напоменуо да је са резолуцијом о Сребреници и низом других ствари које су се десиле и дешавају се, дошло до предлога о мирном раздруживању.

"Политичко Сарајево иде ка томе да се наметне централизација унитарне БиХ. Крше све могуће елементе Устава БиХ. Једино смислено је направити неки предлог. Наш предлог је трајно раздруживање. Предлог званично шаљемо Сарајеву и даћемо им неко време да се изјасне", рекао је Додик.

Додик је нагласио да је БиХ разбијена.

"БиХ живи само зато што тамо још увек постоје људи који се боје тога шта ће Американци урадити", поручио је Додик.

image