Јованов Роту: Престаните да опструишете сарадњу међу земљама у региону

Члан Главног одбора СНС-а реагујући на интервју немачког посланика "Побједи", позвао га је да престане да сеје раздор између Србије и Црне Горе

Члан Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов позвао је данас председника спољнополитичког одбора Бундестага Михаела Рота да престане да уноси раздор између Србије и Црне Горе, као и у читав наш регион.

Он му је поручио да се окрене отвореном дијалогу и сарадњи, уместо што износи неутемељене оптужбе, које би могле да подривају саме принципе јединства и солидарности на којима Европска унија почива, како је навео.

Јованов је тако реаговао на изјаву Рота за подгоричку "Побједу" да би савези са председником Србије Александром Вучићем могли да поткопају европске аспирације Црне Горе и нагласио да изјава Рота одражава његово дубоко неразумевање односа и динамике на Балкану, наводи се у саопштењу СНС-а.

"Србија је посвећена неговању добрих односа са свим својим суседима, укључујући Црну Гору и чврсто подржава њихов европски пут. Регионална политика Србије на челу са председником Вучићем заснована је на међусобном поштовању и заједничкој визији за регионалну стабилност и напредак", рекао је Јованов.

На коментар Рота да Српска православна црква делује као канал руског утицаја и да представља претњу европским интеграцијама Црне Горе, Јованов је нагласио да су ти коментари дубоко узнемирујући и увредљиви за њене вернике и велики број грађана Србије, Црне Горе и региона, али и Савезне републике Немачке.

"СПЦ је саставни део нашег културног и духовног наслеђа и делује независно од политичких утицаја. Активности српске цркве су усмерене на очување културног идентитета и подршку заједници, а не на вршење страног утицаја", рекао је он.

Према речима Јованова Србија остаје непоколебљив заговорник регионалне сарадње и европских интеграција и наставиће да ради на јачању веза са свим земљама у региону и шире.

"Ако је господину Роту стало да види сарадњу у региону Балкана на делу, нека, за почетак, престане ту сарадњу да опструише", рекао је Јованов.