Србија и Балкан

Мицотакис очекује од Мицкоског да поштује име државе Северна Македонија

Грчки премијер затражио је од македонског колеге да се јавно, на јасан и категоричан начин, изјасни да поштује Преспански споразум
Мицотакис очекује од Мицкоског да поштује име државе Северна Македонија© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Грчки премијер Киријакос Мицотакис изјавио је да очекује од кандидата за премијера Северне Македоније Христијана Мицкоског да се јавно, на јасан и категоричан начин, изјасни да поштује Преспански споразум, да се његова земља зове Северна Македонија и у унутрашњој и у спољној употреби.

Мицотакис је на конференцији за новинаре одржаној на острву Крит, уочи европских избора 9. јуна, рекао да у овом тренутку Грчка констатује да је "намера ВМРО-а у пракси да оспори једно и једино име за све" и нагласио да "Грчка то неће прихватити", пренео је македонски портал а1он.

Упитан да ли ће то конкретно питање бити покренуто на Самиту НАТО у Вашингтону у првој половини јула, Мицотакис је одговорио позитивно и истакао да ће "то бити прва прилика да буде на истом форуму са новим премијером Северне Македоније".

"Наравно, покренућу то питање на Самиту НАТО за 75. годишњицу формирања Алијансе. И заиста бих охрабрио руководство Скопља да не угрожава европски курс, који је наша земља подржала, а што мислим да желе и сами грађани", истакао је Мицотакис.

Он је рекао да популизам у спољној политици може бити привлачан за привлачење гласова, али не подржава вођење озбиљне спољне политике када се званично преузме дужност.

"Верујем да ће на крају преовладати логика и доћи до препознавања онога што се подразумева у споразуму, који за нас има негативне ствари, али једна од битних димензија је управо један и једини сложени назив за све и то не може нико оспорити у пракси", казао је Мицотакис.

Он је још једном поновио да ће тражити апсолутно усклађивање по овом питању.

"Да нагласим да нисмо сами. Европска комисија говори потпуно исту ствар, САД говоре исту ствар. Дакле, Грчка није изолована, Скопље је изоловано, следећи ову политику и зато мислим да ће на крају логика преовладати, а Северна Македонија ће се вратити на тежак пут усклађивања са европским критеријумима, а ако то уради, Грчка ће бити прва која ће подржати овај напор," истакао је Мицотакис.

image