Србија и Балкан

Инцидент испред хале Новосадског сајма: Опозиција покушала насилно да уђе у кол-центар СНС-а

Представници опозиције и активисти желели су да уђу и виде шта се дешава у хали новосадском Сајма, због чега је дошло до кошкања с полицијом, док је СНС саопштила да су њихове активисте који су били у хали угрозили "вандали"
Инцидент испред хале Новосадског сајма: Опозиција покушала насилно да уђе у кол-центар СНС-а© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Испред хале Новосадског Сајма дошло је до кошкања и гурања полицајаца и представника опозиције и активиста, који су покушали да упадну у просторију у којој се, како се сумња, налази кол-центар Српске напредне странке, известила је телевизија Н1.

Да се у хали и налази кол-центар странке, потврдили су из СНС-а у саопштењу којим су осудили покушај угрожавања живота својих активиста, како су навели.

Екипа Н1 забележила је инцидент на уласку у халу Новосадског сајма када је група опозиционара и активиста покушала да уђе унутра. Како се наводи у извештају, испред улаза у халу Сајма био је народни посланик из Новог Сада Борислав Новаковић који је изјавио за ову телевизију да се на истом месту налази и Градска изборна комисија.

Грађани који су били на лицу места тражили су од присутних полицајаца да уђу унутра и провере да ли се у хали врши кривично дело. Док су се они расправљали са полицијом, с друге стране су из хале побегли људи који су се ту налазили, износећи са собом материјал, пренела је Н1.

Лист "Данас" објавио је да су активисти Српске напредне странке бацили сузавац на новинаре, опозиционе активисте и грађане на Новосадском сајму пошто је претходно "група грађана развалила врата од хале у којој се налази кол-центар Српске напредне странке".

Српска напредна странка огласила се саопштењем у коме обавештава медије и надлежне институције Србије, поготово Мисију ОДИХР, да је данас око 13 часова група лица извршила бруталан и рушилачки напад на јавну имовину Новосадског сајма и то на просторије које је легално и легитимно закупила СНС, и у којима се налази кол-центар странке.

Овај кол-центар ради и функционише традиционално на поменутој локацији, што је опште позната ствар више година и послује потпуно у складу са свим Законским прописима Републике Србије, наводе из Градског одбора СНС Нови Сад.

Како додају, "вандали и криминалци, њих око 100, покушали су да провале у просторије у којима је кол-центар и тада су разваљивали врата и уништавали све пред собом".

"Предвођени Мишом Бачуловим, Брајаном Брковићем и Мираном Погачаром, исекли су струју у предметним просторијама на Новосадском сајму и на тај начин угрозили животе свих присутних на предметној локацији, што је директан терористички чин и уништавање електродистрибуционе мреже Републике Србије", додаје се у саопштењу СНС.

Предметни простор закупљен је у складу са Законом о финансирању политичких активности Републике Србије и потпуно у складу са овим Законом, наводе из СНС.'

"Као доказ томе прилажемо копију Уговора за закуп сала у Конгресном центру Новосадског сајма који простор је легално закупила Српска напредна странка Градски одбор Нови Сад. Упозоравамо надлежне институције и општу јавност, као и представнике међународних организација, нарочито Канцеларију ОЕБС за демократске институције и људска права да је у Новом Саду тренутно на снази бруталан напад на грађане и имовину Републике Србије и захтевамо да се са овим криминалним активностима престане одмах и да институције заштите грађане" истиче се у саопштењу.

"Будући да је СНС оваквим дивљаштвом онемогућена да спроводи потпуно закониту активност рада кол центра обавештавају јавност да ће ради заштите живота грађана и имовине Републике Србије обуставити рад кол цента СНС на предметној локацији уз апел да вандали ни случајно не покушају да угрозе животе наших активиста. Такође тражимо да тужилаштво хитно реагује и заштити грађане Републике Србије од дивљака и криминалаца предвођених насилником Бачуловим, Брковићем и Погачаром", додаје се у саопштењу Градског одбора СНС Нови Сад.

"Данас" је цитирао и објаву на друштвеној мрежи Икс једног од кандидата опозиционе коалиције Мирана Погачара.

"Налазимо се на Сајму, буквално на месту где би требало да дођу бирачки спискови и резултати избора. Погледајте ово, ово је један од највећих кол-центара у Србији, ту су и спискови, ту је све, сви зову… Ево их, и батинаши долазе, стављају маске. Зовемо полицију", навео је Погачар на друштвеној мрежи Икс.

Објавом се на овој друштвеној мрежи огласила и потпредседница Главног одбора СНС-а Ана Брнабић која је потврдила да ова странка има позивни центар на Новосадском сајму и упитала у чему је проблем с тим.

"Имамо чланове који, на дан избора, позивају друге чланове и симпатизере, чланове породице, комшије и пријатеље да их замолимо да изађу на изборе и гласају. Имамо странку која има јаку инфраструктуру и која је добро организована. У чему је проблем? Очигледно у томе што, уместо да седе у својим позивним центрима и раде, они седе у нашим и чуде се зашто странке имају позивне центре", написала је Брнабић.

Она је додала и да је у јутрос "организована хајка и пласирање полуистина и лажних вести против СНС-а како би се у јавности створила слика да постоје нерегуларности на изборима". Она се упитала и од када је прекршај да "наши активисти позивају наше чланове и симпатизере да изађу на изборе и гласају". 

МУП: До сада без озбиљнијих инцидената током избора, сем напада на полицију у Новом Саду

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је данас да у досадашњем току избора није било озбиљнијих инцидената, осим напада на полицију и оштећења имовине Сајма у Новом Саду.

Како се наводи, МУП ће спречити, и у сарадњи са тужилаштвом санкционисати сваки покушај нарушавања јавног реда и мира и угрожавања безбедности грађана и институција, укључујући и напад на полицију.

Подсећа се да је уставна и законска обавеза МУП-а осигурање јавног реда и мира, и безбедности грађана и институција, и да у том смислу, МУП реагује на сваку поднету пријаву.

И на Бањици слична ситуација

Слична ситуација, али без кошкања, гуркања и сузавца догодила се у преподневним сатима и испред Спортског центра Бањица одакле је такође извештавала телевизија Н1. 

Они су пренели да су представници Крени-промени и Зелено-левог фронта пријавили организовано довођење бирача на ту локацију. Ускоро је у СЦ Бањица дошао директор Фонда ПИО Реља Огњановић који је новинарима Н1 рекао да се ту одржава радни састанак Српске напредне странке и донео уговор о закупу сале, како је известила ова телевизија.

image