Србија и Балкан

Шапић: Да се коначно заврши "ванредно стање"; Манојловић: Прво доношење антикоруптивних мера

Председник СПС Ивица Дачић изјавио је да локални избори имају национални значај и поручио да Србија може бити јака само ако је јединствена. Међу приоритетима листе "Бирамо Београд", уколико победи на изборима, како каже кандидат Добрица Веселиновић, биће и отварање и ревизија свих штетних уговора који су потписани у претходном периоду
Шапић: Да се коначно заврши "ванредно стање"; Манојловић: Прво доношење антикоруптивних мера© gojalia, borisb17/stock.adobe.com, Milos Tesic/ATAImages, MC Beograd, Tanjug

Кандидат листе "Александар Вучић - Београд сутра" за градоначелника Београда Александар Шапић изјавио је да дубоко верује да ће након ових избора Београд кренути да живи нормалним животом и да ће у наредне четири године доживети своје највеће квалитативне и инфраструктурне промене у последњих неколико деценија.

Шапић је изразио уверење, након гласања у Основној школи "Борислав Пекић" на Бежанијској коси на бирачком месту 119, да ће након ових избора коначно да се заврши стање у коме се Београд налази у протеклих осам месеци које је, како је рекао, једна врста ванредног стања кроз Привремени орган и привремено финансирање, а које српска престоница не познаје у својој историји.

"Верујем да ће ови избори омогућити да Београд можда доживи и своје највеће квалитативне инфраструктурне и друге промене у последњих неколико деценија", рекао је Шапић новинарима.

Он је рекао да ће победити они које Београђани желе и за које верују да ће учинити да њихов град буде бољи, успешнији и напреднији.

Мали: Освајање власти није награда, већ одговорност и обавеза према грађанима

Први потпредседник владе, министар финансија и потпредседник Главног одбора СНС Синиша Мали рекао је данас да је дао глас за листу "Александар Вучић - Србија сутра" и истакао да је то глас за бољу будућност наше земље, за економски раст и напредак, веће плате и  пензије, као и за мир и за стабилност.

Мали је, после гласања на бирачком месту број 1 у Високој пословној школи, напоменуо да освајање мандата није награда већ велика одговорност и обавеза према грађанима.

Исткао је да је задатак власти да слуша грађане и заједно са њима за Србију обезбедимо лепшу и бољу будућност.

"Као и увек, пред грађане Србије смо изашли са конкретним предлозима и плановима. Србија 2027. и ЕКСПО су две највеће развојне шансе за нашу земљу - 323 пројеката,17,8 милијарди евра додатног новца за улагање у целу Србију", истакао је Мали.

Додао је да се то односи на улагање у путну и железничку инфраструктуру, пољопривреду, културу и енергетику.

"То је све оно што подиже квалитет живота грађана Србије и што доприноси нашем економском развоју", закључио је Мали.

Брнабић: Важно је да имамо један тим

Председница Народне скупштине и потпредседница Главног одбора СНС-а Ана Брнабић изјавила је да су данашњи избори празник демократије и поручила да је важно да у овим околностима и изазовима пред нама имамо један тим који од локала преко Републике до председника Републике, води Србију.

"Као неко ко води Српску напредну странку за Београд и као потпредседник странке, надам се да ћемо остварити убедљиву победу у Београду и у свим осталим локалним самоуправама где се одржавају избори",  рекла је Брнабићева након гласања на бирачком месту у Школи за дизајн на Савском венцу.

Ђурић: Данас се одлучује о правцу државне политике, не само о будућности општина

Потпредседник Главног одбора и члан Председништва СНС, министар спољних послова Марко Ђурић рекао је да су данашњи избори они на којима се не одлучује само о будућности градова и општина већ о правцу укупне државне политике и захвалио свим грађанима Србије који су гласали.

"Данас људи одлучују не само о Србији данас, већ о Србији сутра, о Београду сутра, свим нашим градовима у будућности. Изузетно је важно да добијемо политичко окружење у коме ће наше локалне самоуправе складно функционисати са републичким нивоом власти, што ће, надам се и верујем, омогућити да реализујемо визију коју је зацртао председник Александар Вучић", рекао је Ђурић након гласања на бирачком месту број 11 на Врачару.

Додаје да визија председника Србије подразумева раст животног стандарда грађана, просечну плату од 1.400 евра до 2027. године, 10 нових аутопутева, две нове брзе пруге.

Дачић: Србија може бити јака само ако је јединствена

Министар унутрашњих послова и председник СПС Ивица Дачић изјавио је да данас одржани локални избори имају национални значај и поручио да Србија може бити јака само ако је јединствена.

"Имајући у виду велики број општина и средина где се избори одвијају уз политички тренутак, ово јесу избори од националног значаја. Управо због тога, имајући у виду тежину свих притисака са којима се Србија суочава ми се данас први пут налазимо на једној коалиционој изборној листи са Српском напредном странком и другим странкама", рекао је Дачић након гласања на бирачком месту Месна заједница "Дедиње".

Поручио је да Србија мора да буде јака да би имала адекватан одговор на притиске.

"Србија може бити јака само ако је јединствена. Зато хоћу да позовем све грађане да изађу на изборе и наравно да позовем све присталице Социјалистичке партије Србије да гласају за нашу заједничку изборну листу. Сматрамо да су то основне претпоставке за добру заштиту националних и државних интереса и развојне пројекте", рекао је Дачић.           

Никодијевић: Уверен сам у победу изборне листе Александар Вучић Београд сутра

Члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић изјавио је да је убеђен у добар изборни резултат и победу листе "Александар Вучић - Београд сутра" и да верује да ће вечерас после дуго времена моћи да се констатује да ће бити конституисана скупштина у Граду Београду.

"Привремени орган траје већ девет месеци и толико се налазимо у привременом стању. Мислим да Београђани заслужују да имају формиране органе власти, скупштину, веће и градоначелника а избори су права прилика да грађани изаберу своје представнике", рекао је он после гласања на бирачком месту број 25. на Сењаку.

Оценио је да су представници ове листе водили фер и поштену кампању и да су у њој пре свега представљали своје резултате рада и своју визију развоја Београда у будућности.

"Мислим да смо били једини који су се бавили програмом, пројектима, бољим животом наших суграђана. Верујем да ће то грађани знати да цене и да ћемо однети убедљиву победу и имати већину у формираној власти и у граду Београду и на свих 17 београдских општина", рекао је Никодијевић.

Манојловић:Ако преузмемо вођење Београда, прво доношење антикоруптивних мера

Кандидат за градоначелника Београда испред листе "И ја сам Београд - Крени-Промени" Саво Манојловић рекао је јутрос да је њихов циљ преузимање одговорности за вођење Београда, али да то зависи од гласања становника Београда.

Манојловић је после гласања на бирачком месту број 44. у Дечијем вртићу "Церак" рекао да је ће у случају победе на изборима приоритет покрета који предводи бити доношење антикоруптивних мера.

Према његовим речима, новац који би се уштедео из градског буџета кроз јавне набавке и друге намене био би преусмерен на еколошки програм.

"То значи укидање грејања на мале и средње котларнице као и грејање на мазут јавних институција, а део ће отићи и здравственом систему", рекао је Манојловић и додао да би била реновирана сва породилишта у Београду.

Веселиновић: Наши приоритети су улагање у јавни превоз и решавање проблема загађења

Кандидат за градоначелника листе "Бирамо Београд" Добрица Веселиновић изјавио је данас да ће приоритет те листе уколико победи на изборима бити решавање проблема саобраћаја кроз улагање у јавни превоз, као и решавање проблема загађења у Београду инвестирањем у енергетску ефикасност.

Међу приоритетима листе "Бирамо Београд", уколико победи на изборима, како каже Веселиновић, биће и отварање и ревизија свих штетних уговора који су потписани у претходном периоду.

Он је навео да и у образовању постоји доста проблема, подсећајући да  Београд има хроничан проблем годинама са недостатком места у градским вртићима.

Како је нагласио, Београд је један од најзагађенијих градова у свету и потребно је субвенционисање људи који користе индивидуална ложишта, да пређу на боље изворе грејања.

На питање о будућој сарадњи са покретом Крени-Промени, Веселиновић је казао да листа "Бирамо Београд", тај покрет сматра за опозицију и да ће са њима сарађивати, јер су то чинили ''и у претходном периоду кроз различите борбе широм града".

Веселиновић је на питање колико је део опозиције што бојкотује изборе оштећен за евентуално добијање власти у Београду, рекао да све зависи од тога колика ће бити излазност.

"Мени је жао што су наше колеге одабрале тај пут. У овом тренутку се фактички само разликујемо са њима око тога како је у Београду требало наступити. Као што знате у већини осталих градова, опозиција излази уједињено и то ће бити ствар евалуације, разговора и анализе после трећег јуна", рекао је Веселиновић.

image