Србија и Балкан

Избори у Србији: СНС-у победа у Чачку, има и већину у Нишу?

На изборима за одборнике Скупштине града Београда листа "Београд сутра" освојила је 347.284 гласа, што је 64 мандата, саопштила је Градска изборна комисија
Избори у Србији: СНС-у победа у Чачку, има и већину у Нишу?© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Према прелиминарним резултатима јучерашњих локалних избора у Србији, у већини градова највише гласова освојила је листа окупљена око Српске напредне странке, која је победила и у Београду.

У појединим градовима и општинама, међутим, формирање власти биће нешто неизвесније будући да ни владајућа коалиција ни опозиција нису освојиле довољно мандата потребних за већину. 

Први на листи Српске напредне странке "Бирамо Ниш" Драгослав Павловић изјавио је да сада са сигурношћу може да се каже да имају 30 мандата у Градској скупштини и поручио да су победили и у том граду. Павловић је на конференцији за новинаре СНС-а у Нишу најавио да ће са Руском странком бити формирана коалиција.

На основу 90,2 одсто обрађених бирачких места и 89,04 обрађеног бирачког тела, на изборима за одборнике Скупштине града Београда највише гласова освојила је листа "Београд сутра" и то 52,98 одсто, односно 347.284 гласа, саопштила је данас Градска изборна комисија (ГИК). То је 64 мандата од 110 у скупштинском сазиву што овој листи пружа могућност да самостално формира власт у главном граду.

Листа "И ја сам Београд" освојила је 17,48 одсто гласова (114.561), док је треће место заузела листа "Бирамо Београд" са 12,13 процената (79.941).

На четвртом месту је листа "Ми снага народа" са 8,18 одсто освојених гласова (53.607), а следи Руска странка са 1,17 одсто и 7.656 освојених гласова.

Излазност је била 46,21 одсто, а укупно је гласало 655.480 бирача.

На основу више од 90 одсто обрађеног узорка Цесида и Ипсоса у Београду, Новом Саду и Нишу највише гласова добиле су листе око Српске напредне странке. 

У Србији су јуче одржани локални избори, а поред избора за одборнике Скупштине града Београда, избори су одржани у још 14 градова и 74 општине и градске општине.

  • 3. јун 2024 • 22:41

    22:41

    Вучевић: Изборна победа СНС-а, али и свих наших партнера

    Председник Владе Србије и председник Српске напредне странке (СНС) Милош Вучевић изјавио је да изборна победа листе "Александар Вучић – Србија сутра" на локалним изборима у Србији 2. јуна није само изборна победа СНС, већ и свих коалиционих партнера.

    "Када победите на изборима у три највећа града добијате озбиљнију слику политичког расположења Србије према политичкој сцени. Бачка Топола и Кањижа су, упркос мањку српског живља, донеле велики број гласова листи СНС што значи да су нам и наше комшије које нису српске националности указале поверење", рекао је Вучевић за ТВ Информер, преноси Танјуг.

    Он је додао да Јагодина и Чајетина представљају победу за њихове коалиционе партнере који са СНС-ом чине већину.

    "Ова листа није само СНС, него једна широка коалиција и зато хвала Заветницима, господину Шешељу, Кркобабићу и свим нашим партнерима на успеху", поручио је Вучевић.

    Како је рекао, у Општини Сента њихова листа однела је велики број гласова, иако тамо има велики број Мађара. "Ми негујемо сарадњу са (председником СВМ) Балинтом Пастором, тако да су и Мађари и Буњевци указали поверење листи СНС у Суботици. Постигли смо историјски ниво помирења са Мађарском и мени, као некоме ко је са севера, то је пре 20 година било незамисливо, а више нема међуетничких инцидената и насиља у Војводини", рекао је Вучевић.

    Он сматра да ће опозиција у наредним данима тражити кривца за своје неуспехе. "А на владајућој коалицији остаје да се брине о народу на КиМ и Републици Српској", констатовао је премијер. Како је рекао, догодило се то да СНС више не сме да иде од врата до врата да разговара са људима, што је, како каже, део изборне кампање било које озбиљне политичке странке.

    Вучевић је рекао да део опозиције СНС-у брани скупове и штандове, а да је сада дошло до тога да не смеју да имају ни кол-центре у које им, како каже, упадају као бандити и терористи. "Само бих волео да ми покажу где је у западним државама забрањен кол-центар. Они су себи дозволили да упадају и прете, а онај терористички напад на Новосадски сајам, где нам је кол-центар већ осам година, је недопустив. Када они нападају наше момке и девојке то је јунаштво и дозвољено, а да смо их ми организовано одбранили испало би како су дошли СНС батинаши и хулигани, а ти њихови хероји би испали жртве", оценио је Вучевић.

    Додао је да су поднели кривичну пријаву против десетак особа које су препознали из политичког живота у Новом Саду. "Лично ћу апеловати на Тужилаштво и полицију да реагују у складу са законом. Нама је битно како да сачувамо народ на КиМ и Републику Српску, а они ће у наредним данима тражити кривца за свој неуспех. Само никада неће стати испред огледала и запитати се", рекао је Вучевић.

  • 21:13

    Прелиминарни резултати избора у Новом Саду

    Изборна комисија објавила је прелиминарне резултате за Град Нови Сад.

    Највише гласова освојила је листа око СНС-а 45 мандата, на другом месту су "Удружени за слободан Нови Сад" који ће имати 21 мандат, "Крени промени" осам и "Хероји Миша Бачулов" три мандата.

  • 20:12

    ГИК: На основу 94,47 обрађених бирачких листа око СНС има 64 одборника

    Изборна листа "Александра Вучић - Београд сутра" освојила је 52,8 одсто гласова и 64 мандата у Скупштини града Београда, према прелиминарним резултатима на основу 94.47 одсто обрађених бирачких места, које је на вечерашњој седници утврдила Градска изборна комисија (ГИК).

    На другом месту је листа "Саво Манојловић - И ја сам Београд" освојила је 17,71 одсто гласова и 21 мандат, а на трећем "Бирамо Београд - Добрица Веселиновић" са 12,15 одсто гласова и 14 мандата.

    Према најновијим подацима ГИК, листа "Ми - Снага народа - проф. др Бранимир Несторовић" која је освојила 8,14 одсто гласова и 10 мандата, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

    Као мањинска странка, цензус је прошла и изборна листа "Руска странка - Србија и Руси браћа заувек" која је освојила 1,16 одсто гласова и један одборнички мандат.
    Остале листе нису прошле цензус на изборима за Скупштину града Београда.

  • 19:15

    Градска изборна комисија: СНС победио у Чачку

    Градска изборна комисија у Чачку саопштила је званичне резултате по којима је листа Александар Вучић Чачак сутра освојила већину мандата, односно 40, а опозиција 35.

    Иван Ћаловић је освојио 12 мандата, ПроБудимо Чачак 10 мандата, Сви за Чачак 4 мандара, Чачак против насиља 4 мандата, Двери 4 мандата, а Руска странка 1 мандат.

  • 18:18

    ЦеСИД: Уочен лимитирани напредак у изборном процесу

    Посматрачка мисија Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) оценила је данас да је на изборима у Београду, Новом Саду и Нишу уочен лимитиран напредак у квалитету изборног процеса у односу на изборе у децембру 2023. године кроз, како кажу, ограничени успех политичког дијалога и смањења системских неправилности током изборног дана.

    У прелиминарном извештају о изборима за скупштине градова Београда, Новог Сада и Ниша 2. јуна 2024. године, који је данас објављен, ЦеСИД наводи да су у изборном процесу уважена основна грађанска права, али да је политичка компетиција била лимитирана бојкотом неколико политичких организација чије су последице, како кажу, биле највидљивије у Београду.

    ЦеСИД препоручује снажнији наставак примене препорука међународних, али и домаћих посматрача уз активнију улогу представника владајуће коалиције, а сматра и да је неопходно подићи капацитете локалних изборних комисија и бирачких одбора и отклонити све сумње у тачност и ажурност бирачког списка.

    Они у извештају који је објављен на сајту ЦеСИД-а, наводе и да је приметан благи напредак у раду градских изборних комисија, посебно оне у Београду, кроз подизање транспарентности у раду и доступности снимака седница јавности.

    Избори су били технички добро организовани, оценио је ЦеСИД, и препоручује да се због постојања сумњи у веродостојност прикупљених потписа процес прикупљања потписа врати јавно бележничкој служби.

  • 18:12

    Манојловић позива у Ниш, тврди да власт жели да одузме победу опозицији

    Огласио се лидер Покрета Крени - Промени Саво Манојловић који наводи да је та политичка опција спремна да подржи доктора Милића у Нишу, као и да чекају место и време, а како каже, јављају и за Нови Београд.

  • 18:01

    Лазовић: Позивам Нишлије да не препуштају свој град СНС-у

    Копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић је данас рекао да ће се представници те странке у Нишу борити заједно с грађанима за очување изборне воље изражене на локалним изборима у недељу.

    "Позивам све слободарски настројене Нишлије и Нишлијке да не одустају, да не препуштају Српској напредној странци свој град…. и да заиста крене промена с југа", рекао је Лазовић агенцији Бета.

  • 17:17

    Мисија ОДИХР-а укупно имала 126 посматрача из 28 земаља

    Шеф Мисије за посматрање избора ОДИХР-а Ламберто Занијер изјавио је данас да је та мисија за посматрање локалних избора у Србији започела свој рад 30. априла и укупно имала 126 посматрача из 28 земаља.

    Према његовим речима, бројање гласова је посматрано на 46 бирачких места.
    Он је навео да су локални избори 2. јуна добро организовани, нудећи бирачима широк спектар политичких алтернатива, али је изразио забринутост због, како је навео, распрострањеног притиска на запослене у јавном сектору, злоупотребе јавних ресурса и пристрасности медија у корист владајуће коалиције што је, сматра, негативно утицало на изборни процес.

    Како је рекао, учесници избора су могли слободно да воде кампању, али су, каже, доминација владајуће странке и фрагментација опозиције умањили конкурентност избора, преноси Танјуг.

    "Изборни правни оквир пружа адекватну основу за спровођење демократских избора, међутим потребне су даље реформе да би се одговорило на преостале или друге препоруке", рекао је Занијер.

  • 17:13

    СНС у Ваљеву 55,32 одсто; Председник ГИК: Нерегуларности није било, евидентирана једна примедба

    У скупштину Града Ваљева ушло је пет изборних листа, а једна није прешла цензус.  Највише одборничких мандата 30 од 51, добила је листа "Александар Вучић - Ваљево сутра", у гласовима 20.955, у процентима 55,32 одсто од бирача који су гласали, саопштено је данас на конференцији за новинаре Градске изборне комисије (ГИК).

    На основу прелиминарних резултата локалних избора у Ваљеву коалиција "Свануће - Уједињено Ваљево може" имаће 17 одборника, на основу 12.436 гласова или 32,83 одсто гласова.

    "Уједињена патриотска опозиција Ваљево - за краља и отаџбину, проф. др Бранимир Несторовић" са 1.778 гласова, што је 4,69 одсто, имаће два одборника, док је по један одборнички мандат припао листама "Руска странка - Русија и Ваљево у срцу - Милија Несторовић", која је освојила 723 гласа или 1,91 одсто и "Екологија, зелено Ваљево - Стил живота" са 737 гласова, односно 1,95 одсто бирача који су гласали на локалним изборима у Ваљеву, наводи се са сајту "Колубарске".

    Изборна листа "Каснимо- Народна странка- Мирјана Југовић, Српски покрет Двери- Станко Ранковић" није прешла цензус са 359 гласова или 0,95 одсто.

    Према речима председника Градске изборне комисије Младена Симовића, на локалним изборима одржаним у недељу 2. јуна у Ваљеву није утврђена ниједна нерегуларност и неправилност, евидентирана је само једна примедба, која "практично није била у вези са изборним процесом него је била политичке природе", па као таква није утицала на изборе.

  • 16:56

    Носилац листе СНС: Са Руском странком можемо да формирамо власт

    Носилац листе "Александар Вучић- Ниш сутра" Драгослав Павловић рекао је данас да званично може да прогласи победу, након објаве ГИК-а, да је та коалиција освојила 30 мандата и додао да ће са Руском странком бити формирана коалиција која ће водити град у наредним годинама.

    Како је рекао Павловић, са Руском странком имаће 31 мандат.

    У штаб СНС су стигли и трубачи и шампањац, а слављу је присуствовао је и Тихомир Перић, први на листи Руске странке.

    Павловић је додао да ће са Руском странком бити формирана коалиција и да се ради о, како је рекао, "храбрим људима који желе да преузму одговорност за вођење града".

    "Оно што ће бити у фокусу, што ће вам бити важно су наши грађани, њихов бољи живот, просперитет града, раст и напредак. То је и био наш политички програм. То је био наш политички програм током нове предизборне кампање. Водили смо једну толерантну политичку кампању, показали смо се као прави и одговорни учесници у изборној кампањи. Представили смо оно што су резултати, а представили смо и оно што ће бити у будућности", додао је Павловић.

image