Избори у Србији: СНС-у победа у Чачку, има и већину у Нишу?

На изборима за одборнике Скупштине града Београда листа "Београд сутра" освојила је 347.284 гласа, што је 64 мандата, саопштила је Градска изборна комисија

Према прелиминарним резултатима јучерашњих локалних избора у Србији, у већини градова највише гласова освојила је листа окупљена око Српске напредне странке, која је победила и у Београду.

У појединим градовима и општинама, међутим, формирање власти биће нешто неизвесније будући да ни владајућа коалиција ни опозиција нису освојиле довољно мандата потребних за већину. 

Први на листи Српске напредне странке "Бирамо Ниш" Драгослав Павловић изјавио је да сада са сигурношћу може да се каже да имају 30 мандата у Градској скупштини и поручио да су победили и у том граду. Павловић је на конференцији за новинаре СНС-а у Нишу најавио да ће са Руском странком бити формирана коалиција.

На основу 90,2 одсто обрађених бирачких места и 89,04 обрађеног бирачког тела, на изборима за одборнике Скупштине града Београда највише гласова освојила је листа "Београд сутра" и то 52,98 одсто, односно 347.284 гласа, саопштила је данас Градска изборна комисија (ГИК). То је 64 мандата од 110 у скупштинском сазиву што овој листи пружа могућност да самостално формира власт у главном граду.

Листа "И ја сам Београд" освојила је 17,48 одсто гласова (114.561), док је треће место заузела листа "Бирамо Београд" са 12,13 процената (79.941).

На четвртом месту је листа "Ми снага народа" са 8,18 одсто освојених гласова (53.607), а следи Руска странка са 1,17 одсто и 7.656 освојених гласова.

Излазност је била 46,21 одсто, а укупно је гласало 655.480 бирача.

На основу више од 90 одсто обрађеног узорка Цесида и Ипсоса у Београду, Новом Саду и Нишу највише гласова добиле су листе око Српске напредне странке. 

У Србији су јуче одржани локални избори, а поред избора за одборнике Скупштине града Београда, избори су одржани у још 14 градова и 74 општине и градске општине.

3. јун 2024 • 22:41

Вучевић: Изборна победа СНС-а, али и свих наших партнера

Председник Владе Србије и председник Српске напредне странке (СНС) Милош Вучевић изјавио је да изборна победа листе "Александар Вучић – Србија сутра" на локалним изборима у Србији 2. јуна није само изборна победа СНС, већ и свих коалиционих партнера.

"Када победите на изборима у три највећа града добијате озбиљнију слику политичког расположења Србије према политичкој сцени. Бачка Топола и Кањижа су, упркос мањку српског живља, донеле велики број гласова листи СНС што значи да су нам и наше комшије које нису српске националности указале поверење", рекао је Вучевић за ТВ Информер, преноси Танјуг.

Он је додао да Јагодина и Чајетина представљају победу за њихове коалиционе партнере који са СНС-ом чине већину.

"Ова листа није само СНС, него једна широка коалиција и зато хвала Заветницима, господину Шешељу, Кркобабићу и свим нашим партнерима на успеху", поручио је Вучевић.

Како је рекао, у Општини Сента њихова листа однела је велики број гласова, иако тамо има велики број Мађара. "Ми негујемо сарадњу са (председником СВМ) Балинтом Пастором, тако да су и Мађари и Буњевци указали поверење листи СНС у Суботици. Постигли смо историјски ниво помирења са Мађарском и мени, као некоме ко је са севера, то је пре 20 година било незамисливо, а више нема међуетничких инцидената и насиља у Војводини", рекао је Вучевић.

Он сматра да ће опозиција у наредним данима тражити кривца за своје неуспехе. "А на владајућој коалицији остаје да се брине о народу на КиМ и Републици Српској", констатовао је премијер. Како је рекао, догодило се то да СНС више не сме да иде од врата до врата да разговара са људима, што је, како каже, део изборне кампање било које озбиљне политичке странке.

Вучевић је рекао да део опозиције СНС-у брани скупове и штандове, а да је сада дошло до тога да не смеју да имају ни кол-центре у које им, како каже, упадају као бандити и терористи. "Само бих волео да ми покажу где је у западним државама забрањен кол-центар. Они су себи дозволили да упадају и прете, а онај терористички напад на Новосадски сајам, где нам је кол-центар већ осам година, је недопустив. Када они нападају наше момке и девојке то је јунаштво и дозвољено, а да смо их ми организовано одбранили испало би како су дошли СНС батинаши и хулигани, а ти њихови хероји би испали жртве", оценио је Вучевић.

Додао је да су поднели кривичну пријаву против десетак особа које су препознали из политичког живота у Новом Саду. "Лично ћу апеловати на Тужилаштво и полицију да реагују у складу са законом. Нама је битно како да сачувамо народ на КиМ и Републику Српску, а они ће у наредним данима тражити кривца за свој неуспех. Само никада неће стати испред огледала и запитати се", рекао је Вучевић.

Прелиминарни резултати избора у Новом Саду

Изборна комисија објавила је прелиминарне резултате за Град Нови Сад.

Највише гласова освојила је листа око СНС-а 45 мандата, на другом месту су "Удружени за слободан Нови Сад" који ће имати 21 мандат, "Крени промени" осам и "Хероји Миша Бачулов" три мандата.

ГИК: На основу 94,47 обрађених бирачких листа око СНС има 64 одборника

Изборна листа "Александра Вучић - Београд сутра" освојила је 52,8 одсто гласова и 64 мандата у Скупштини града Београда, према прелиминарним резултатима на основу 94.47 одсто обрађених бирачких места, које је на вечерашњој седници утврдила Градска изборна комисија (ГИК).

На другом месту је листа "Саво Манојловић - И ја сам Београд" освојила је 17,71 одсто гласова и 21 мандат, а на трећем "Бирамо Београд - Добрица Веселиновић" са 12,15 одсто гласова и 14 мандата.

Према најновијим подацима ГИК, листа "Ми - Снага народа - проф. др Бранимир Несторовић" која је освојила 8,14 одсто гласова и 10 мандата, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

Као мањинска странка, цензус је прошла и изборна листа "Руска странка - Србија и Руси браћа заувек" која је освојила 1,16 одсто гласова и један одборнички мандат.
Остале листе нису прошле цензус на изборима за Скупштину града Београда.

Градска изборна комисија: СНС победио у Чачку

Градска изборна комисија у Чачку саопштила је званичне резултате по којима је листа Александар Вучић Чачак сутра освојила већину мандата, односно 40, а опозиција 35.

Иван Ћаловић је освојио 12 мандата, ПроБудимо Чачак 10 мандата, Сви за Чачак 4 мандара, Чачак против насиља 4 мандата, Двери 4 мандата, а Руска странка 1 мандат.

ЦеСИД: Уочен лимитирани напредак у изборном процесу

Посматрачка мисија Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) оценила је данас да је на изборима у Београду, Новом Саду и Нишу уочен лимитиран напредак у квалитету изборног процеса у односу на изборе у децембру 2023. године кроз, како кажу, ограничени успех политичког дијалога и смањења системских неправилности током изборног дана.

У прелиминарном извештају о изборима за скупштине градова Београда, Новог Сада и Ниша 2. јуна 2024. године, који је данас објављен, ЦеСИД наводи да су у изборном процесу уважена основна грађанска права, али да је политичка компетиција била лимитирана бојкотом неколико политичких организација чије су последице, како кажу, биле највидљивије у Београду.

ЦеСИД препоручује снажнији наставак примене препорука међународних, али и домаћих посматрача уз активнију улогу представника владајуће коалиције, а сматра и да је неопходно подићи капацитете локалних изборних комисија и бирачких одбора и отклонити све сумње у тачност и ажурност бирачког списка.

Они у извештају који је објављен на сајту ЦеСИД-а, наводе и да је приметан благи напредак у раду градских изборних комисија, посебно оне у Београду, кроз подизање транспарентности у раду и доступности снимака седница јавности.

Избори су били технички добро организовани, оценио је ЦеСИД, и препоручује да се због постојања сумњи у веродостојност прикупљених потписа процес прикупљања потписа врати јавно бележничкој служби.

Манојловић позива у Ниш, тврди да власт жели да одузме победу опозицији

Огласио се лидер Покрета Крени - Промени Саво Манојловић који наводи да је та политичка опција спремна да подржи доктора Милића у Нишу, као и да чекају место и време, а како каже, јављају и за Нови Београд.

Лазовић: Позивам Нишлије да не препуштају свој град СНС-у

Копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић је данас рекао да ће се представници те странке у Нишу борити заједно с грађанима за очување изборне воље изражене на локалним изборима у недељу.

"Позивам све слободарски настројене Нишлије и Нишлијке да не одустају, да не препуштају Српској напредној странци свој град…. и да заиста крене промена с југа", рекао је Лазовић агенцији Бета.

Мисија ОДИХР-а укупно имала 126 посматрача из 28 земаља

Шеф Мисије за посматрање избора ОДИХР-а Ламберто Занијер изјавио је данас да је та мисија за посматрање локалних избора у Србији започела свој рад 30. априла и укупно имала 126 посматрача из 28 земаља.

Према његовим речима, бројање гласова је посматрано на 46 бирачких места.
Он је навео да су локални избори 2. јуна добро организовани, нудећи бирачима широк спектар политичких алтернатива, али је изразио забринутост због, како је навео, распрострањеног притиска на запослене у јавном сектору, злоупотребе јавних ресурса и пристрасности медија у корист владајуће коалиције што је, сматра, негативно утицало на изборни процес.

Како је рекао, учесници избора су могли слободно да воде кампању, али су, каже, доминација владајуће странке и фрагментација опозиције умањили конкурентност избора, преноси Танјуг.

"Изборни правни оквир пружа адекватну основу за спровођење демократских избора, међутим потребне су даље реформе да би се одговорило на преостале или друге препоруке", рекао је Занијер.

СНС у Ваљеву 55,32 одсто; Председник ГИК: Нерегуларности није било, евидентирана једна примедба

У скупштину Града Ваљева ушло је пет изборних листа, а једна није прешла цензус.  Највише одборничких мандата 30 од 51, добила је листа "Александар Вучић - Ваљево сутра", у гласовима 20.955, у процентима 55,32 одсто од бирача који су гласали, саопштено је данас на конференцији за новинаре Градске изборне комисије (ГИК).

На основу прелиминарних резултата локалних избора у Ваљеву коалиција "Свануће - Уједињено Ваљево може" имаће 17 одборника, на основу 12.436 гласова или 32,83 одсто гласова.

"Уједињена патриотска опозиција Ваљево - за краља и отаџбину, проф. др Бранимир Несторовић" са 1.778 гласова, што је 4,69 одсто, имаће два одборника, док је по један одборнички мандат припао листама "Руска странка - Русија и Ваљево у срцу - Милија Несторовић", која је освојила 723 гласа или 1,91 одсто и "Екологија, зелено Ваљево - Стил живота" са 737 гласова, односно 1,95 одсто бирача који су гласали на локалним изборима у Ваљеву, наводи се са сајту "Колубарске".

Изборна листа "Каснимо- Народна странка- Мирјана Југовић, Српски покрет Двери- Станко Ранковић" није прешла цензус са 359 гласова или 0,95 одсто.

Према речима председника Градске изборне комисије Младена Симовића, на локалним изборима одржаним у недељу 2. јуна у Ваљеву није утврђена ниједна нерегуларност и неправилност, евидентирана је само једна примедба, која "практично није била у вези са изборним процесом него је била политичке природе", па као таква није утицала на изборе.

Носилац листе СНС: Са Руском странком можемо да формирамо власт

Носилац листе "Александар Вучић- Ниш сутра" Драгослав Павловић рекао је данас да званично може да прогласи победу, након објаве ГИК-а, да је та коалиција освојила 30 мандата и додао да ће са Руском странком бити формирана коалиција која ће водити град у наредним годинама.

Како је рекао Павловић, са Руском странком имаће 31 мандат.

У штаб СНС су стигли и трубачи и шампањац, а слављу је присуствовао је и Тихомир Перић, први на листи Руске странке.

Павловић је додао да ће са Руском странком бити формирана коалиција и да се ради о, како је рекао, "храбрим људима који желе да преузму одговорност за вођење града".

"Оно што ће бити у фокусу, што ће вам бити важно су наши грађани, њихов бољи живот, просперитет града, раст и напредак. То је и био наш политички програм. То је био наш политички програм током нове предизборне кампање. Водили смо једну толерантну политичку кампању, показали смо се као прави и одговорни учесници у изборној кампањи. Представили смо оно што су резултати, а представили смо и оно што ће бити у будућности", додао је Павловић.

Став Руске странке да са СНС формира већину у Нишу

Председник Руске странке Слободан Николић рекао је данас да је став те странке и њиховог Градског одбора Ниш да подржи Српску напредну странку у том граду и да заједно са њом формира већину.

Николић је рекао та странка неће уопште разговарати са представницима опозиције у Нишу и додао да је носилац листе "Група грађана Др Драган Милић", увредио и дискриминисао Русе изјавом да он није срео ниједног у Нишу, јавља портал "реалносрб.рс", а преноси Танјуг.

Николић је за тај портал рекао да ће Руска странка подржати СНС из неколико разлога, од којих је кључни наставак започетих пројеката у Нишу који су важни за грађане.

Он напомиње да Руска странка има одборнике широм Србије, и истиче да је посебно поносан на Руско-Српски хуманитарни центар у Нишу који година помаже грађанима у невољи.

Међународна мисија за посматрање: Избори добро организовани, изборни дан протекао углавном глатко

Локални избори 2. јуна су били добро организовани, нудећи бирачима широк спектар политичких алтернативе, показује извештај Међународне мисије за посматрање избора.

Кандидати су могли слободно да воде кампању, али је доминација владајуће партије и фрагментација опозиције смањила конкурентност избора.

Правни оквир за изборе пружа одговарајућу основу за спровођење демократских избора, али су потребне додатне реформе за решавање преосталих препорука ОДИХР-а, каже се у саопштењу.

Изборни дан је протекао углавном глатко, али су га негативно погодила питања везана за тајност гласања, бројни процедурални проблеми, тврдње о притиску и куповини гласова, и изоловани случајеви насиља.

Бројање гласова и сабирање резултата су генерално оцењени позитивно. Негативно је оцењено гласање у седам процената посматраних бирачких места.

Упркос скраћеном временском оквиру, општинске изборне комисије (ОИК) су ефикасно управљале изборима и углавном су испуњавале законске рокове. ОИК-ови су објављивали већину одлука на време, повећавајући транспарентност.

Већина саговорника ОДИХР мисије за посматрање избора изразила је поверење у организационе капацитете ОИК-ова, али њихова зависност од локалних администрација, које доминира владајућа коалиција, смањила је поверење међу опозиционим актерима.

Прелиминарни резултати за Златиборски округ: СНС има већину у Ариљу и Новој Вароши

Према прелиминарним резулатима локалних избора у Златиборском округу коалиција око СНС освојила је већину гласова у Ариљу и Новој Вароши.

У Чајетини на основу прелиминарних резултата Општинске изборне комисије, излазност је била 65,68 одсто.

Проценти су подаци Општинске изборне комисије, а бројеви гласова су из штаба "Здрава Србија", преноси РТС.

Милан Стаматовић - Здрава Србија добила је 55,99 одсто или 4.944 гласа, "Александар Вучић- Чајетина сутра" 14,28 одсто или 1.229 гласова, ГГ "Наши људи за наше место - Марко Пантовић" 24,13 одсто или 2.016 гласова и Милош Парандиловић "Ново лице Србије, бирам борбу" 2,82 одсто или 231 глас.

У Ариљу, према прелиминарним подацима Општинске изборне комисије излазност грађана на биралишта била је 42,03 одсто, а листа "Александар Вучић - Ариље сутра" добила је 50,7 одсто или 18 мандата, Нада за Ариље - 13,32 одсто или четири мандата, Уједињени за Ариље - 22,85 одсто или осам мандата, ГГ "Волим Ариље" 9,07 одсто или три мандата.

У Новој Вароши, према подацима ОИК-а, излазност у овој општини Златиборског округа била је 60,6 одсто, а листа "Александар Вучић - Нова Варош сутра" добила је 3.706 гласова или 15 мандата, Бошњачка грађанска иницијатива 349 гласова или један мандат, Милош Парандиловић - Ново лице Србије, бирам борбу - 463 гласа или један мандат, Сложно за Нову Варош 1.461 глас или пет мандата, ГГ Димитрије Пауновић 1.311 гласова или пет мандата.

У Сјеници, Зукорлићева СПП освојила је 10 мандата, Угљанинова СДА девет док Љајићева СДП и напредњаци имају по шест мандата.

Група грађана Алдина Куртовића имаће четири, Фадил Никшић три, а Нова ДСС један.

Три преостале странке и ГГ у Сјеници нису прешле цензус за један од 39 одборничких мандата.

СНС: Победа и Нишу, договорена коалиција са Руском странком

Први на листи Српске напредне странке "Бирамо Ниш" Драгослав Павловић изјавио је да сада са сигурношћу може да се каже да имају 30 мандата у Градској скупштини и поручио да су победили и утом граду.

"Ми смо озбиљна странка, синоћ смо прецизно знали резултат, а ГИК је то потврдила, рекао је Павловић и додао да "не може да се каже било шта сем победе".

Павловић је на конференцији за новинаре СНС-а у Нишу најавио да ће са Руском странком бити формирана коалиција.

Он је рекао и да осуђују све што се догађало у претходних неколико сати, наводећи да су се чули спинови да ће СНС имати 29 мандата, недовољно да формирају власт.

Коалиција око СНС-а освојила већину у Срему

Према прелиминарним резултатима локалних избора у Срему коалиција око Српске напредне странке (СНС) освојила је већину у Инђији, Иригу, Пећинцима, Старој Пазови, Шиду и Руми.

У Општини Инђија листа "Александар Вучић– Инђија сутра" освојила је 22.412 гласова или 57,80 одсто гласова бирача, односно 22 мандата, ГГ "Инђија и ти" - 1.746 гласова или 8,13 одсто (три мандата), ГГ "Грађанин - Страхиња Јовановић - да, може боље" - 5.549 гласова или 25,84 одсто (10 мандата), "Бирам борбу за Инђију" - 981 глас или 4,57 одсто (један мандат) и "Ми глас из народа проф. др Бранимир Несторовић – Инђија" – 785 гласова или 3,66 одсто (један мандат), наводи се на сајту Сремске телевизије.

У Општини Ириг листа "Александар Вучић- Ириг сутра" освојила је 82 одсто гласова бирача то јест 16 мандата, листа "За нашу најлепшу општину" – са 13 одсто гласова бирача освојила је два мандата, ГГ "За зелени Ириг – кад ако не сад" – са пет одсто гласова бирача освојила је један мандат.

У Општини Пећинци за листу "Александар Вучић - Пећинци сутра"- гласало је 10.034 грађана или 82,36 одсто бирача, односно 27 мандата од укупно 30, "За наше село - Народни покрет Србије- Мирослав Алексић" освојила 430 гласова или 3,53 одсто од укупног броја бирача односно један мандат, "Пећинци против насиља"- 932 гласа или 7,65 одсто односно два мандата.

Све остале листе освојиле су мање од три одсто гласова.

Општина Стара Пазова- листа "Александар Вучић - Пазова сутра" добила је поверење 4.824 грађана или 67,99 одсто, "Да се народ пита" - 96 гласова или 1,35 одсто гласова бирача, "За зелену Пазову - ако не сад кад - др Дејан Жујовић"- 113 гласова или 1,59 одсто, "Могуће је" - 694 гласова или 9,78 одсто, Покрет обнове Краљевине Србије - 159 гласова или 2,24 одсто, ГГ "Покрет Подунавље и Покрет за Стару Пазову"- 362 гласова или 5,10 одсто, "Бирам борбу против насиља" - 100 гласова или 1,41 одсто и "Ми снага народа - проф. др Бранимир Несторовић" - 580 гласова или 8,17 одсто.

У Општини Шид листа "Александар Вучић- Шид сутра" освојила је 11.015 гласова или 75,20 одсто односно 30 мандата, "Уједињена опозиција- гласај за промене" добила је поверење 3.632 бирача или 24,80 одсто односно девет мандата.

У Општини Рума више од 70 одсто, тачније 70,54 одсто је добила листа "Александар Вучић – Рума сутра" односно 33 мандата, "Рума против насиља" - 13,22 одсто или шест мандата, "Нова ДСС - да живимо нормално" - 5,22 одсто то јест два мандата, Руска странка - Срби и Руси браћа заувек добила је 3,63 одсто или један мандат, "Бирамо здраву и зелену Руму" - 3,43 одсто или један мандат.

Вишковић честитао Вучићу и Вучевићу на победи

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић je честитао председнику Србије Александру Вучићу и председнику Српске напредне странке Милошу Вучевићу победу листе "Александар Вучић - Србија сутра" на локалним изборима у Србији.

"У име Владе Републике Српске и своје име, честитам вам велику победу на локалним изборима у Србији, са жељом да Србија настави да се развија и напредује на добробит свих њених грађана. Указано поверење грађана листи 'Александар Вучић - Србија сутра', резултат је вођења одговорне политике и напретка који је Србија у претходном времену остварила на свим пољима", истакао је Вишковићу честитки.

Додаје да ће ова победа на локалним изборима још више допринети јачању братских веза Републике Српске и Србије, те дати замах даљем унапређењу свеукупне сарадње.

Алексинац: Према прелиминарним резултатима коалиција око СНС-a освојила 62,06 одсто гласова

Према прелиминарним резултатима са свих обрађених 88 бирачких места у општини Алексинац већину је освојила коалиција окупљена око Српске напредне странке.
Изборна листа "Александар Вучић- Алексинац сутра" освојила је 9.433 гласа или 62,06 одсто, друга је изборна листа групе грађана "Буђење", која је добила поверење 2.504 гласача или 16,47 одсто, наводи се на порталу "АЛпрес".

На трећем месту је изборна листа "Промене одмах- за општину Алексинац- Иван Димић, Бобан Рађеловић" са 1.679 гласова или 11,05 одсто, док је на четвртом месту листа "Др Драган Бранковић - Поштење је најбоља политика" са 1.585 гласова или 10,43 одсто.

Јагодина: Коалиција ЈС-СПС Драган Марковић Палма освојила је 56,98 одсто гласова

Коалиција ЈС-СПС Драган Марковић Палма освојила је највећи број гласова на локалним изборима у овом граду, 16.798 или 56,98 одсто.

Друга је листа "Александар Вучић - Јагодина сутра" која је освојила 7.508 гласова или 25,47 одсто, трећа "Маја Радојичић - Јагодина заслужује боље" са 6,49 одсто и четврта "Ми снага народа - проф. др Бранимир Несторовић" са 4,07 одсто, док две листе нису прешле цензус, наводи се на сајту "Јединствене Србије".



ГИК Ниш: Листа "Александар Вучић - Ниш сутра" има 30 одборника

Градска изборна комисија Града Ниша објавила је, на основу обраде 100 одсто бирачког материјала са 197 бирачких места, да је листа "Александар Вучић - Ниш сутра" освојила 44,31 одсто гласова бирача и има 30 одборника.

Према објављеним резултатима, Група грађана "Др Драган Милић" има 16 одборничких места и 24,49 одсто освојених гласова, Бирамо Ниш-Ђорђе Станковић освојио је 16,12 одсто гласова и 10,  листа "Уједињени-Нада за Ниш- Миодраг Станковић-Нова" 3,88 одсто и два мандата, "Др Саво Манојловић-И ја сам Ниш-Крени-Промени" освојио је 3,93 одсто гласова и два мандата, а листа "Руска странка-Русија и Ниш у срцу-Тихомир Перић" једног одборника са 1,1 одсто освојених гласова.

СНС Ваљево: Коалициона листа СНС има апсолутну већину у Скупштини града

Градски одбор Српске напредне странке (СНС) Ваљево објавио је данас да је на локаним изборим победила коалициона листа "Александар Вучић- Ваљево сутра", која је добила више од 55 одсто гласова, што је апсолутна већина одборника у Скупштини града Ваљева, са 30 освојених мандата.

Носилац листе "Александар Вучић - Ваљево сутра" Лазар Гојковић" је поручио да су ови избори још једном показали да Ваљевци пре свега цене рад и идеју о напретку града и захвалио се гласачима на подршци.

Суботица: Коалиција око СНС освојила 51,28 одсто гласова или 35 од 67 мандата

После 100 одсто пребројаних гласова са 102 бирачка места коалиционој листи "Александар Вучић - Суботица сутра" поверење је дало 51,28 одсто, односно више од 25 хиљада гласача.

На другом месту по броју гласова је листа "Др Балинт Пастор - Савез војвођанских Мађара" са 27,30 одсто гласова и 13.779 бирача.

Трећа је "Суботица против насиља - Бирам Суботицу - Нела Тонковић" коју чини коалиција странка Демократска странка, Народни покрет Србије, Лига социјалдемократа Војводине, Зелено-леви фронт и Демократска заједница Хрвата, са 4,32 одсто гласова, односно 2.182 бирача.

У будући сазив Скупштине града, који броји 67 одборника, према прелиминарним подацима улази листа "Александар Вучић- Суботица сутра" са 35 одборника, Савез војвођанских Мађара са 19 одборника, "Суботица против насиља- Бирам Суботицу- Нела Тонковић" са 10 одборника и за "Праведну Суботицу- ДСХВ- СПП- Томислав Жигманов" са три одборника.

Према прелиминарним резулатима у Ужицу коалиција око СНС освојила 45,5 одсто гласова

Према прелиминарним резултатима локалних избора у Ужицу листа "Александар Вучић - Ужице сутра" освојила је 45,5 одсто гласова изашлих бирача или 30 мандата.

Како се наводи на сајту ТВ 5 Ужице, листа "Да Ужице има будућност - Глишо Видовић" освојила је 14,6 одсто или 10 мандата, листа "УОЛ- УА- Наш град- Наши људи" освојила је 8,37 одсто или шест мандата.

Листа "Нови ДСС Бранко Ђурић - Ново лице Србије Милош Парандиловић"- 3,73 одсто или два мандата, листа "Милан Стаматовић - Здрава Србија"- 6,62 одсто или четири мандата, "Ужички демократски фронт - др Жељко Бацотић" освојила је 11,1 одсто или осам мандата.

У градску скупштину улази и листа "Бирамо борбу, бирамо Ужице" са 5,65 одсто или четири мандата.

Листа "Ивана Парлић најбоље за Ужице, патриотска коалција Двери- Народна Странка- ПОКС" добила је 2,51 одсто, али није добила мандате за градски парламент.

Право гласа имало је 63.393 бирача, а гласало се на 89 бирачких места од којих је пет у Севојно.

Мали: Држава наставља да брине о својим грађанима

Министар финансија Синиша Мали поручио је, након објављених резултата локалних избора у Србији, да ће бити настављена изградња аутопутева, саобраћајница, брзих пруга, мостова, школа и болница, повећање плата и пензија и побољшање животног стандарда, те да држава наставља да ради оно што се од ње и очекује, а то је да брине о својим грађанима.

Министар финансија је на свом Инстаграм налогу захвалио грађанима који су јуче искористили своје право гласа и стабилном већином, како је рекао, недвосмислено показали да желе даљи раст и развој.

"Чујем од многих, кампања је готова, можемо да предахнемо. За мене нема разлике, јер бољи живот за грађане није кампања, то је визија челних људи ове земље у претходној деценији, са Александром Вучићем на челу који нас је заразио идејом да Србија може много боље од онога како је некада било", написао је Мали на Инстаграму.

Ваљево: Према прелиминарним резултатима листа око СНС освојила 55,30 одсто гласова

Према прелиминарним резултатима локалних избора у Ваљеву, листа "Александар Вучућ - Ваљево сутра", коју чини 11 партија, освојила је 55,30 одсто гласова изашлих бирача, док је листа "Свануће - Уједињено Ваљево може", коалиција шест партија, добила 32,79 одсто гласова.

"Уједињена патриотска опозиција Ваљево - за краља и отаџбину, проф. др Бранимир Несторовић" добила је око 4,7 одсто гласова, "Руска странка - Русија и Ваљево у срцу - Милија Несторовић" освојила је око 1,9 одсто, "Екологија, зелено Ваљево - Стил живота" добила је око 1,9 одсто гласова и "Каснимо - Народна странка - Мирјана Југовић, Српски покрет Двери - Станко Ранковић" добила је око 0,9 одсто гласова грађана, наводи се на сајту Колубарске.

Према прелиминарним резултатима, од 51 одборника у Скупштини града, листа "Александар Вучић - Ваљево сутра" имаће 30 мандата, "Свануће - Уједињено Ваљево може" имаће 17, "Уједињена патриотска опозиција Ваљево - за краља и отаџбину, проф. др Бранимир Несторовић" имаће два мандата и по један одборнички мандат имаће мањинске "Руска странка - Русија и Ваљево у срцу - Милија Несторовић" и "Екологија, зелено Ваљево - Стил живота", преноси Танјуг.

На локалним изборима у Ваљеву гласало је око 50 посто уписаних бирача, што је значајно мања излазност него у децембру прошле године на ванредним парламентарним изборима када је на биралишта изашло 62,1 посто уписаних бирача.

На територији града Ваљева у бирачки списак уписано је 74.878 пунолетних грађана, који су гласали на 103 бирачка места.

У Бачкој Тополи највише гласова за коалицију око СВМ

У Бачкој Тополи највише гласова освојила је коалиција окупљена око Савеза војвођанских Мађара, показују прелиминарни подаци Општинске изборне комисије у том граду.

Та листа освојила је 53,36 одсто гласова или 19 мандата.

Другопласирана је коалиција Александар Вучић - Бачка Топола сутра" освојила је 36,76 одсто гласова или 13 мандата, а на трећем месту је листа "Бачка Топола прекосутра" са освојених 9,88 одсто, односно три мандата.

Укупна излазност у том граду је била 49,72 одсто, показују подаци ОИК-а достављени Танјугу.

Вршац: Коалиција око СНС освојила 66,86 одсто гласова

Градска изборна комисија Града Вршца објавила је Одлуку о утврђивању прелиминарних резултата избора за одборнике Скупштине Града Вршца и према тој одлуци, коалиција окупљена око Српске напредне странке имаће 32 од 45 одборника, коалиција окупљена око ДС 12 одборника, док ће Група грађана "Бирам Вршац" имати једног одборника.

Према обрађеним свим бирачким местима, за листу "Александар Вучић – Вршац Сутра" гласало 13.712 бирача или 69,09 одсто, коалиција "Вршац заслужује боље-ДС-НПС-НДСС-Лига социјалиста Војводине - ПОКС освојила је 5.456 гласова или 26,61 одсто или 12 мандата, Група грађана Бирам Вршац освојила је 678 гласова или 3,31 одсто.

Број уписаних бирача - 44.173, од којих је гласало 20.507.

На изборе је изашло 20.510 или 46,43 одсто, од тог броја три листића нису била убачена у бирачке кутије.
Број важећих листића је 19.846 или 96,78 одсто, док је број неважећих листића 661 или 3,22 одсто.

У Вршцу су грађани могли да гласају на 56 бирачких места.

На изборима у Сремској Митровици највише гласова за листу Александар Вучић-Митровица сутра

Градска изборна комисија Сремска Митровица саопштила је данас да је на локалним изборима, одржаним у недељу, највећи број гласова као и мандата освојила листа коалиције "Александар Вучић - Сремска Митровица сутра" 20.782 гласа, што је 60,22 одсто од укупног броја бирача, односно 39 мандата.

Група грађана "Град за све нас" освојила је 7.278 гласова бирача, односно 21,09 процената, и тиме обезбедила 14 мандата.

За листу коалиције "Сремска Митровица против насиља - Ђорђо Ђорђић - Татјана Љубишић - Данијел Ћетојевић" гласало је 2.631 грађана Сремске Митровице, односно 7,62 одсто и имаће пет мандата.

Три мандата обезбедила је листа "Др Саво Манојловић - И ја сам Митровица - Крени - Промени Млада Митровица" за коју је гласало 2.045 грађана, односно 5,93 одсто.

"Европска Митровица" освојила је 210 гласова, што је 0,61 одсто и тиме није обезбедила ни један мандат, као ни листа "Нада за Митровицу - Нова Демократска странка Србије" која је освојила 703 гласа, односно 2,04 одсто.

Листа око СНС у Босилеграду освојила 95 одсто гласова

Листа Александар Вучић – Босилеград сутра, после пребројаних 100 одсто бирачког материјала, освојила је 95 процената гласова, саопштио је у недељу увече председник Србије Александар Вучић.

У Сурдулици је, такође, више него убедљиво победила коалиција око СНС-а са 90 одсто гласова, преноси Југмедиа.рс.

У тој општини удружена опозиција освојила је 6, а Народни покрет Србије и група грађана 4 одсто.

Према предизборном коалиционом договору СПС ће имати 18 одборника, а СНС 14.

Два одборничка места припашће Удруженој опозицији, а један Народном покрету.

У Кикинди коалиција "Александар Вучић – Кикинда сутра" освојила 66,14 одсто

На основу комплетно обрађених података Градског одбора Српске напредне странке у Кикинди, на локалним изборима у највећем граду на северу Баната забележена је излазност од 50,01 проценат или 23.443 гласа. Највише мандата – 28 освојила је коалиција "Александар Вучић – Кикинда сутра" са 66,14 процената, односно 15.506 гласова, наводи се на сајту РТВ.

Коалицији "Изабери промену – Уједињена опозиција Кикинде – Мирко Шоћ" освојила је 3.388 гласова, односно 14,45 процената и шест мандата.

Коалицији "Бирам борбу- Бирам Кикинду" припала су три мандата са 1.774 гласа, односно 7,57 процената, док је Савез војвођанских Мађара освојио 1.415 гласова, односно 6,04 процента и два мандата.

За улазак у Градски парламент и 39 места учествовала су 142 кандидата са пет изборних листа. Право гласа имао је 46.881 грађанин на 60 бирачких места.

Сомбор: Листа странака око СНС 42 мандата, остале листе прешле цензус

Према прелиминарним резултатима избора за одборнике у Скупштини града Сомбора странке окупљене око листе "Александар Вучић - Сомбор сутра" добиле су 42 мандата. Та листа освојила је 20.706, односно 66,68 одсто гласова.

Другопласирана је опозициона листа "Бирам Сомбор без насиља", а за ту коалицију је гласало 5.825 грађана или 18,8 одсто изашлих, преноси портал СОинфо.орг. Та листа, би у локалном парламенту требало да заузме 11 одборничких места.

Како се наводи, листа Савез војвођанских Мађара - др Балинт Пастор освојила је 1.954 гласова, што износи 6,3 одсто потврђених на биралиштима. Тим резултатом СВМ је обезбедио четири мандата у градској скупштини.

Изборни цензус, са 3,14 одсто - 976 гласова, прошла је и листа Грађански фронт - стоп лудилу и тој групи грађана припада два одборничка места. Исто толико имаће и мањинска листа "За праведан Сомбор! - Демократски савез Хрвата у Војводини - Томислав Жигманов" коју је подржало 2,37 одсто бирача са 735 гласова.

Било је више од 850 неважећих листића (2,76 одсто).

Незванични резултати: Фронт за промене у Бујановцу освојио највише гласова - 19,17 одсто гласова

Према незваничним резултатима Општинске изборне комисије, странке које окупљају Србе у Бујановцу могу да задрже садашњих 13 мандата у локалном парламенту после избора одржаних у недељу, а тренутно имају загарантованих 12.

Према истом извору, победник локалних избора у Бујановцу је Фронт за промене (ФЗП) Арбера Пајазитија, Дритона Реџепија и странке ДУА са 3.371 освојеним гласом или 19,17 одсто и у будућем парламенту имаће 8 одборника, наводи се на сајту Бујановачке.

Исти број мандата имаће и другопласирани Покрет за демократски прогрес (ПДП) Шћиприма Муслијуа који је освојио 3.083 гласа или 17,53 одсто.

Трећа по снази је коалиција око СНС "Александар Вучић-Бујановац сутра" са 2.899 гласова или 16,49 одсто и седам одборничких мандата.

Како се наводи, избори ће бити поновљени на два бирачка места у Дому културе и у Зарбинцу.

Незванични подаци из Чачка: СНС има тесну већину

Победу на локалним изборима у Чачку прогласили су и власт и опозиција. Према незваничним подацима из Градске изборне комисије тесну већину за сада има коалиција окупљена око Српске напредне странке, извештава Н1.

Гласови у Чачку пребројавани су целу ноћ и неизвесно је да ли у укупном збиру већину има опозиција или коалиција око СНС. Незванични подаци из ГИК-а показују да листа око СНС има 51,4 одсто и тесну већину у односу на остатак опозиције.

Званични прелименарни резултати биће познати тек поподне после 16 сати. Чачак је остао један од последњих градовима у којима се чека да ГИК саопшти резултате.

У Костолцу листа "Александар Вучић – Костолац сутра" освојила 58,47 одсто гласова

На локалним изборима, грађани су бирали одборнике за Скупштину Градске општине Костолац. На територији Градске општине Костолац, према подацима Министарства државне управе и локалне самоуправе, право гласа имало је 11.277 грађана.

Према прелиминарним резултатима за одборнике скупштине градске општине Костолац листа "Александар Вучић – Костолац сутра" освојила је 58,47 одсто (14 мандата).

Група грађана Костолцу и нашим селима припада више – 8,92 одсто (2 мандата), Једина НАДА за Костолац – Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС) – 8,76 одсто (2 мандата), Група грађана Искорак – др Звонко Благојевић – Мита Гаврилов – 7,52 одсто (1 мандат), Бирамо борбу- Костолац-Народни покрет Србије- Народна странка-Ново лице Србије- 6,84 одсто или 1 мандат, Србија центар- Срце- 5,85 (1 мандат).

Листа Александар Вучић – Костолац сутра, коалиције окупљене око Српске напредне странке (СНС), победила је на локалним изборима у Градској општини Костолац, према подацима доступним на сајту Републичке изборне комисије - СНС је освојио 3.598 гласова, од укупно изашлих 6.157 бирача, наводи се на сајту Града Пожаревца.

У Пожаревцу листа "Александар Вучић- Пожаревац сутра" освојила 64,31 одсто гласова

Према подацима Градске изборне комисије Пожаревац на 100 одсто обрађених бирачких места листа "Александар Вучић- Пожаревац сутра" освојила је 64,31 одсто гласова или 47 мандата. За ову листу гласало је 20.506 грађана.

У Пожаревцу су грађани могли да гласају на 73 бирачка места, а укупно је било уписаних бирача 68.273, а од тога на изборе је изашло 31.892 или 46,71 одсто, а гласало је 31.887 уписаних бирача.

Број неважећих листића - 906 или 2,84 одсто, а број важећих листића 30.981 или 97,16 одсто. Број листића који није убачен у гласачке кутије - пет.

Поред листе "Александар Вучић – Пожаревац сутра", мандате су освојиле и следеће листе: Група грађана Искорак – др Звонко Благојевић – Милан Тадић – 6,29 одсто (4 мандата), Влашка странка – Љиљана Угриновић- 4,02 одсто (3 мандата), Ми глас народа – Пожаревац- 3,73 одсто  (2 мандата), Бирам борбу – Пожаревац НПС,ДС,НС - 11,68 (8 мандата), Једина НАДА за Пожаревац ПОКС- 3,48 (2 мандата) и Мој град, Моје село – Моји људи- 3,64 (2 мандата).

Додик: Победа листе око СНС-а гаранција сигурности и даљег развоја

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку свим политичким субјектима окупљеним око листе "Александар Вучић - Србија сутра" поводом убедљиве победе на локалним изборима.

Додик је истакао да је ова победа гаранција сигурности, напретка и даљег развоја Србије.

"Само стабилна и јака Србија свим својим грађанима и целом српском народу може да обезбеди сигурност и просперитет", поручио је председник Српске у објави на друштвеној мрежи Икс.

 

Избори у Бачкој Тополи: И у новом сазиву највише одборничких места за СВМ

Према прелиминарним резултатима Општинске изборне комисије Бачка Топола, бирачи су на локалним изборима у Бачкој Тополи највише гласова, 53 одсто, дали Коалицији окупљеној око Савеза војвођанских Мађара (СВМ).

Подршку Српској напредној странци (СНС) и Социјалистичкој партији Србије (СПС) је дало 37 одсто гласача који су изашли на локалне изборе, док је коалиција "Бачка Топола прекосутра" (БТП) добила десет одсто гласова бирача, преноси "Курир".

У Бачкој Тополи је на локалним изборима гласало 49,72 одсто бирача, а расподела мандата би могла да изгледа тако да их 19 припадне СВМ-у, 13 СНС-у, и три "Бачкој Тополи прекосутра".

ГИК објавио резултате за Зрењанин: Листи око СНС 41 од 67 мандата

На основу 100 одсто обрађених бирачких места победу је у Зрењанину однела коалиција окупљена око СНС-а Александар Вучић - Зрењанин сутра и добила 57,98 одсто односно 41 мандат у локалној скупштини која броји 67 места, објавила је Градска изборна комисија.

На другом месту је коалиција "И вода и слобода - Нада- Уједињена опозиција", која је освојила 17,15 одсто односно 12 мандата.

Листа Зрењанин против насиља - Бирамо Зрењанин имаће 9 мандата, на основу 13,9 одсто гласова.

Цесид: На основу 100 одсто обрађеног узорка листа Нови Сад сутра освојила 46 мандата

Према проценама Цесида и Ипсоса, на основу 100 одсто обрађеног узорка у Новом Саду, највише мандата, 46 освојила је листа "Нови Сад сутра", са 53,1 одсто гласова.

Следи листа "Удружени за слободан Нови Сад" која је освојила 20 мандата, са 24 одсто гласова, док је треће место заузела листа "Крени промени" са осам мандата и 9,7 одсто гласова.

На четвртом месту је листа "Хероји-Миша Бачулов" са три мандата и 3,8 одсто гласова, а Листа СВМ коју предводи Балинт Пастор освојила је један мандат и 1,2 одсто гласова.

Цесид: На основу 100 одсто обрађеног узорка листа Београд сутра освојила 64 мандата

Према проценама Цесида и Ипсоса, на основу 100 одсто обрађеног узорка у Београду, највише мандата, 64 освојила је листа "Београд сутра" за коју је гласало 52,9 одсто бирача.

Следи листа "Крени промени" која је освојила 21 мандат и 17,4 одсто гласова бирача, док је треће место заузела листа "Бирамо Београд" са 12,2 одсто гласова бирача и 14 мандата.

На четвртом месту је листа "Ми снага народа" са девет мандата и 8,1 одсто гласова, а Руска странка 1,2 одсто гласова и два мандата.

Цесид: На основу 100 одсто обрађеног узорка листи Александар Вучић-Ниш сутра 30 одборника

Према пројекцији Цесида и ИПСОС-а расподеле мандата за одборнике СО Града Ниша на основу 100 одсто обрађеног узорка, листа "Александар Вучић - Ниш сутра" има 30 одборника.

Према тој пројекцији, Група грађана "Др Драган Милић" има 16, Бирамо Ниш-Ђорђе Станковић 10, Уједињени-Нада за Ниш- Миодраг Станковић-Нова три, Др Саво Манојловић-И ја сам Ниш-Крени-Промени два, а листа Руска странка-Русија и Ниш у срцу!-Тихомир Перић једног одборника.

Без мандата су листе Ниш наш град-Бранислав Бане Јовановић-Ново, Глас народа је снага народа, Уједињени за село и град-Будимо на чисто, За наш Ниш-Петар Богићевић - Коалиција снага и Бојан Аврамовић - Не дамо Ниш.

Проглас: Наставићемо да стварамо друштвени фронт за демонтажу режима

Иницијатива Проглас саопштила је да локални избори "нису били ни фер ни слободни", као и да су у ескалацији неправилности и насиља превазишли и "најцрња предвиђања".

"Свима је постало јасно да је оваквим 'изборима' дефакто укинуто Уставом загарантовано бирачко право и обесмишљена идеја демократске смењивости власти. Притом је неодговорним поступцима режима друштво доведено на ивицу грађанских сукоба", наводи се у саопштењу.

Проглас је оценио да је "Србија потонула у режим личне власти Александра Вучића".

"Демонтажа тог режима није страначко, већ општенародно питање. Проглас ће наставити да широм Србије ствара друштвени фронт за остварење тог циља", закључује се у саопштењу.

Листа око СНС-а однела победу и у сремским градовима

Излазност у Срему била је јуче већа од 50 одсто, осим у Старој Пазови, у којој је излазност била 46,50 одсто. Највећа излазност забележена је у Пећинцима – 78 одсто, преноси РТС.

Према прелиминарним резултатима, највише гласова у свим општинама и у граду Сремска Митровица освојила је листа око СНС-а (63 одсто). Ова листа била је убедљива и у другим општинама Срема: у Пећинцима имају 82 одсто гласова, у Старој Пазови 72, у Иригу 84, у Руми 76 одсто гласова.

Занимљиво је било у Шиду, где су грађани буквално могли да се изјасне на референдуму. Биле су само две листе, тако да је СНС добио три пута више гласова у односу на уједињену опозицију.

Чоловић (Цесид): "Бирамо Београд" највећа жртва бојкота избора

Представник Цесида Иво Чоловић изјавио је да, иако је на локалним изборима коалиција око Српске напредне странке (СНС) победила у већини градова и општина, она ипак има нешто лошије резултате него на претходним изборима, преноси Н1.

Он је навео да коалиција око СНС има 16.000 гласова мање него на претходним изборима, а да је опозициона коалиција "Бирамо Београд" вероватно највећа жртва бојкота избора на који се одлучио део опозиције.

Опозиција у Нишу: СНС нема већину

Према подацима Народног покрета Србије, након 100 одсто обрађеног бирачког материјала, у Нишу је после избора одржаних у недељу СНС освојила 29 мандата. 

Како су навели СНС неће моћи да заједно са Руском странком, која је освојила један мандат, формира већину од 31 одборника.

ГИК: На основу 92,09 одсто обрађених гласова, листа "Београд сутра" освојила 52,85 одсто гласова

На основу 92,09 одсто обрађених бирачких места и 91,43 обрађеног бирачког тела, на изборима за одборнике Скупштине града Београда највише гласова освојила је листа "Београд сутра" и то 52,85 одсто, односно 355.430 гласова или 64 мандата, саопштила је Градска изборна комисија (ГИК).

Листа "И ја сам Београд" освојила је 17,61 одсто гласова (118.426) или 21 мандат, док је треће место заузела листа "Бирамо Београд" са 12,17 процената гласова (81.863) или 14 мандата.

На четвртом месту је листа "Ми снага народа" са 8,16 одсто освојених гласова (54.908) или 10 мандата, а следи Руска странка са 1,16 одсто и 7.802 освојена гласа, што је један мандат.

Недимовић: Листа "Александар Вучић-Сремска Митровица сутра" убедљиво победила са 61 одсто гласова

На основу 70 одсто обрађених гласачких листића на локалним изборима у Сремској Митровици, 61 одсто гласова припало је коалицији окупљеној око Српске напредне странке, изјавио је носилац листе "Александар Вучић - Сремска Митровица сутра" Бранислав Недимовић.

Он је рекао да је листа "Александар Вучић - Сремска Митровица сутра" однела убедљиву победу са 61 одсто гласова, што је више од 20.000 гласова.

Додао је да мисли да ће у градски парламент ући четири листе од шест, али да је то на основу 70 одсто обрађеног материјала.

Према његовим речима, од 68.599 уписаних бирача у Сремској Митровици, своје бирачко право искористило је 50,1 одсто.

Обрадовић: Док не избројимо буквално последњи глас, неће се знати дефинитиван резултат

Шеф Изборног штаба Градске организације Српског покрета Двери у Чачку Бошко Обрадовић изјавио је да је на јучерашњим локалним изборима, на основу обрађених података са 77 бирачких места од 104, листа "Чачак сутра" освојила 48,99 одсто гласова, а да је следећа листа Иван Ћаловић са 14,90 процената.

Обрадовић је синоћ рекао да је трећа Група грађана Пробудимо Чачак са 13,6 процената, четврта коалиција Чачак против насиља са 6,40 процената, пета коалиција Сви за Чачак са 6,13 процената, а следи самостална листа Двери са 6,04 процената и Руска странка са 1,06 процената.

Он је додао да су се овим изборима Двери вратиле не само на локалну, већ на ширу политичку сцену.

"Док не избројимо буквално последњи глас, са сваког од 104 бирачка места у граду Чачку неће се знати дефинитиван резултат. Слична ситуација је и у неким другим градовима и општинама, од Ужица, преко Горњег Милановца до Ниша, Ваљева", тврди Обрадовић.

СНС Врачар: Формирали смо већину од 34 одборника

Председник општинског одбора СНС Врачар Ненад Ђорђевић изјавио је да је коалиција "Александар Вучић - Врачар сутра" заједно са још најмање три изборне листе које имају одборнике у Скупштини општине Врачар утврдила већину за конституисање власти у овој београдској општини.

"На општини Врачар у локални парламент ушло је осам изборних листа, што се није догодило нигде у Србији. Са представницима већине тих изборних листа ми као странка имамо од раније добре односе и чврст договор да ако добију одборнике у Скупшини општине Врачар наставимо заједно да радимо за добро Врачара. Тако да листа 'Александар Вучић - Врачар сутра' поносно објављује да смо већ током изборне ноћи потврдили договоре о коалицији и да ћемо имати већину коју ће да чини 34 од 63 одборника колико има општинска скупштина", рекао је Ђорђевић.

Он се захвалио грађанима Врачара на подршци и обећао да ће ново општинско руководство представљати све становнике Врачара, без обзира на то за кога су гласали на овим изборима, наведено је у страначком саопштењу, а преноси Танјуг.

"Наредне четири године спроводићемо пројекте који ће живот грађанки и грађана Врачара учинити бољим. У томе ћемо имати подршку града Београда и Владе Републике Србије”, рекао је Ђорђевић.

Градска изборна комисија: Листи "Београд сутра" 64 мандата

На основу 92,09 одсто обрађених бирачких места и 91,43 обрађеног бирачког тела, на изборима за одборнике Скупштине града Београда највише гласова освојила је листа "Београд сутра" и то 52,85 одсто, односно 355.430 гласова или 64 мандата, саопштила је данас Градска изборна комисија (ГИК).

Листа "И ја сам Београд" освојила је 17,61 одсто гласова (118.426) или 21 мандат, док је треће место заузела листа "Бирамо Београд" са 12,17 процената гласова (81.863) или 14 мандата.

На четвртом месту је листа "Ми снага народа" са 8,16 одсто освојених гласова (54.908) или 10 мандата, а следи Руска странка са 1,16 одсто и 7.802 освојена гласа, што је један мандат.

ГИК: На основу 90,2 одсто обрађених гласова листа "Београд сутра" освојила 52, 98 одсто гласова

На основу 90,2 одсто обрађених бирачких места и 89,04 обрађеног бирачког тела, на изборима за одборнике Скупштине града Београда највише гласова освојила је листа "Београд сутра" и то 52,98 одсто, односно 347.284 гласа, саопштила је данас Градска изборна комисија (ГИК).

Листа "И ја сам Београд" освојила је 17,48 одсто гласова (114.561), док је треће место заузела листа "Бирамо Београд" са 12,13 процената (79.941).

На четвртом месту је листа "Ми снага народа" са 8,18 одсто освојених гласова (53.607), а следи Руска странка са 1,17 одсто и 7.656 освојених гласова.

Листа "Кад ако не сад" освојила је 1,15 одсто гласова (7.561), а "Ми-глас из народа" 0,94 одсто, односно 6.199 гласова.

"Решење за промену" има освојених 0,92 одсто гласова (6.033), а листа "1 од 5 милиона" 0,9 одсто или 5.891 глас.

Следе листа "Ћале ово је за тебе" са 0,76 одсто односно 5.000 гласова, листа "Кључ за победу" са 0,58 одсто односно 3.790 гласова и "Унија Рома Србије" са 0,45 одсто односно 2.932 гласа.

Листа "Београд наш град" има 0,32 одсто освојених гласова (2.115), а листа "Београд је свет (а) 0,13 одсто односно 878 освојених гласова.

Излазност је била 46,21 одсто, а укупно је гласало 655.480 бирача.

У Србији су јуче одржани локални избори, а поред избора за одборнике Скупштине града Београда, избори су одржани у још 14 градова и 74 општине и градске општине.

Како се гласало у осталим градовима у Србији

Према прелиминарним резултатима у Врњачкој Бањи листа "Врњачка бања сутра" освојила је 72,2 одсто, листа "И ја сам Врњачка Бања - Бирам борбу Радосав Пејовић" 17 одсто, а листа "Уједињена опозиција Љубиша Карамарковић" 7,95 одсто гласова. Излазност је била 56,2 одсто.

Извор СНС-а саопштио је да је на основу 86 одсто обрађених места у Јагодини коалиција Јединствена Србија - СПС освојила је 57 одсто гласова, СНС 28 одсто, "Ми снага народа" 3,79 одсто, а коалиција опозиционих странака 6 одсто, преноси РТС.

Извор СНС-а у Суботици показује да је "Александар Вучић Суботица сутра" освојила 51,28 одсто гласова - 35 мандата, "Савез војвођанских Мађара др Балинт Пастор" 27,30 одсто - 19 мандата. На трећем месту је "Суботица против насиља" 15,29 одсто или 10 мандата, затим "За праведну Суботицу Демократски савез Хрвата у Војводини, Странка правде и помирења, Томислав Жигманов" 4,32 одсто - 3 мандата и на петом месту "За културну Суботицу" 1,81 одсто - без мандата.

Незванични резултати показују да је у Зрењанину "Зрењанин сутра" освојио 57,96 одсто, "Вода и слобода" 17 одсто и "Зрењанин против насиља" 13,91 одсто, "Ми снага народа" 5,24 одсто, а СВМ 3,52 одсто.

Прелиминарни резултати извора из СНС-а у Сремској Митровици, на основу 90 одсто обрађених гласова "Александар Вучић Сремска Митровица сутра" освојила је 60 одсто, "Град за све нас" 21 одсто, "Сремска Митровица против насиља" 7,5 одсто, "Крени промени" 6 одсто, "Нада за Митровицу" 2 одсто и "Европска Митровица" 0,65 одсто гласова.

Прелиминарни резултати показују да је у Вршцу "Александар Вучић Вршац сутра"  освојио 68,8 одсто - 32 мандата, "Вршац заслужује боље" 27,3 одсто - 12 мандата и "Бирам Вршац" 3,3 одсто - 1 мандат.

Према првим резултатима на основу података СНС-а у Пожаревцу листа око СНС-а освојила је 63,74 одсто - 47 мандата, "Влашка странка" 3, "Искорак" 4, "Ми глас народа" 2, "Бирам борбу" 8, ПОКС 2 и "Мој град, моје село, моји људи" 2 мандата.

На изборима за Скупштину града Чачка, листа "Чачак сутра" освојила је 53,3 одсто гласова или 41 мандат, саопштио је градоначелник Милун Тодоровић.

Група грађана Иван Чаловић има 14,67 одсто или 10 мандата, Двери 5,3 одсто (четири мандата), листа "Сви за Чачак 5,33 одсто и четири одборничка мандата, листа број "Пробудимо Чачак 13,37 одсто или 10 одборничких мандата. Листа  "Чачак против насиља - Нови ДСС" има 6,67 одсто, односно пет мандата, а мањинска листа Руска странка 1,33 одсто и један мандат, саопштио је Тодоровић.

Према првим резултатима на основу обрађеног целокупног бирачког тела у Тутину СДА, Селма Кучевић има 18 мандата, СПП, Фарис Решовић 6 мандата, Заим Реџеповић 3 мандата, СДП, Јејла Реџематовић  6 мандата, Тутин на првом месту, Бајро Гегић 2 мандата, Љутвија Балкан 1 мандат и Хоћемо, можемо боље за Тутин, Аднан Шеховић 1 мандат.

Цесид и Ипсос: У Београду, Новом Саду и Нишу највише гласова за листу око СНС-а

На основу више од 90 одсто обрађеног узорка Цесида и Ипсоса у Београду, Новом Саду и Нишу највише гласова добиле су листе око Српске напредне странке. 

У Београду је, на основу 92,6 одсто обрађеног узорка, највише гласова освојила листа "Београд сутра": 52,9 одсто. На другом месту је листа "Крени промени" са 17,5 одсто, док је треће место заузела листа "Бирамо Београд" са 12,3 процената.

Четврто место је, према проценама, припало листи "Ми снага народа" која је освојила 9 одсто гласова. У београдски парламент ће још и Руска странка са 1,2 одсто.

У Новом Саду је, на основу 89 одсто обрађеног узорка Цесида и Ипсоса, највише гласова освојила листа "Нови Сад сутра" – 53,1 одсто.

Следи листа "Удружени за слободни Нови Сад" са 24 одсто, а на трећем месту је листа "Крени промени" са 9,8 процената гласова. Према проценама, четврто место заузела је листа "Хероји" са 3,8 одсто гласова, а у новосадски парламент ће још и Савез војвођанских Мађара са 1,2 одсто гласова.

Према проценама на основу 93,2 одсто обрађеног узорка, највише гласова у Нишу освојила је листа "Ниш сутра" – 44,5 одсто.

Следи Група грађана "Др Драган Милић" која је добила 24,4 одсто гласова, док је на трећем месту листа "Бирамо Ниш" са 15,9 процената.  У нишки парламент ће још и листа "Крени промени" са 3,9 одсто и Руска странка са 1,1 одсто гласова.