Србија и Балкан

Којић: Резолуцијa о Сребреници је пројекат лажи, подвала и манипулација

Председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила je оценио да су сви они који су причу темељили на пресудама у Хагу ништа друго до слуге неистина и лажи
Којић: Резолуцијa о Сребреници је пројекат лажи, подвала и манипулацијаGetty © Selcuk Acar/Anadolu

Председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић је изјавио да је резолуција о Сребреници на самом гласању у Генералној скупштини УН доживела фијаско, када је већина чланица била против или уздржана, а посебно након што испливавају чињенице да су појединци гласали мимо званичног става своје државе.

"За сада је јавности познато да су представници Бугарске и Северне Македоније гласали по свом нахођењу, вероватно уз одређену апанажу коју им је дао неко ко је желео ову резолуцију да усвоји иако све правне и научне чињенице не иду у прилог томе", навео је Којић у изјави за Срну.

Он је оценио да то "није ништа друго до силовање здравог разума и логике".

Истакао је да су "сви они који су причу темељили на пресудама у Хагу ништа друго до слуге неистина и лажи, јер је Хашки суд ништа друго до мучилиште за Србе".

"Пракса коју је суд у Хагу спроводио прелила се и на Суд БиХ и док год оваква 'правда' буде на сцени овде неће бити суживота", навео је Којић.

Колико је, каже, хашки суд слабашан показао је председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који је демонтирао све њихове намере уперене према српском народу.

"То да је тај суд толико острашћен и толико на страни муслимана, а против Срба, огледа се у чињеници да током изрицања пресуде генералу Ратку Младићу није дозволило људима из Републике Српске да уђу на главни улаз како би у западним медијима истина била изокренута и како би лажна слика била предочена, баш као и ова лажна резолуција", каже Којић.

Уверен је, истиче, да ће истина о страдању српског народа угледати светлост дана и да ће цели свет схватити да је Сребреница пројекат прављен на лажима, подвалама и манипулацијама.

"Док год наше жртве буду минимизиране, а ми као народ етикетирани за нешто што нисмо починили, ми немамо шта да тражимо у оваквој заједници званој БиХ, јер у њој нико није срећан и задовољан, ни Срби, ни муслимани, ни Хрвати. Једном се мора сести и истини погледати у очи због светлије будућности, а сви који кажу да их прошлост не занима не желе добро ни себи, ни будућим поколењима", навео је Којић.

Подсетимо, Генерална скупштина УН усвојила је антисрпску резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Председништва БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

image