Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Ко је победник, а ко губитник локалних избора у Србији

Које политичке партије могу да буду задовољне резултатима јучерашњим изборима, а у којима ће морати да мењају стратегију
РТ Балкан анализа: Ко је победник, а ко губитник локалних избора у Србији© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Локални избори у Србији коначно су завршени, а са изузетном неколико градова и општина јасно је да ће владајућа коалиција остати на власти у скоро свим локалним самоуправама у Србији.

Коалиција око Српске напредне странке (СНС) је остварила победу у већини градова и општина у Србији, укључујући и два највећа града, Београд и Нови Сад.

Изборна утакмица је била најузбудљивија у Нишу, Чачку и неколицини београдских општина, у којима још увек није јасно ко има већину: власт или различите опозиционе групације.

Према подацима које је објавио ЦеСИД, листа владајуће коалиције "Београд сутра" освојила је 52,9 одсто гласова у Београду, односно 64 одборничка мандата.

Друго место заузела је листа "И ја сам Београд – Крени-промени" Сава Манојловића, која је добила 17,4 одсто гласова, односно 21 мандат.

Треће место (12,2 одсто гласова, 14 мандата) освојила је листа "Бирамо Београд – Добрица Веселиновић – Милош Павловић", док је листа "Ми снага народа – Проф. Др Бранимир Несторовић освојила 8,1 одсто гласова, односно девет мандата. У скупштини града биће и два одборника мањинске Руске странке.

У Новом Саду коалиција око СНС-а је освојила 53,1 одсто гласова, односно 46 одборничких места, док су цензус прешле листе "Удружени за слободан Нови Сад", "Крени-промени", "Хероји – Миша Бачулов" и Савез војвођанских Мађара.

Најнеизвесније је у Нишу, у коме је, у време писања овог текста, и даље нејасно да ли ће коалиција око СНС-а имати минималну већину од 31 одборника са Руском странком, или ће четири опозиционе листе, предвођење доктором Драганом Милићем, имати благу предност.

Власт апсолутни победник, Манојловић и Несторовић могу да буду задовољни

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић за РТ Балкан истиче да је СНС апсолутни победник избора, те да ће формирати власт у скоро свим општинама.

"Готово апсолутни победник је СНС, која ће формирати власт у скоро свим општинама, укључујући и Београд. Они су у главном граду повећали предност, што значи да им је стратегија изласка на нове изборе донела корист. Разједињена опозиција је добила доста мање гласова него у децембру", наводи он.

Са тим тумачењем слаже се и аналитичар Ђорђе Вукадиновић, који наводи да око питања победника нема дилеме.

"То је свакако власт, односно владајућа листа око Александра Вучића, без обзира што тај резултат владајуће листе није свуда исти и једнако импресиван. Ипак, они су на нивоу Србије, односно оног дела који је јуче гласао, забележили неки збирни резултат од преко 55 одсто, у просеку. То укључује и победе од преко 50 одсто у два највећа града", наглашава он.

Вукадиновић наводи да се међу релативне победнике може сврстати и Саво Манојловић, пре свега због тога што је његова листа завршила на другом месту у Београду. "Ван Београда тај резултат је мање импресиван, али ипак пристојан", додаје он.

Станковић истиче да је Саво Манојловић, као нови актер у опозицији дошао "малтене ниоткуда", али да је он тек на почетку свог политичког ангажмана.

Вукадиновић сматра да се, помало парадоксално, међу релативним добитницима налазе и заступници бојкота, пре свих Драган Ђилас и Милош Јовановић, пошто је излазност, пре свега у Београду, била ниска. 

Када је реч о десници, Станковић наводи да су они у великој кризи због бојкота Јовановића и његовог Новог ДСС-а, као и да је део тих гласача подржао владајућу коалицију.

"Ту је Несторовић, који је показао да постоји у бирачком телу. Видећемо шта ће он са тиме да уради, да ли ће направити праву странку. Види се да он има одређени број присталица", додаје Станковић.

Вукадиновић верује да листа Бранимира Несторовића спада у категорију релативних победника, пре свега због добрих резултата у Београду.

"Иако је резултат вероватно мало слабији од његових очекивања, и он више нема ту тежину коју је имао у децембру, они су показали да остају фактор на политичкој сцени на који се мора рачунати", наглашава он.

Када је реч о губитницима, Вукадиновић истиче да је то "пре свега део коалиције 'Србија против насиља' који је изашао на изборе, на челу са Зелено левим фронтом, који је остварио резултат доста слабији од очекиваног. То посебно боде очи у поређењу београдских резултата њихове коалиције и листе 'Крени-промени'".

Дејан Вук Станковић сматра да "дефинитвно долази до прегруписавања на српској политичкој сцени", као и да су неке некада велике странке, попут Демократске странке (ДС) и Социјалистичке партије Србије (СПС), "изгубиле су свој идентитет у оквиру већих коалиција".

image