Србија и Балкан

Ухапшени на Мердару био део терористичке организације на КиМ

Мустафа Тефик, из села Лабљан на Косову и Метохији, терети се за ратни злочин против цивилног становништва
Ухапшени на Мердару био део терористичке организације на КиМGetty © Sasa Djordjevic / Anadolu Agency

Бивши припадник такозване ОВК, Мустафа Тефик (69), који је осумњичен за отмицу тројице полицајаца 19. јуна 1999. године, пребачен је у Јавно тужилаштво за ратне злочине у Београду. Тефик, из села Лабљан на Косову и Метохији, терети се за ратни злочин против цивилног становништва.

Тефик је ухапшен прекјуче по подне на административном прелазу Мердаре, у аутобусу који је ишао за Словенију. Њему је одређено задржавање, после чега ће бити доведен на саслушање у Јавно тужилаштво за ратне злочине.

Њега је, иначе, неколико сведока навело као директног учесника у отмици полицајаца Горана Маринковића (27), Живојина Павића (50) и Предрага Милошевића (35), којима се после тога изгубио сваки траг и до данас се не зна њихова судбина. Према речима очевидаца, њих је киднаповала група терористичке ОВК, у којој је био и Тефик, на магистралном путу Приштина–Гњилане, код места Лабљан.

Тројица киднапованих су била из села Сливово и најближе комшије. Више детаља о њиховим последњим сатима пре нестанка изнели су блиски рођаци. Тако је Силвана Маринковић испричала медијима да је ноћ пре отмице њен супруг, због напада тзв. ОВК на село, свекра, свекрву, њу и две мале ћеркице, пребацио код њених родитеља у Грачаницу. Одмах се потом вратио у Сливово како би помогао комшијама да одбране породице, које нису имале где да се изместе, нити су, упркос већ распоређеним припадницима Кфора, имале било какву заштиту.

Маринковић, Павић и Милошевић су радили у полицији, али тог тренутка нису били на дужности. Кренули су камионом, преко Гњилана за Бујановац, па даље за Смедерево. Павић је, према сазнањима "Новости", са породицом, супругом и четворо деце, три сина и кћерком, претходно избегао из родног Сливова за Смедерево и са Миљковићем који је возио камион дошао је да узме нешто од ствари из куће. По одећу за децу тог дана је дошао и Маринковић.

Замолио је Павића и Миљковића да превезу и нешто његових ствари и са њима кренуо пут централне Србије. На путу према Гњилану, међутим, њихове комшије Албанци су им поставили заседу у Лабљану и отели их.

Према неким сведочењима, сва тројица су истог тренутка пребачена у школу у Мрамору, у општини Ново Брдо, где је био штаб терористичке ОВК. Одатле су потом премештени у село Злаш код Подујева, а нешто касније смештени у подрум католичке цркве у Приштини. Последње што се зна о њима је да су пребачени у окно рудника у Ђаковици, где им се губи сваки траг.

Стизале су разне информације о њиховој судбини, а последње што се зна је да су, наводно, сва тројица покопана на једној локацији, на размеђу села Зебинце и Бресаљце, у општини Ново Брдо. Претрага тог места се непрестано одлаже пошто приштинске власти одбијају да поступе по захтеву београдске комисије за нестала и киднапована лица.

image