Немачки амбасадор признао: Посвећени смо томе да тзв. Косово уведемо у Савет Европе што пре

Питање чланства тзв. Косова није се нашло на Комитету министара у мају

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде објавио је данас да је његова држава посвећена да такозвано Косово уведе у Савет Европе што пре.

Како је написао на друштвеној мрежи Икс, напредак са Заједницом српских општина ће омогућити да се то догоди.

Роде је навео да ће Немачка подржати пројекат Косовског правног института у складу са стандардима СЕ.

"Да ојачамо владавину права и припремимо Косово за Савет Европе. Ми ћемо подржати заједнички пројекат Косовског правног института/ФОЛ за побољшање приступа правди у складу са стандардима СЕ. Немачка остаје посвећена томе да Косово уведе у Савет што пре. Напредак са ЗСО ће омогућити да се то догоди", написао је Роде.

Роде је овим јавно потврдио да је Немачка земља која стоји иза намере да се Приштина што пре уведе у Савет Европе, иако није испунила услове.

Подсетимо, Парламентарна скупштина Савета Европе 16. априла је усвојила препоруку на основу извештаја известитетељке Доре Бакојани да се тзв. Косово прими у чланство СЕ.

Бакојанијева је препоручила чланство тзв. Косова у СЕ, иако је Приштина испунила само један од три услова које је она првобитно навела, а то је спровођење одлуке уставног суда у Приштини о враћању земље манастиру Високи Дечани и то тек осам година након доношења.

Дуга два услова – формирање Заједнице српских општина и решавање проблема експропријације земљишта у општинама где живе углавном Срби Приштина није испунила, што Србија упорно захтева.

Питање уласка Приштине ипак није дошло на дневни ред Комитета министара у мају, а више западних држава саопштило је да не може да разматра улазак тзв. Косова док не формира ЗСО.