Србија и Балкан

Опозиција протестовала на Новом Београду, Милић одбио позив Манојловића: Тај пут не води нигде

Лидер покрета "Крени-промени" дао је рок опозицији од 24 сата, односно до среде у 10 сати ујутро да донесе одлуку
Опозиција протестовала на Новом Београду, Милић одбио позив Манојловића: Тај пут не води нигде© R.Z./ATAImages

Градске изборне комисије објавиле су прелиминарне резултате локалних избора у Србији. У већини градова и општина листа окупљена око СНС-а освојила је највећи број гласова и моћи ће самостално да формира власт.

Прелиминарни резултати за одборнике Скупштине Града Београда показују да је листа око СНС-а освојила 64 мандата, "Крени Промени" 21 мандат, "Бирамо Београд" 14 мандата, "Ми снага народа" 10 и Руска странка један мандат.

Изборна комисија објавила је прелиминарне резултате за Град Нови Сад. Највише гласова освојила је листа око СНС-а 45 мандата, на другом месту су "Удружени за слободан Нови Сад" који ће имати 21 мандат, "Крени промени" осам и "Хероји Миша Бачулов" три мандата.

ГИК у Нишу је саопштио да коалиција око СНС-а има 30 мандата, након чега је ова листа прославила победу и саопштила да са једним мандатом Руске странке може да има већину за формирање градске скупштине.

  • 4. јун 2024 • 21:42

    21:42

    Настављен преглед изборног материјала у Нишу

    Како јавља Инсајдер, донет је још један џак са изборним материјалом у Градској изборној комисији у Нишу, па ће представницима коалиције Бирамо Ниш наставити да прегледају материјал и поручују да ће ту остати целу ноћ.

  • 21:22

    Опозиција и даље испред ГИК у Нишу

    Представници листе Бирамо Ниш ушли су данас у 16 сати у Градску изборну комисију у Нишу, али су у 20 сати морали да напусте просторије јер је истекло радно време.

    Обраћајући се новинарима кандидаткиња листе Бирам Ниш Драгана Милутиновић рекла је да им није дозвољено да наставе да прегледају бирачки списак, те да је у 20 сати обустављена достава изборног материјала јер им је истекло радно време. Како каже, током изборног процеса рад комисије мора да траје нон-стоп.

  • 20:44

    Милић одбио позив Манојловића: Тај пут не води нигде

    Драган Милић, носилац опозиционе листе у Нишу изјавио је да није сагласан са предлогом Сава Манојловића да се опозиција уједини око грађанске непослушности оцењујући да тај пут не води нигде.

    "Ја нисам сагласан са иницијативом господина Манојловића, мислим да тај пут око те грађанске непослушности не води нигде. Надам се да нико неће да се љути због тога. Ако изађемо на изборе и не добијемо адекватно поверење то нас не оправдава да ћемо ми сада бити непослушни да би добили више гласова", рекао је Милић.

    Он је за телевизију Нова навео да не жели да диже тензије и додао је да је он лекар који је увек био за неке друге методе, као што је на последњим изборима то била оловка.

    Замолио "све људе из Београда" да пусте опозицију у Нишу да "на миру донесе одлуку о томе како ће и шта радити".

  • 20:15

    Изборна комисија у Београду донела решење о исправљању грешака у записницима

    Градска изборна комисија је на данашњој седници донела решења о исправљању лаких и тешких грешака у записницима о раду бирачких одбора на спровођењу гласања за избор одборника Скупштине града Београда.

    Како је саопштио градски Секретаријат за информисање, то је учињено у складу са Законом о локалним изборима.

  • 19:42

    Вучић: Невероватна победа листе коалиције око СНС-а

    Председник Александар Вучић рекао је за РТС рекао је да је невероватна победа листе "Србија сутра" такви резултати се неће поновити.

    Напоменуо да Нови Сад не треба да жури, и истакао да сви актери у Нишу треба да сачекају.

    "Наравно да неправилности нема, кад немате другу аргументацију онда морате да вичете", рекао је Вучић.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 19:35

    Врачар: Комисија утврдила да нема разлике између записника и стања у изборном материјалу

    Општинска изборна комисија (ОИК) Врачара објавила је да је данас установљено да "није било разлике између Записника о раду бирачких одбора и стања у целокупном изборном материјалу", с избора 2. јуна.

    У саопштењу ОИК-а на сајту те београдске општине пише да је, на захтев чланова опозиције из изборне комисије, извршен увид у изборни материјал.

    "Увидом је установљено да није било разлике између Записника о раду бирачких одбора и стања у целокупном изборном материјалу", наводи се.

  • 19:28

    Саво Манојловић у Нишу, позива на масовне демонстрације

    Лидер покрета "Крени-промени" Саво Манојловић стигао је у Ниш где се обратио испред Градске изборне комисије.

    Он је поручио да су масовне демонстрације корак који би требало да уследи, као и да је јединствени став опозиције – тренутно једино решење.

    "Уколико у Нишу дозволимо прекрајање записника, то значи да никада нећемо имати било какве слободне изборе. Једини начин да ово стане је, да се у потпуности делегитимише Скупштина, односно диктатура у којој се ова земља налази", рекао је Манојловић.

    Поновио је да очекује да се сви из опозиције изјасне о његовом предлогу, те да ће имати састанак са представницима листе "бирам борбу".

  • 19:10

    Опозиција ушла у просторије Градске изборне комисије у Нишу

    Представници опозиционе листе "Бирамо Ниш" ушли су у просторије Градске изборне комисије у Нишу и кажу да неће изаћи док не погледају изборни материјал јер сумњају на велике злоупотребе, а када све прегледају, кажу, поднеће примедбе, па и кривичне пријаве ако то буде потребно.

    Захтев за увид поднели су и из Групе грађана "Др Драган Милић" и они поручују да ће бранити сваки глас, пренео је портал Јужне вести.

  • 19:07

    Протест опозиције на Новом Београду, изашли на кружни ток

    Испред Градске општине Нови Београд одржан је протест коалиције "Бирам борбу" и затражили отварање самих џакова са гласовима.

    Окупљени траже увид у записнике са бирачких места на Новом Београду јер сматрају да је дошло до преправљања тих записника.

    Након обраћања, организована је кратка протесна шетња до оближњег кружног тока код зграде Градске општине.

    На протесту су присутни Јелена Јеринић, Биљана Ђорђевић, Добрица Веселиновић, Ђорђе Павићевић из Зелено-левог фронта, али и други представници из коалиције „Бирам борбу“, али и активисти "Крени-промени" као и глумац Сергеј Трифуновић.

    Окупљени су потом изашли на коловоз и покушали да блокирају саобраћај на кружном току код зграде општине.

  • 18:58

    Шапић: СНС ће бити на власти у свим београдским општинама

    Председник Привременог органа Београда Александар Шапић је изразио очекивање да ће његова Српска напредна странка (СНС) бити на власти, у коалицијама и у београдским општинама Врaчар, Стари Град и Савски венац.

    "Очекујем да на све те три општине СНС преузме одговорност за њихово вођење", казао је Шапић за Радио-телевизју Србију (РТС).

    Шапић је казао да ће на те три општине морати да се праве "неке коалиције", за разлику од других где коалиција око СНС може сама да формира власт.

image