Србија и Балкан

Словенија одлаже признавање Палестине због предлога о референдуму

Референдум вероватно неће зауставити признање Палестине јер владајућа коалиција има већину у парламенту, али ће га одложити за макар 30 дана
Словенија одлаже признавање Палестине због предлога о референдуму© Tanjug/AP Photo

 Парламент Словеније расправљаће данас на хитној седници о предлогу владе за признање државе Палестине, али неће гласати о њему, како је раније било планирано, због позива Словеначке демократске странке (СДС) да се одржи консултативни референдум о том питању.

Влада Словеније је у четвртак послала парламенту предлог о признању државе Палестине, а премијер Роберт Голоб је изјавио да би она била призната према границама из 1967. године или према границама које би биле договорене на неком мировном споразуму у будућности, преноси агенција СТА.

Док су три странке из владајуће коалиције навеле да је признање Палестине једини исправан пут ка подршци миру, опозиционе СДС и Нова Словенија (НС) тврде да је реч о кампањском потезу уочи избора за Европски парламент.

СДС је у понедељак поднела захтев за одржавање консултативног референдума о признању Палестине, уз тврдњу да влада закључком о признању наноси дугорочну штету Словенији јер, како је наведено, "пружа подршку терористичкој организацији Хамас".

Референдум вероватно неће зауставити признање Палестине јер владајућа коалиција има већину у парламенту, али ће га одложити за макар 30 дана, наводи СТА.

image