Србија и Балкан

Председник Савеза Срба из Румуније: Свесрпски сабор да покаже национално јединство и саборност

Не може да буде геноцидан народ који је кроз векове показао славољубље и слободарски дух, поручио је Крстић
Председник Савеза Срба из Румуније: Свесрпски сабор да покаже национално јединство и саборност© Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Предстојећи Свесрпски сабор је јединствена прилика за значајно окупљање Срба из света и региона на којем треба показати национално јединство и саборност, рекао је председник Савеза Срба из Румуније Огњен Крстић.

"У овим тешким временима сви Срби треба да укажу на значај јединства и саборности. Без јединства и саборности не можемо се нити одупрети, нити одбранити оно што је Србима свето, а то су Косово и Метохија и српски национални интегритет", истакао је Крстић.

Он је навео да је то јединствена прилика да српски представници из региона, али и света дискутују о проблемима, те напоменуо да је доста отворених питања, али да су и досадашња окупљања показала да Срби снажно подржавају настојања матице за очување интегритета и националног јединства.

"То је најбоља и најјача порука коју требамо да пошаљемо са таквог сабора", нагласио је Крстић.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, Крстић је поручио да ниједан Србин не може да прихвати ту срамну одлуку без икаквог основа.

"Ниједан Србин, па тако ни Срби из Румуније не подржавају такву одлуку. Не може да буде геноцидан народ који је кроз векове показао и славољубље и слободарски дух, који је поштовао сународнике!, истакао је Крстић.

Он је указао да се уосталом у Генералној скупштини УН приликом гласања видела и каква је одлука слободарског света, где такозвана резолуција, иако је прошла, није добила већину гласова УН.

"Они који су то све започели треба да размисле зашто су то урадили", рекао је Крстић.

Подсетимо да су председници Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик најавили за 8. јун Свесрпски сабор у Београду.

image