Србија и Балкан

Избори у децембру и данас: Шта кажу бројеви? (ГРАФИКА)

РТ Балкан анализира како су грађани гласали у три највећа града у Србији – Београду, Новом Саду и Нишу на изборима у децембру 2023. и у јуну 2024.
Избори у децембру и данас: Шта кажу бројеви? (ГРАФИКА)www.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/Xinhua

Више од 250.000 бирача у Београду одлучило је да не изађе на нове изборе, док су своје бирачко право искористили свега неколико месеци раније у децембру 2023.

Мања излазност на тек одржаним изборима забележена је и у Новом Саду – више од 34.000, а у Нишу више од 21.000.

Странке су се на овим изборима одлучиле за другачије предизборне коалиције, што је утицало да распоред освојених гласова буде другачији у односу на онај забележен у децембру. Ево како то изгледа у графичком приказу.

Београд

За разлику од прошлих избора, Српска напредна странка одлучила се за излазак на изборе у широкој коалицији са Социјалистичком партијом Србије, Српском радикалном странком, Савезом војвођанских Мађара, али и Заветницима који су на прошлим изборима учествовали у коалицији са Покретом Двери.

Са друге стране, опозиција је на изборима у децембру била јединствена, док су се на гласачким листићима сада нашле само поједине странке удружене под називом "Бирам Београд". Ново лице овог дела опозиције је Саво Манојловић са својим покретом "Крени-промени" чији је резултат тешко анализирати јер до сада није учествовао на изборима.

И листа доктора Бранимира Несторовића се променила у односу на децембар, јер се у међувремену изделила на ону под називом "снага" и другу која је оставила у називу "глас".

Нови Сад

Овог пута одржани су локални избори у Новом Саду и Нишу, а ако их упоредимо са бројевима са парламентарним изборима одржаним у децембру, види се неколико измена.

Посебно је важно напоменути да је, за разлику од Београда где се део опозиције одлучио да не учествује на изборима, опозиција уједињено учествовала на изборима у Новом Саду.

Ниш

Иако је тешко упоредити резултате гласова на парламентарним изборима са оним за локални парламент, нема сумње да је у највећем граду на југу Србије на распоред гласова утицала је Група грађана Драгана Милића, који до сада није учествовао на изборима.

image