Улуташ: Кфор је спреман да реагује у случају повећања тензија

Појачање трупа Кфора показује "спремност да се брзо и ефикасно прилагоди свакој безбедносној ситуацији", указао је командант Кфора

Командант Кфора генерал-мајор Озкан Улуташ рекао је да Кфор пажљиво прати развој безбедносне ситуације на северу и да је Мисија спремна, у складу са својим мандатом, да реагује у случају повећања тензија.

Он је то изјавио након што је косовски министар одбране Ејуп Маћедонци, пре неколико дана, упозорио да је Србија распоредила три бригаде у близини административне линије са КиМ.

Улуташ је нагласио и да је у редовном контакту са начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем, са којим се пре неколико дана састао.

"Кфор помно прати дешавања која су важна за регионалну стабилност, а наша мисија је одлучна да настави са ефикасном применом мандата УН како би обезбедила мирно и безбедно окружење за све људе који живе на Косову. Спремни смо да се прилагодимо свим дешавањима која могу утицати на регионалну стабилност", рекао је Улуташ.

На питање да ли постоји ризик од сукоба, попут инцидента у Бањској у септембру прошле године, Улуташ је одговорио да је НАТО појачао мисију Кфора, распоређујући око 1.000 додатних војника на Косову и Метохији.

Он је указао да појачање трупа Кфора показује "спремност да се брзо и ефикасно прилагоди свакој безбедносној ситуацији".

Кфор, нагласио је, има средства да настави да испуњава свој мандат УН, у било ком тренутку и на непристрасан начин.

Улуташ је поновио да главни циљ Кфора остаје спречавање ескалације безбедносне ситуације, додајући да су спремни и опремљени "да предузму све неопходне радње како би наставили са испуњавањем мандата УН".

Када је у питању број војника Кфора распоређених на КиМ, он је навео да Кфор тренутно располаже са више од 4.800 војника.

"Наш примарни циљ остаје спречавање ескалације и стога помно пратимо све релевантне безбедносне ситуације кроз видљив и флексибилан став, уз редовне патроле и ангажовање са локалним заједницама. У случају ескалације тензија, спремни смо и опремљени да предузмемо све неопходне радње за наставак испуњавања нашег мандата УН. Додатно распоређивање које спроводи Кфор доводи његову укупну снагу на преко 4.800 војника, што омогућава Кфору да настави ефикасно да испуњава свој мандат УН", рекао је он.

Наглашава да је Кфор у блиској координацији са тзв. косовском полицијом и мисијом владавине права ЕУ.

"Наша посвећеност доприносу одрживој безбедности на целом Косову и регионалној стабилности је непоколебљива, у потпуном складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 из 1999. године, за добробит свих заједница које живе на Косову", закључио је Улуташ.