Србија и Балкан

Вучић: Невероватна победа листе "Србија сутра", нема неправилности

Било би добро да се пожури са формирањем власти у Београду, рекао је председник Србије
Вучић: Невероватна победа листе "Србија сутра", нема неправилности© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је СНС листа остварила "невероватну победу" и да ће се овакви резултати тешко поновити.

Било би добро да се пожури са формирањем власти у Београду, дуго је био са привременим органом, а постоје ствари које треба завршити, рекао је он гостујући у Дневнику 2 на Радио-телевизији Србије.

У Новом Саду имају времена, могу да размисле кога да кандидују. Нови Сад се развија и морамо да видимо како да обезбедимо даљи просперитет, рекао је председник Вучић.

Председник је истакао да сви актери у Нишу треба да сачекају и ако је потребно, сто пута да се преброје гласови.

"Наравно да неправилности нема. Свима је то јасно. Када немате никакву аргументацију, онда морате да вичете", рекао је Вучић.

Замерио је његовим коалиционим партнерима што су у Нишу излазили са изјавама да имају већину.

"Ја сам за то да се комплетан изборни материјал прегледа", рекао је председник. "Ако идемо на нове изборе, ми ћемо победити много убедљивије", додао је он.

Људи нису гласали за њих, већ против мене, објаснио је Вучић.

Навео је да су предлози дела опозиције о неплаћању пореза, као виду грађанске непослушности, одраз немоћи.

"То су дечје игре, а оно за шта су људи гласали, а што је суштински важно је да у наредном периоду много више бринемо о људима и пресаберемо своје снаге, те погледамо шта можемо да урадимо како би заштитили безбедност наше земље и енергетску ефикасност", рекао је председник и додао да "морамо даље да увећавамо резерве злата, суму новца коју имамо на рачуну иако нам, објективно, новац није потребан...".

Вучић изјавио је вечерас да ћемо ускоро потписати уговор о слободној трговини са Египтом и најавио да ће се за месец или месец и по дана састати са председником те земље Абделом Фатах ел-Сисијем, као и да очекује да се види и са председником Француске Емануелом Макроном за око месец дана.

Држава мора да настави да ради, рекао је Вучић. Доста је избора, морамо да завршимо све што смо обећали до 2027. Он је поручио и да ће се Србија "припремити" и да ће бити спремна за све што долази.

"Предстоје нам не лаке одлуке, биће у Луцерну у Швајцарској самит око Украјине, да видимо шта ћемо и како ћемо се поставити", рекао је Вучић.

На питање да ли ћемо учествовати на том самиту, Вучић је рекао да ћемо у вези тим доносити одлуке у данима који су пред нама.

"Политика мора да буде ствар принципа, мора да буде ствар озбиљног приступа и онога што је најбоље да учините за свој народ", навео је Вучић.

Председник се осврнуо на гласање у УН о резолуцији о Сребреници и прокоментарисао да су велике силе "потцениле Србију".

"Данас сам сазнао да су Немци и Американци рачунали на сигурних 115, а објективних 120 'за'. Са тим су ишли пред велике земље, посебно исламске, да их обавесте о томе. Наравно, то се није догодило јер су потценили Србију", рекао је Вучић.

Земље у региону су наши партнери, док нам је Мађарска пријатељ и Грчка, рекао је председник, осврнувши се на гласање суседа.

Свесрпски сабор у суботу биће велика манифестација, мислим да ће око 10.000 људи доћи из Републике Српске. Успоставиће се сарадња на свим нивоима – уз поштовање Дејтонског споразума. Разговараћемо о свим проблемима, рекао је Вучић.

"Имаћемо заједничку седницу владе. Имаћемо присуство двојице председника. Радимо на тексту декларације. Имаћемо много тога важног и заједничког, дакле, у сфери културе. И коначно ћемо одредити све задатке по питању изградње и у Доњој Градини и у Београду Музеја жртава Јасеновца", рекао је Вучић

Додао је да ће позвати и представнике Срба из региона. "Неки се стиде своје матице, неки се не стиде. Ти који се не стиде своје Србије, они су добродошли. Они који се стиде Србије, они ће лако наћи место за своју кукњаву и критику против Србије и у Загребу и у Подгорици и у Сарајеву и свуда. Тако да ће и за Београђане бити, то је једна велика фешта", констатовао је Вучић.

image