Србија и Балкан

НАТО: Појачали смо трупе на северу, КБС могу да делују само уз одобрење Кфора

НАТО најављује и да ће наставити да подржавају развој КБС
НАТО: Појачали смо трупе на северу, КБС могу да делују само уз одобрење КфораGetty © Kosovo Force (KFOR) / Handout /Anadolu

Појачане трупе војника у саставу Кфора на северу КиМ и дуж административне линије ће, како истичу из НАТО-а, допринети већем степену безбедности и ефикаснијем реаговању у случају подизања тензија.

Напомињу да КБС и тзв. косовска полиција на северу могу да предузимају акције само уз одобрење Кфора.

НАТО наводи да је у оквиру Мисије Кфор распоређено око 1.000 нових војника.

"После неприхватљивих насилних догађаја у мају и септембру 2023. године, НАТО је ојачао Мисију Кфора, распоређујући до 1.000 додатних војника на Косову. Ово појачање, највеће у нашој мисији у последњој деценији, доказало је да смо у стању да се брзо и ефикасно прилагодимо сваком значајном безбедносном изазову и да Кфор има средства да настави да испуњава свој мандат УН-а, у било ком тренутку на непристрасан начин", наводи се у саопштењу које је објавио Теве1.

Захваљујући распоређивању додатних трупа, додају, појачане су активности на северу КиМ и утростручене патроле, укључујући прелаз са Србијом.

"У случају ескалације тензија, спремни смо и опремљени да предузмемо све неопходне радње за наставак испуњавања нашег мандата УН. Додатно распоређивање омогућава Кфору да настави да ефикасно испуњава свој мандат УН", поручују из НАТО-а.

Они су саопштили да је командант Кфора у редовном контакту са представницима безбедносних институција на Косову.

Како кажу, наставиће да подржавају развој КБС, подсећајући да је њихово присуство на северу могуће само уз претходну сагласност Кфора.

Изразили су захвалност самопроглашеном Косову што наставља да поштује тај споразум, истичући да очекују благовремене консултације тзв. косовске полиције за сваку акцију на северу која може утицати на безбедносно окружење.

"КБС могу бити распоређени само на северу Косова, уз претходну сагласност команданта Кфора. Поздрављамо континуирано поштовање ове обавезе. Косовска полиција, укључујући специјализоване јединице, може да делује широм Косова и није јој потребно одобрење Кфора. Међутим, очекујемо благовремене и садржајне консултације за било које акције КБС или Косовске полиције које могу утицати на безбедност", поручују из НАТО-а.

image