Србија и Балкан

Тачи на свадби, војници се заклињу великој Албанији: На суђењу лидерима тзв. ОВК објављени снимци

Снимци који су емитовани припадају новинару Нухију Битићију који је за Албанску телевизију правио документарац о тзв. ОВК, био са војницима на терену, а написао је и књигу
Тачи на свадби, војници се заклињу великој Албанији: На суђењу лидерима тзв. ОВК објављени снимциGetty © Pierre Crom

На суђењу лидерима некадашње тзв. Ослободилачке војске Косова Хашиму Тачију, Јакупу Краснићију, Реџепу Сељимију и Кадрију Весељију приказани су ретко виђени снимци настали 26. јуна 1998. године, пишу "Вечерње новости".

У питању је полагање заклетве војника тзв. ОВК у Клечки, приликом које они изговарају и реченицу да ће се борити за ослобађање "окупираних албанских земаља и њихово уједињење".

Снимци који су емитовани припадају новинару Нухију Битићију који је за Албанску телевизију правио документарац о тзв. ОВК, био са војницима на терену, а написао је и књигу. Он је сведочио у Хагу. 

На једном од њих који је настао 26. јуна 1998. године види се церемонија полагања заклетве припадника тзв. ОВК. Сведок је рекао да је то снимљено у Клечкој. На снимку се види како се подиже застава Албаније током полагања заклетве коју изговарају нови припадници тзв. ОВК.

Затим је емитован и снимак свадбе током истог дана. Сведок, који је био гост на свадби, рекао је да то снимио његов колега.

"Младожења је био Насељ Краснићи, то је било први пут да се борац ОВК жени током рата, било је значајно, то је био знак да ће албански народ наставити да расте и ми смо били на тој свадби у селу Бај, код Малишева", рекао је Битићи, који је о тзв. ОВК говорио позитивно. 

Сведок је рекао да је Хашим Тачи његов документарац погледао пре емитовања.

На истој свадби се виде и Хашим Тачи, Кадри Весељи, Фатмир Љимај, Муси и Исмет Јашари. Гости певају и пуцају у ваздух. 

На суђењу се видео и снимак једног од војника тзв. ОВК који говори да је дошао из Западе Европе "да се бори и одужи својој земљи".

Такође, приказан је снимак како Сахит Јашари, за којег је сведок рекао да је један од првих војника тзв. ОВК под вођством "легенде Агима Јашарија". Сахит Јашари је, према исказу заштићеног сведока на суђењу Дреничкој групи, одсекао главу моторном тестером команданту српске полиције Ивану Булатовићу.

На снимку се види како Сахит Јашари улази у једну просторију у Ликовцу, у Дреници.

Он је у том тренутку командант војне полиције тзв. ОВК, а тај објекат је био штаб зоне Дреница. Из њега излази и Ирфете Спахију, прва жена која је приступила тзв. ОВК, а данас обучава тзв. косовске снаге, војску која се ствара иако по Резолуцији СБ УН 1244 не би смела да постоји. 

У оптужници се помињу бројни злочини у Клечкој, Ликовцу и другим местима.

Оптужница у 10 тачака терети "четворку" за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и најмање 102 убиства, у 42 нелегална притвора тзв. ОВК на Косову и у Албанији над приближно 407 притвореника од марта 1998. до септембра 1999.

image