Србија и Балкан

Голдштајн: На табли у Јасеновцу више нема речи Холокауст

Страдање Јевреја замењено је термином 'масовни злочин', што је еуфемизам који је апсолутно неприхватљив, рекао је хрватски историчар
Голдштајн: На табли у Јасеновцу више нема речи Холокауст© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ NIKOLA BLAŽEKOVIĆ

Сећања на страхоте Холокауста данас има све мање, а термин Холокауст у Јасеновцу је замењен термином "масовни злочин", каже хрватски историчар Иво Голдштајн и истиче да се сматрало да је под ратове црта подвучена и да је ревизионизам отишао у историју.

"Дошло је ново време с још мање сећања. Године 2001, након што смо подвукли црту под ратове и режим из 90-их, сматрали смо да је ревизионизам отишао у историју. Мислили смо да ствари иду ка свом смирењу и да ће се Холокауст моћи у Загребу етаблирати као чињеница", рекао је Голдштајн синоћ на промоцији другог издања књиге "Холокауст у Загребу".

То је уједно био и одговор Голдштајна на питање зашто се након готово четврт века од изласка првог одлучио на друго издање књиге, чији су аутори његов отац Славко и он.

"Кад је књига први пут изашла, било је пуно похвала, али и негирања, ружних и неумесних коментара, прича да се Холокауст није догађао у Загребу него негде другде", казао је Голдштајн.

Истиче да није веровао да ће у будућности термин "Холокауст" бити замењен неким другим, али је до тога ипак дошло.

"Међутим, од прошле године у Јасеновцу, на табли коју је неко инсталирао за време (хрватског) председавања Међународним савезом за сећање на Холокауст, нема више термина 'Холокауст' за Јевреје него само 'масовни злочин'", навео је Голдштајн и додао да је то заправо еуфемизам који је апсолутно неприхватљив, пренела је Хина.

image